ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουρκία: Εξετάζεται η επέκταση του στόλου των F-16

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε πως πρώτη επιλογή αποτελεί η παραλαβή των F-35

Kathimerini.gr

Το ενδιαφέρον της Άγκυρας για αγορά επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών F-16 και εκσυγχρονισμό παλαιότερων εκδόσεων, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

Μιλώντας στην εφημερίδα Milliyet, ο Καλίν ανέφερε πως πρώτη επιλογή αποτελεί η παραλαβή των F-35. «Αν ξεπεράσουμε την κρίση με τις ΗΠΑ, η Τουρκία θα ενταχθεί πάλι στο πρόγραμμα και θα τα παραλάβουμε. Αν όμως δεν συμβεί αυτό θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις».

Ο ίδιος εξέφρασε την ευχή «οι ΗΠΑ σύντομα να σταματήσουν αυτό το λάθος, όμως αν δεν αλλάξουν άποψη υπάρχουν τα 1,4 δισ. δολάρια τα οποία πληρώσαμε. Αυτά είναι δικά μας χρήματα και πρέπει να δουμε την ορθή χρήση τους».

Στο πλαίσιο αυτό -όπως είπε- «ως αντάλλαγμα για το ποσό που πληρώσαμε θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο της επέκτασης του στόλου των F-16 ή του εκσυγχρονισμού αυτών που διαθέτουμε. Τώρα διαμορφώνεται αυτό το ζήτημα. Αφού εξετάσουμε τους όρους μπορεί να δοθεί η οριστική απόφαση».

Επιπλέον, ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε πως «δεν είναι ορθή η κριτική πως “τα F-16 είναι παλιάς τεχνολογίας”. Επί του παρόντος, τα F-16 αποτελούν σημαντικό μέρος της αεροπορικής δύναμης της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ και αυτό θα συνεχίσει να είναι έτσι για αρκετό καιρό».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, η Toυρκία έχει ήδη υποβάλει επίσημο αίτημα για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Βlock-70 στην αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin και ζητεί τον εκσυγχρονισμό 80 F-16 παλαιότερων εκδόσεων, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της πολεμικής αεροπορίας της μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35.
Το αίτημα για την αγορά αξίας δισεκατομμυρίων περνάει από τη διαδικασία εξαγωγών στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ και υπόκειται σε έγκριση από το υπουργείο Εξωτερικών και το Κογκρέσο, που έχει την εξουσία να το μπλοκάρει. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και η τουρκική πρεσβεία δεν σχολίασαν το θέμα.

Την ίδια ώρα, ο Καλίν αναφέρθηκε και στις κυρώσεις που προβλέπονται από τον νόμο CAATSA, σημειώνοντας πως «είναι είναι παράνομες, άδικες και το έχουμε τονίσει πολλές φορές. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσουν το ζήτημα αυτό και την επιμονή τους. Το να μην βλέπουν τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας μπορεί να εξηγηθεί μόνο με στρατηγική τύφλωση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση