
ΠΗΓΗ: CNN
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα λάβει πυραύλους Patriot στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου αμερικανικών όπλων. Το Κίεβο χαιρέτισε αυτή την απόφαση, καθώς βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπο με τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις για Patriot τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Μόσχα στέλνει αριθμό ρεκόρ από drones και πυραύλους με στόχο να σπείρει τον φόβο και το χάος σε ουκρανικές πόλεις, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN.
Μια συστοιχία Patriot είναι ιδιαίτερα ακριβή, με την πλήρη εγκατάσταση να κοστίζει πάνω από 1 δισ. δολάρια
Ο Τραμπ, ωστόσο, δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες στην ανακοίνωσή του και παραμένουν σημαντικά ερωτήματα για το πόσους Patriot θα λάβει η Ουκρανία, πότε θα φτάσουν και ποιος θα τους παράσχει.
Ακολουθούν όλα όσα γνωρίζουμε για το εν λόγω αμερικανικό αμυντικό σύστημα:
Κορυφαία όπλα
Οι Patriot (αρχικά των λέξεων: Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target, δηλαδή: Ραντάρ Παρακολούθησης για Αναχαίτιση Ακριβείας) είναι το σημαντικότερο αμυντικό πυραυλικό σύστημα του αμερικανικού στρατού.
Η πιο πρόσφατη απόδειξη της αξίας των Patriot ήρθε τον περασμένο μήνα, όταν βοήθησαν στην κατάρριψη 13 εκ των 14 ιρανικών πυραύλων που είχαν εκτοξευθεί κατά της αμερικανικής αεροπορικής βάσης Al Udeid στο Κατάρ.
Οι πιο πρόσφατες εκδοχές των Patriot είναι ικανές να αντιμετωπίζουν εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας, πυραύλους κρουζ και drone σε ύψος έως και 15 χιλιομέτρων και αποστάσεις έως 35 χιλιομέτρων.
Αναλυτές λένε ότι αυτό δίνει τη δυνατότητα σε μια μόνο συστοιχία Patriot να καλύψει περιοχή 100 με 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανάλογα με το πόσοι εκτοξευτές υπάρχουν στη συστοιχία, το έδαφος και άλλους παράγοντες. Δεν πρόκειται ωστόσο για μεγάλη έκταση σε μια χώρα με το μέγεθος της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου, το Κίεβο χρειάζεται πολλές νέες συστοιχίες.
Μία συστοιχία αποτελείται από έξι με οκτώ εκτοξευτές πυραύλων, με τον καθένα να έχει έως και 16 αναχαιτιστές, μαζί με ένα ραντάρ, έναν σταθμό ελέγχου και ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας. Ολα αυτά βρίσκονται πάνω σε φορτηγά και ρυμουλκούμενα.
Περίπου 90 άτομα έχουν πρόσβαση σε μια συστοιχία Patriot, αλλά μόνο τρεις στρατιώτες στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου μπορούν να τη χειριστούν σε κατάσταση μάχης, σύμφωνα με εκθέσεις του αμερικανικού στρατού.
Βαρύ το χρηματικό κόστος
Μια συστοιχία Patriot είναι ιδιαίτερα ακριβή, με την πλήρη εγκατάσταση των εκτοξευτών, των ραντάρ και των πυραύλων αναχαίτισης να κοστίζει πάνω από 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).
Ενας μόνο αναχαιτιστής κοστίζει έως και 4 εκατ. δολάρια, καθιστώντας προβληματική τη χρήση του ενάντια σε φθηνά ρωσικά drone (που μπορεί να κοστίζουν μόλις 50.000 δολάρια), σύμφωνα με έκθεση του CSIS – ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε εκατοντάδες drone κάθε νύχτα στις πρόσφατες επιθέσεις της κατά της Ουκρανίας.
Σε ό,τι αφορά την πιο πρόσφατη αποστολή των όπλων, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Patriot θα μπορούσαν να φτάσουν γρηγορότερα στην Ουκρανία εάν μεταφερθούν από Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας στο NATO, και στη συνέχεια τα όπλα που θα έχουν σταλεί στην Ουκρανία να αντικατασταθούν από συστήματα που θα στείλουν οι ΗΠΑ.
Ο Τραμπ είπε ότι όλες οι 17 συστοιχίες Patriot ή κάποιες από αυτές, που έχουν παραγγείλει άλλες χώρες, θα μπορούσαν να σταλούν στην Ουκρανία «πολύ γρήγορα», σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Σύμφωνα με την έκθεση «Military Balance 2025» από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών, έξι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ – η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ισπανία – διαθέτουν συστοιχίες Patriot.
Ανησυχία για τα αποθέματα
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε τη Δευτέρα ότι αρκετές χώρες – όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία – θα μπορούσαν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με τα νέα όπλα, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα αν θα περιλαμβάνει και τους Patriot.
Υπάρχουν ανησυχίες τόσο εντός όσο και εκτός του αμερικανικού στρατού ότι ίσως μειωθούν σημαντικά τα αποθέματα Patriot.
«Είναι το στοιχείο των δυνάμεών μας που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση», δήλωσε ο Στρατηγός Τζέιμς Μίνγκους, υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Στρατού, στο πλαίσιο συζήτησης στο CSIS νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Σημείωσε μάλιστα ότι η μονάδα Patriot στο Κατάρ που βοήθησε στην προστασία της αεροπορικής βάσης Al Udeid είχε αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή για 500 ημέρες.
Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι χρειάζεται δέκα νέες συστοιχίες Patriot για να προστατευτεί από τις αυξανόμενες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones.
Το Κίεβο έχει ήδη λάβει έξι πλήρως λειτουργικές συστοιχίες Patriot – δύο από τις ΗΠΑ, δύο από τη Γερμανία, μία από τη Ρουμανία και μία που δόθηκε από κοινού από Γερμανία και Ολλανδία, σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης όπλων Action on Armed Violence με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι αναλυτές λένε ότι οι Patriot από μόνοι τους δεν μπορούν να τερματίσουν τον πόλεμο.
Ο Γουέσλι Κλαρκ, απόστρατος αξιωματικός του Αμερικανικού Στρατού και πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, δήλωσε στο CNN τη Δευτέρα ότι για να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο το νέο πακέτο όπλων στο πεδίο της μάχης, θα πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερα, όχι μόνο συστήματα αεράμυνας.
«Αν θέλετε πραγματικά να το σταματήσετε αυτό, πρέπει να χτυπήσετε τη Ρωσία και πρέπει να χτυπήσετε βαθιά», είπε ο Κλαρκ. «Πρέπει να πυροβολήσετε τον τοξότη και όχι τα βέλη που έρχονται».