ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το αδύναμο σημείο στη στρατηγική Τραμπ

Η επιχειρηματική τακτική –που μετέφερε στην πολιτική– ότι οι κατήγοροί του κάνουν τα ίδια μπορεί να ναυαγήσει εάν χάσει τα δικαστήρια

Kathimerini.gr

Αυτή την εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δύο δικαστήρια. Αν και σε κανένα από αυτά δεν ήταν υποχρεωμένος να παρίσταται με φυσική παρουσία, και μόνο η διεξαγωγή τους ενίσχυσε μια κεντρική θέση της καμπάνιας του: ότι ο Τζο Μπάιντεν –που αποδίδει στον εαυτό του τον τίτλο του Δημοκρατικού υποψηφίου με τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τον Τραμπ– αποτελεί τον πραγματικό κίνδυνο για την αμερικανική δημοκρατία.

Η τακτική που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτική και στις μπίζνες, είναι εδώ και χρόνια η ίδια: όταν κατηγορείται για κάτι, κατηγορεί τους αντιπάλους του για το ίδιο ακριβώς πράγμα. Η στρατηγική είναι όχι τόσο να υποστηρίζει ότι ο ίδιος είναι καθαρός, αλλά ότι οι άλλοι είναι βρώμικοι.

Περισσότερο από μια στρατηγική τού έχει γίνει πλέον μια συνήθεια. Ομως η συνήθεια αυτή έχει επιστρατευθεί για να επιτύχει τις πολιτικές του επιδιώξεις. Και αυτό που επιθυμεί περισσότερο είναι το εκλογικό σώμα να γίνει κυνικό. Οι ψηφοφόροι να σηκώσουν τα χέρια με αγανάκτηση και να πουν «όλοι ίδιοι είναι». Τότε, έτσι τουλάχιστον πιστεύουν οι σχεδιαστές της καμπάνιας του, θα στραφούν στον Τραμπ, που έχει ήδη καταδείξει την αποτυχία αν όχι και τη διαφθορά τους.

Ισοπεδωτική ηθική

Η ισοπεδωτική ηθική του, η οποία διαμορφώθηκε και ενισχύθηκε από τη μακρά θητεία του στον αμοραλιστικό επιχειρηματικό κόσμο, ορίζει και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει σχεδόν κάθε πτυχή της αμερικανικής ζωής, συμπεριλαμβανομένου του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Οταν ο Μπιλ Ο’ Ράιλι του Fox News περιέγραψε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως «δολοφόνο» ο Τραμπ του απάντησε πως «υπάρχουν πολλοί δολοφόνοι. Μήπως η χώρα μας είναι αθώα;». Οταν η Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε ότι δεν είναι αξιόπιστος για να διαχειριστεί τους πυρηνικούς κωδικούς της χώρας, εκείνος την αποκάλεσε «ψυχολογικά ασταθή». Για χρόνια στήριζε το κίνημα των «birthers», οι οποίοι υποστήριζαν ψευδώς πως ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήταν γεννημένος στην Κένυα και ως εκ τούτου κατείχε το αξίωμα παράνομα. Τώρα, ο μεγάλος σκοπός του Ντόναλντ Τραμπ είναι να πείσει πως ο Μπάιντεν είναι το πρόβλημα της χώρας. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα από όλα.

Πολλοί ειδικοί του πολιτικού σχεδιασμού στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ήλπιζαν πως ο Τραμπ θα αποφύγει να αναφερθεί στην 6η Ιανουαρίου, αφού όσοι υποψήφιοι υποστήριξαν τις θεωρίες συνωμοσίας ηττήθηκαν στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022. Τελικά οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν.

Το τι ακριβώς πιστεύει ο Τραμπ για τη βίαιη εισβολή οπαδών του στο αμερικανικό Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2020 δεν είναι ξεκάθαρο. Οι εξηγήσεις του για το συμβάν αλλάζουν με οπορτουνιστικό τρόπο. Αλλοτε μειώνει τη σημασία του γεγονότος, άλλοτε υποστηρίζει πως ήταν ενορχηστρωμένο από το «βαθύ κράτος» και το FBI. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι θα κληθεί να μιλήσει γι’ αυτά στο δικαστήριο, σε μια πρωτόγνωρη στα χρονικά της χώρας δίκη. Και οι Δημοκρατικοί έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν πως ο αμερικανικός λαός δεν έχει ξεχάσει καθόλου το γεγονός.

Αν και τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να πείσει ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινής γνώμης για σειρά από θέσεις που επιβαρύνουν πολλούς αντιπάλους του, η προσπάθεια να πείσει την πλειονότητα του εκλογικού σώματος ότι οι εκλογές του 2020 ήταν κλεμμένες είναι μια «άλλη πίστα». Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πασχίζει να μεταφέρει τη δίκη για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου μετά τις προεδρικές εκλογές.

Απειλή βλέπει το 57%

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, φάνηκε ότι το 57% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο θα αποτελούσε απειλή για τη δημοκρατία, ενώ το 53% πιστεύει το ίδιο για τον Τζο Μπάιντεν. Και αν το σλόγκαν «Ο Μπάιντεν απειλεί τη δημοκρατία» αποτύχει, τότε η καμπάνια του Τραμπ –που έχει εν πολλοίς στηριχθεί σε αυτή την ιδέα– αποτυγχάνει.

Μια παρέλαση αυτοπτών μαρτύρων, κατήγοροι ακόμη και από το δικό του περιβάλλον, δικηγόροι του Λευκού Οίκου και, φυσικά, μία καταδικαστική απόφαση θα μπορούσαν να τον πλήξουν ανεπανόρθωτα και να κάνουν το δόγμα «ό,τι λες για μένα στρέφεται εναντίον σου» να ναυαγήσει.

«Δεν θα βοηθήσουμε την Ευρώπη»

Τον ίδιο μήνα με την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως εξέπεμψε και ένα σκληρό μήνυμα προς την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, σε ιδιωτική συνομιλία του με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιερν, τον Ιανουάριο του 2020 στο Νταβός της Ελβετίας, φέρεται να της είπε: «Πρέπει να κατανοήσετε ότι εάν δεχτείτε επίθεση, δεν θα έρθουμε να σας βοηθήσουμε». Τη συζήτηση αποκάλυψε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και πιθανός διάδοχος της Φον ντερ Λάιεν, Τιερί Μπρετόν, ο οποίος ήταν παρών και άκουσε με τα αυτιά του τα λόγια του τέως Αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με τον Μπρετόν, ο Τραμπ είπε επιπλέον πως «το ΝΑΤΟ είναι νεκρό» και ότι «οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν σύντομα από αυτό», ενώ κατηγόρησε τη Γερμανία για ανεξόφλητο χρέος ύψους 400 δισ. δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση