ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαοτική κατάσταση στο Σουδάν – Στον ναό του Ευαγγελισμού κλεισμένοι 15 Ορθόδοξοι

Αγνωστος είναι ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των αντίπαλων στρατιωτικών ομάδων

Περίπου 100 άμαχοι έχουν ήδη σκοτωθεί στο Σουδάν, όπου πυρά και εκρήξεις συγκλονίζουν το Χαρτούμ αδιάκοπα τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ εγκλωβισμένοι στον μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού παραμένουν 15 Ορθόδοξοι, ανάμεσά τους και ορισμένοι Ελληνες. Αγνωστος είναι ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των αντίπαλων στρατιωτικών ομάδων, αλλά εκτιμάται πρόκειται για πολλές δεκάδες.

Πρόκειται για την τρίτη ημέρα των συγκρούσεων μεταξύ του σουδανικού στρατού υπό τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν και των ισχυρών παραστρατιωτικών δυνάμεων του του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, γνωστού ως Χεμεντί.

Εδώ και εβδομάδες, η σύγκρουση σιγόβραζε μεταξύ των δύο ανδρών, που εκδίωξαν μαζί την πολιτική κυβέρνηση από την εξουσία με πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021, αλλά έστρεψαν ο ένας τα όπλα του εναντίον του άλλου το Σάββατο το πρωί. Έκτοτε, οι μάχες με βαρύ οπλισμό δεν έχουν σταματήσει και γίνονται συνεχείς αεροπορικές επιδρομές –ακόμα και μέσα στο Χαρτούμ– εναντίον αρχηγείων και βάσεων των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ). Οι πρώην πολεμιστές στην πολυαίμακτη σύρραξη του Νταρφούρ που μετατράπηκαν σε τακτική παραστρατιωτική δύναμη μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο των υποδομών, στρατιωτικών και μη, της χώρας.

Μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα: τουλάχιστον 97 μεταξύ αυτών έχουν σκοτωθεί, όπως αναφέρει ένωση γιατρών – 56 το Σάββατο και 41 την Κυριακή, περίπου οι μισοί στο Χαρτούμ.

Από νωρίς τη Δευτέρα, βομβαρδισμοί και αεροπορικές επιδρομές ακούστηκαν στο Χαρτούμ για περίπου δύο ώρες, προτού οι σφοδρές επιδρομές υποχωρήσουν, αλλά τα πυρά του πυροβολικού συνεχίστηκαν, ανέφερε δημοσιογράφος του Reuters.

Οι νεκροί μαχητές ανέρχονται σε «δεκάδες», σύμφωνα με τους γιατρούς, αλλά κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του. Ο στρατός ανέφερε την Κυριακή το βράδυ ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά σταθερή» και ότι οι μάχες είναι «περιορισμένες» ενώ οι ΔΤΥ δηλώνουν πως οδεύουν «αναμφίβολα» προς τη νίκη.

Χαοτική κατάσταση
Στην πραγματικότητα, είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς ποια δύναμη ελέγχει τι. Οι FSR ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο το Σάββατο, κάτι που αρνείται ο στρατός. Οι παραστρατιωτικοί δηλώνουν επίσης ότι μπήκαν στο προεδρικό παλάτι αλλά ο στρατός το διαψεύδει κι αυτό, ενώ ισχυρίζεται ότι παραμένει υπό τον έλεγχό του το αρχηγείο του γενικού του επιτελείου, ένα από τα βασικά κτίρια-σύμβολα εξουσίας στο Χαρτούμ.

Σε ό,τι αφορά την κρατική τηλεόραση, και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι την έχουν υπό τον έλεγχό τους. Αλλά οι κάτοικοι στις γειτονικές περιοχές δηλώνουν ότι οι μάχες συνεχίζονται, ενώ σε ό,τι αφορά το τηλεοπτικό πρόγραμμα, μεταδίδονται μόνο πατριωτικά τραγούδια, όπως όταν έγινε το πραξικόπημα.

