
Kathimerini.gr
Το ζήτημα της ειδησεογραφικής κάλυψης του πολέμου στη Γάζα και αυτό της τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας επανέφερε στο προσκήνιο η υπόθεση του ντοκιμαντέρ «Πώς να επιβιώνεις σε μια εμπόλεμη ζώνη» για τη ζωή των παιδιών στη Γάζα που είχε, όπως αποδείχθηκε, προσλάβει ως αφηγητή τον 13χρονο γιο στελέχους της Χαμάς. Η ταινία, που προβλήθηκε τον Φεβρουάριο από το BBC, αποσύρθηκε από το αρχείο του ομίλου μόλις αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του εφήβου αφηγητή. Έπειτα από ενδελεχή έρευνα, τριαντασέλιδη έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες αποδίδει τις μεγαλύτερες ευθύνες για το φιάσκο στην εταιρεία παραγωγής, προσάπτει όμως κι ένα μικρό μερίδιο από αυτές στο BBC.
Ο πατέρας ή η οικογένεια του αφηγητή δεν «επηρέασαν το περιεχόμενο του προγράμματος με οποιονδήποτε τρόπο», επισημαίνεται στην έκθεση
Η μοναδική παραβίαση των αρχών δεοντολογίας του σταθμού είναι η αποτυχία της συντακτικής ομάδας να προσδιορίσει τη θέση του πατέρα του αφηγητή στην παλαιστινιακή οργάνωση. Απ’ ό,τι φαίνεται, τρία μέλη της εταιρείας παραγωγής γνώριζαν τη θέση του στη Χαμάς τη στιγμή της πρώτης μετάδοσης του προγράμματος, όμως κανένας εργαζόμενος του BBC δεν την είχε υπόψη του. Η εταιρεία, από την άλλη πλευρά, δεν «παραπλάνησε σκόπιμα» το BBC, αναγνώρισε ότι διέπραξε ένα λάθος και πως όφειλε να είχε ενημερώσει τον οργανισμό, παρόλο που πίστευε ότι ο ρόλος του πατέρα ήταν «τεχνοκρατικός και όχι πολιτικός ή στρατιωτικός εντός της Χαμάς». Πέραν αυτού, πάντως, ο πατέρας ή η οικογένεια του αφηγητή δεν «επηρέασαν το περιεχόμενο του προγράμματος με οποιονδήποτε τρόπο», επισημαίνεται στην έκθεση. Ερωτηθείσα αν επίκεινται αποπομπές στελεχών από το κανάλι, η αρχισυντάκτρια του ειδησεογραφικού τομέα Ντέμπορα Τάρνες παρέπεμψε στην ολοκλήρωση της έρευνας και στις διαδικασίες που έχουν προβλεφθεί για τέτοιου είδους περιστατικά. Ο γενικός διευθυντής, Τιμ Ντέιβι, αντιμετωπίζει πολιτικές πιέσεις από την υπουργό Πολιτισμού Λίζα Νάντι να υπάρξει απόδοση ευθυνών μέσα στο κανάλι και να απομακρυνθούν όσοι κριθούν υπόλογοι.
Το πρόβλημα είναι ότι το Ισραήλ δεν επιτρέπει σε ξένους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη Γάζα και να καλύψουν ελεύθερα όσα συμβαίνουν στη δοκιμαζόμενη περιοχή. Για να πραγματοποιηθεί η ταινία, οι παραγωγοί στο Λονδίνο ήταν υποχρεωμένοι να κατευθύνουν από εκεί τους καμεραμέν στη Γάζα, για να καταγράφουν όσα συμβαίνουν στη διάρκεια των εννέα μηνών που κράτησαν τα γυρίσματα. Επηρεασμένο από την εξέλιξη της υπόθεσης του ντοκιμαντέρ, το BBC αποφάσισε να αποσύρει έτερη δημοσιογραφική καταγραφή της κατάστασης στη Γάζα με τίτλο: «Γάζα: οι γιατροί δέχονται επίθεση» του Καρίμ Σαχ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κανάλι δέχεται καθημερινά επικρίσεις για αντισημιτισμό από κυβερνητικά στελέχη στο Ισραήλ.
Ανάρμοστη συμπεριφορά
Ήταν μια δύσκολη εκκίνηση της εβδομάδας για τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Βρετανίας. Χθες ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα συνεργαστεί ξανά με τον παρουσιαστή του «MasterChef», Γκρεγκ Ουάλας, ύστερα από έκθεση που επιβεβαίωσε δεκάδες καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά εις βάρος του διάσημου παρουσιαστή μαγειρικής. Η έκθεση, την οποία διενήργησε νομική εταιρεία, ανέφερε ότι 45 από τις 83 καταγγελίες που έγιναν κατά του Ουάλας την περίοδο 2005-2018 ήταν βάσιμες. Η πλειονότητα των καταγγελιών σχετιζόταν με «ανάρμοστη σεξουαλική γλώσσα και χιούμορ», ενώ καταγράφηκε και ένα περιστατικό ανεπιθύμητης σωματικής επαφής.
Ο 60χρονος παρουσιαστής αποσύρθηκε από το επιτυχημένο ριάλιτι του BBC, το οποίο παράγεται από ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής, πέρυσι, όταν ξεκίνησε έρευνα για τις κατηγορίες που διατύπωσαν πολλές γυναίκες ότι είχε προβεί σε σεξουαλικά ανάρμοστα σχόλια και συμπεριφερόταν ανάρμοστα επί 17 χρόνια. Το BBC έχει δεχτεί έντονη κριτική για τον τρόπο που διαχειρίζεται καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και για το γεγονός ότι ο Ουάλας συνέχισε να παρουσιάζει μερικά από τα πιο δημοφιλή προγράμματα για τόσο μεγάλο διάστημα, παρά τις καταγγελίες. Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός εξέδωσε δημόσια δήλωση συγγνώμης, προσθέτοντας ότι η «επάνοδος του Ουάλας στο MasterChef είναι αδιανόητη». Η πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι δεν υπήρχε επαρκής εκπαίδευση ή σαφείς διαδικασίες διαχείρισης των καταγγελιών για το προσωπικό (πολλοί από εκείνους που εργάζονταν στο πρόγραμμα ήταν freelancers), γεγονός που οδήγησε σε υποτίμηση των καταγγελιών, πλημμελή αναφορά και κανονικοποίηση της ανάρμοστης συμπεριφοράς του παρουσιαστή.