ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Σήμα» επίθεσης στο Μανμπίτζ από τον Ερντογάν

Ανησυχία για γεννίκευση της σύρραξης στην Συρία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Φόβους για γενίκευση της σύρραξης στα τουρκοσυριακά σύνορα έχει η δημιουργήσει η κλιμάκωση των επιχειρήσεων της Αγκυρας, σε συνδυασμό με τη συμφωνία Κούρδων – Δαμασκού για επιστροφή του συριακού στρατού στην περιοχή.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος πλησίασαν σήμερα στα σήμεία όπου τα στρατεύματα της Αγκυρας και οι Σύροι αντάρτες που βοηθούν την τουρκική επιχείρηση εξακολουθούν να πολεμούν εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι δυνάμεις είναι ανεπτυγμένες στην περιφέρεια της Ταλ Τάμερ, νότια της μεθοριακής πόλης Ρας αλ-Άιν, όπου διεξάγονται μάχες.

Στον απόηχο των εξελίξεων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε, πάντως, την άποψη ότι δεν νομίζει πως θα υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα στο Κομπάνι, μετά την ανάπτυξη των συριακών στρατευμάτων στα σύνορα και προσέθεσε πως ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δείξει μια «θετική προσέγγιση».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν σημείωσε πως η Τουρκία θα υλοποιήσει τα σχέδιά της για την πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας και θα εγκαταστήσει εκεί Aραβες.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης θετικό βήμα την κίνηση των ΗΠΑ να αποσύρουν περίπου 1.000 στρατιώτες από τη βόρεια Συρία.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος Ρώσος κοινοβουλευτικός δήλωσε πως η Αγκυρα δεν σχεδιάζει να καταλάβει συριακό έδαφος με τη βία και άρα δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μια ανοικτή τουρκο-συριακή διαμάχη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο βουλευτής, ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ, έκανε το σχόλιο αυτό μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα αποσύρουν τα εναπομείναντα στρατεύματά τους από τη βόρεια Συρία λόγω της επέκτασης της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης εκεί.

Η Ρωσία είναι στενός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Πλησίασαν στα σύνορα με Τουρκία οι δυνάμεις της Συρίας

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος πλησίασαν σήμερα στα σύνορα με την Τουρκία, όπου τα στρατεύματα της Άγκυρας και οι Σύροι αντάρτες που βοηθούν την τουρκική επιχείρηση εξακολουθούν να πολεμούν εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δυνάμεις είναι ανεπτυγμένες στην περιφέρεια της Ταλ Τάμερ, νότια της μεθοριακής πόλης Ρας αλ-Άιν, όπου διεξάγονται μάχες, ανέφερε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε την άφιξη «μονάδων του αραβικού συριακού στρατού» στην Ταλ Τάμερ.

Νωρίτερα, συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα πως στρατεύματα της Δαμασκού εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία, μετά τη συμφωνία που σύναψε η Δαμασκός με τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις που ελέγχουν την περιοχή αυτή και προβλέπει την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων σε αυτήν για να αποκρούσουν επίθεση της Τουρκίας.

Η Τελ Τάμερ βρίσκεται σε έναν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, τον M4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας ως το δυτικό.

Οι τουρκικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν τον αυτοκινητόδρομο αυτόν χθες Κυριακή.

Η Τελ Τάμερ βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ρας Αλ Αΐν, η οποία αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η τουρκική επίθεση.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας διευκρίνισε σήμερα ότι η «προκαταρκτική στρατιωτική» συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των συριακών κουρδικών αρχών με την Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει την είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων στις συνοριακές περιοχές από την πόλη Μάνμπιτζ ως την Ντέρικ στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, δήλωσε στο Reuters ο Μπάντραν Τζία Κουρντ.

Οι κουρδικές αρχές της Συρίας αναγκάστηκαν να βρουν τρόπους για την προστασία της περιοχής την περιοχή μετά «το πράσινο φως που έδωσαν» οι ΗΠΑ για την τουρκική επίθεση σε αυτήν.

Τραμπ: Η ΕΕ να πάρει τους μαχητές του ISIS από τις φυλακές της Συρίας

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη πάρει πίσω τους πιο επικίνδυνους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που κρατούνταν σε φυλακές της Συρίας, τώρα η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει τους υπόλοιπους, ο έγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή στο twitter.

«Οι ΗΠΑ έχουν τους χειρότερους από τους φυλακισμένους του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία και οι Κούρδοι δεν πρέπει να τους αφήσουν να δραπετεύσουν. Η Ευρώπη θα έπρεπε να τους έχει πάρει πίσω μετά από πολυάριθμα αιτήματα. Θα έπρεπε να το κάνουν τώρα. Δεν θα έρθουν ποτέ, ούτε θα τους επιτραπεί να μπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε.

Στις 10 Οκτωβρίου, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έβγαλαν τους δύο μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, Alexanda Kotey και El Shafee Elsheikh - οι οποίοι σχετίζονται με αποκεφαλισμούς στη Συρία – έξω από τη χώρα και σε ασφαλή τοποθεσία, η οποία ελέγχεται από τις ΗΠΑ. Αναφέρθηκε επίσης ότι η αμερικανική πλευρά σκοπεύει να οδηγήσει τους δύο τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ.

Συμφωνία Κούρδων-Δαμασκού

Την πληροφορία ότι οι κουρδικές δυνάμεις κατέληξαν σε συμφωνία με τη Δαμασκό για την εξασφάλιση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας με την παρουσία του συριακού στρατού, ανακοίνωσε αργά την νύχτα της Κυριακής στη δημοσιότητα η κουρδική πλευρά.

Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν της «Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας» επιτεύχθηκε συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση για την εξασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων και για την παροχή στήριξης στο QSD (την ένοπλη πτέρυγα κουρδικού κινήματος και συμμαχικές δυνάμεις) απέναντι στις επιθέσεις του τουρκικού κράτους.

Με βάση τη νέα συμφωνία, οι δυνάμεις της Δαμασκού αναπτύσσονται στην παραμεθόρια περιοχή.  Στην συνέχεια του ανακοινωθέντος υπογραμμίζεται: «Ανέκαθεν θέλαμε να υπάρξει διάλογος και ειρηνική επίλυση της συριακής κρίσης, και συνεχίζουμε την προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν απειλήσαμε καμία γειτονική χώρα, ιδίως την Τουρκία, αλλά η Τουρκία μάς κατηγορεί για τρομοκρατία. Η Τουρκία, η οποία διαδραμάτισε αρνητικό ρόλο στην εξάπλωση της τρομοκρατίας από την αρχή της συριακής κρίσης, επιτίθεται σήμερα στις δημοκρατικές συριακές δυνάμεις, οι οποίες έσωσαν την επικράτειά τους με το αίμα τους. Οι επιθέσεις του τουρκικού κράτους συνεχίζονται. Καταλήξαμε σε συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση για την αποτροπή αυτών των επιθέσεων και της εισβολής».

Τέλος, το ανακοινωθέν της «Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας» αναφέρει τα εξής: «Έχει δοθεί η άδεια στην συριακό στρατό για την ανάπτυξη των δυνάμεων του σε ολόκληρη την συνοριακή γραμμής Συρίας-Τουρκίας, έτσι ώστε να είναι σε θέση α απελευθερώσει περιοχές που καταλήφθηκαν από το τουρκικό κράτος και να προσφέρει υποστήριξη στο QSD εναντίον των επιθέσεων του τουρκικού κράτους. Αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει την απελευθέρωση όλων των συριακών εδαφών και πόλεων που κατέχει το τουρκικό κράτος και οι συνεργαζόμενες συμμορίες, ειδικά το Άφριν. Ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί στην περιοχή σε συντονισμό με την αυτόνομη διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας».

Σημειώνεται δε ότι παράλληλα με το νέο κουρδικό ανακοινωθέν, η τουρκική υπηρεσία του ρωσικού Πρακτορείου Σπούτνικ μεταδίδει την πληροφορία ότι αυτήν την ώρα ο αμερικανικός στρατός εμποδίζει την είσοδο του συριακού στρατού στο Μίμπιτς.

Μόσχα και Δαμασκός οι κερδισμένοι

Μόσχα και Δαμασκός φαίνεται ότι βγαίνουν κερδισμένες από την κατάσταση που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στη βόρεια Συρία, λόγω των εξελίξεων που πυροδοτεί η απομάκρυνση των ΗΠΑ από την περιοχή και η τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», οδηγώντας σε συμπόρευση των Κούρδων με το καθεστώς Άσαντ. Όπως εκτιμούν αναλυτές που μίλησαν στο ΚΥΠΕ, ο κίνδυνος για δημιουργία προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη δεν φαίνεται να είναι μεγάλος στην παρούσα φάση, ωστόσο θα πρέπει να αναμένεται τοπικά η αναζωπύρωση πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους.

Εξηγώντας τα οφέλη που αποκομίζει η Ρωσία, ο Διεθνολόγος-Ερευνητής του PRIO Cyprus Center Ζήνωνας Τζιάρρας σημειώνει την προκαταρκτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Κούρδοι με τον Μπασάρ αλ Άσαντ για την ανάπτυξη στρατού σε παραμεθόριες περιοχές. Εδάφη που ενέπιπταν στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ, περνούν πλέον στη σφαίρα επιρροής της Συρίας και της Ρωσίας, συνεχίζει, με τις ΗΠΑ να μένουν κατ’ επιλογήν εκτός των όποιων εξελίξεων.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι αρκετά προβληματικό για τις ΗΠΑ, καθώς οι Κούρδοι συμπλέουν αναγκαστικά με τους Σύρους, οι Αμερικανοί χάνουν τα ερείσματα επί του εδάφους στην περιοχή και οι προεκτάσεις είναι πολύ χειρότερες από ό,τι ανέμενε η Ουάσιγκτον» λέει ο κ. Τζιάρρας.

Προσθέτει ότι η απόφαση των ΗΠΑ για απομάκρυνση των στρατευμάτων τους από τη Συρία είχε παρθεί στο πλαίσιο της πάγιας προσέγγισης του Προέδρου Τραμπ για μικρότερη εμπλοκή στην περιοχή, ενόψει και της αναμενόμενης διεξαγωγής της τουρκικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία.

«Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι τί ανταλλάγματα πήραν οι ΗΠΑ για να κάνουν το χατίρι του Ερντογάν», στο πλαίσιο ενός πάρε-δώσε για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, με την ανοχή των ΗΠΑ, συμπληρώνει. Ο κ. Τζιάρρας λέει πάντως ότι και η Άγκυρα αναγκάστηκε σε συμβιβασμούς προς εξυπηρέτηση των στόχων της για τα θέματα εθνικής ασφαλείας που εγείρει, καθώς η τουρκική πλευρά θα επιθυμούσε να εισχωρήσει βαθύτερα στην περιοχή.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι πριν από την τουρκική επιχείρηση, ΗΠΑ και Τουρκία είχαν συμφωνήσει για κοινά περίπολα στην περιοχή, με τους Αμερικανούς να ζητούν από τους Κούρδους την απομάκρυνσή τους από την παραμεθόριο. Υποδεικνύει τους παραλληλισμούς με το Αφρίν, το 2018, όταν η ρωσική πλευρά είχε αποχωρήσει από την περιοχή, για να ακολουθήσει η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων και η κατάληψη της περιοχής.

«Έχοντας το παράδειγμα του Αφρίν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, οι Κούρδοι δεν θέλουν να συμβεί το ίδιο και τώρα και μπαίνουν στη διαδικασία να συμφωνήσουν με τον Άσαντ» για την παραχώρηση εδαφών έναντι ασφάλειας, εξηγεί ο κ. Τζιάρρας.

Λέει ακόμη ότι ο βαθμός της υποστήριξης της Δαμασκού στους Κούρδους θα εξαρτηθεί από την παραχώρηση εδαφών στον Άσαντ, ενώ παρατηρεί ότι «το πρότζεκτ του κουρδικού κρατιδίου έχε χάσει τη δυναμική του».

Ο Διεθνολόγος του Geopoliticalcyprus.org Γιάννης Ιωάννου σημειώνει από την πλευρά του την απώλεια στρατηγικού ελέγχου στη βόρεια Συρία μετά την απόφαση των ΗΠΑ, με την οποία μειώνεται η δυνατότητα επιρροής των Αμερικανών στην περιοχή.

«Βλέπουμε την κατάρρευση της στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή, η οποία ξεκίνησε με τη διακυβέρνηση Ομπάμα» λέει, ενώ σημειώνει ότι κερδισμένο βγαίνει το καθεστώς Άσαντ, οι Ρώσοι και κατ’ επέκταση και το Ιράν, το οποίο δεν είχε ποτέ επιρροή στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, οι αποφάσεις Τραμπ λειτούργησαν ουσιαστικά υπέρ της Ρωσίας σε αυτή την περίπτωση, κάτι που ενδυναμώνει τα επιχειρήματα όσων τον επικρίνουν από την προεκλογική του εκστρατεία για τις σχέσεις του με τη Ρωσία.

Λέει ακόμη ότι από την αρχή του πολέμου, οι Αμερικανοί μπήκαν σε μια διαδικασία εξοπλισμού διάφορων σουνιτικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων, χωρίς να υπάρχει κάποια στόχευση στη Συρία. Με τις οδηγίες Τραμπ, πήραν μια απόφαση η οποία εξορισμού δημιουργεί συνθήκες αναζωπύρωσης του Ισλαμικού Κράτους, συμπληρώνει.

«Δεν μιλάμε για ανασύσταση του χαλιφάτου, όπως το βιώσαμε την περίοδο 2014-16, αλλά για μικρούς πυρήνες και επιμέρους δίκτυα» τα οποία θα προχωρούν σε βομβιστικές επιθέσεις ή χτυπήματα κατά των δυνάμεων του Άσαντ, λέει.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ιωάννου εκτιμά ότι δεν πρέπει να αναμένεται η δημιουργία προσφυγικών ροών από τις εξελίξεις στη Συρία προς το παρόν. Λόγω της γεωγραφίας, οι εκτοπισμένοι που ανέρχονται σε 160-200 χιλ. μέχρι στιγμής, κινούνται ανατολικά, με κατεύθυνση το τριεθνές Τουρκίας-Συρίας-Ιράκ, εξηγεί. «Σε πρώτη φάση αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν θα επηρεάσει προσφυγικά την Ευρώπη» ενώ και η ίδια η τουρκική επιχείρηση στοχεύει στον επαναπατρισμό προσφύγων από την τουρκική ενδοχώρα προς την βόρεια Συρία, λέει.

Σύμφωνα με το διεθνολόγο, το ξεκαθάρισμα της Άγκυρας με τους Κούρδους, στο πλαίσιο της τουρκικής πολεμικής επιχείρησης, ανοίγει το δρόμο και για το τελικό ξεκαθάρισμα του Συριακού. «Αν δεν κριθεί η τύχη του Ιντλίμπ, δεν τελειώνει ο συριακός πόλεμος» λέει, αναφερόμενος στον αντίκτυπο που αναμένεται να έχει η κατάληψη ή διευθέτηση του ζητήματος της πόλης στα βορειοδυτικά σύνορα της Συρίας.

«Στο Ιντλίμπ υπάρχει πληθυσμός 3 εκ., 40 χιλ. μαχητές της Αλ Κάιντα και οποιαδήποτε κλιμάκωση και πόλεμος για την ανακατάληψη του Ιντλίμπ θα δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο μεταναστευτικών ροών προς την Τουρκία και από εκεί προς την Ευρώπη και στην Κύπρο» καταλήγει ο κ. Ιωάννου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