Το δορυφορικό κανάλι της κρατικής τηλεόρασης αναμετέδιδε το εγχώριο πρόγραμμα με τα τραγούδια ως την Κυριακή του Πάσχα, αλλά τη Δευτέρα δεν εκπέμπει πλέον, τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα παραμένουν στον μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ 15 Ορθόδοξοι, που είναι Ελληνες, Σουδανοί, Αιθίοπες και Ρώσοι, κατά δήλωση του Μητροπολίτη Νουβίας και Σουδάν, Σάββα, που είναι επίσης εντός της εκκλησίας.

Εκτός κινδύνου νοσηλεύθηκαν οι δύο Ελληνες τραυματίες που χτυπήθηκαν το Μεγ. Σάββατο από θραύσματα εκρηκτικών. Οι υπόλοιποι Ελληνες αναφέρεται ότι είναι ασφαλείς. Το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα ενεργοποίησε την ειδική μονάδα διαχείρισης κρίσεων για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών στο Σουδάν.

Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς
Ενώ δεν διαφαίνεται κατάπαυση πυρός ή λύση άμεσα, γιατροί και ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες, στο Σουδάν τα νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτροδότηση παρά μόνο για μερικές ώρες την ημέρα. Σε ορισμένες συνοικίες του Χαρτούμ, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί από το Μεγ. Σάββατο, όπως και η υδροδότηση. Και τα λιγοστά μπακάλικα που ανοίγουν προειδοποιούν ότι θα αντέξουν μόνο μερικές ημέρες εάν δεν φθάσουν στην πρωτεύουσα φορτηγά με εμπορεύματα.

Μέσω διαδικτύου, οι γιατροί ανακοινώνουν διακοπές ρεύματος σε χειρουργεία, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι «αρκετά από τα εννέα νοσοκομεία του Χαρτούμ που δέχονται τραυματισμένους αμάχους δεν έχουν αίμα, εξοπλισμό μετάγγισης, ορούς που χορηγούνται ενδοφλέβια και άλλα υλικά ζωτικής σημασίας».

Οι ασθενείς –μεταξύ τους και παιδιά– και οι συγγενείς τους «δεν έχουν να φάνε και να πιουν», προειδοποιεί δίκτυο φιλοδημοκρατικών γιατρών που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να αφήσουν τους νοσηλευόμενους να αποχωρήσουν με ασφάλεια, γεγονός που προκαλεί συνωστισμό.

Οι «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» που άνοιξαν για διάστημα τριών ωρών την Κυριακή το μεσημέρι οι εμπόλεμες πλευρές δεν άλλαξαν τα δεδομένα – εξάλλου, ακόμα και το διάστημα αυτό δεν σταμάτησαν οι εκρήξεις και τα πυρά στο Χαρτούμ. Οι πολίτες πάντως έσπευσαν να αγοράσουν κάποια απαραίτητα προϊόντα από μαγαζιά που… τόλμησαν να ανοίξουν, κι ύστερα έτρεχαν με τα ψώνια στα χέρια να καλυφθούν.

Διεθνής ανησυχία
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι υπάρχει «κοινό αίσθημα βαθιάς ανησυχίας» των συμμάχων για τις συγκρούσεις στο Σουδάν καθώς και η κοινή άποψη ότι οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως και οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο κ. Μπλίνκεν, οι δηλώσεις του οποίου έγιναν τη Δευτέρα του Πάσχα στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία, είπε ότι έχουν πραγματοποιηθεί στενές διαβουλεύσεις για τις συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων και διαβουλεύσεων με τους εταίρους στον αραβικό κόσμο και την Αφρική καθώς και με ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Υπάρχει κοινό αίσθημα βαθιάς ανησυχίας για τη σύγκρουση, τη βία που συνεχίζεται στο Σουδάν. Την απειλή που τίθεται για τους αμάχους, για το σουδανικό έθνος και πιθανόν ακόμα και για την περιοχή», δήλωσε.

«Και επίσης η ισχυρή άποψη μεταξύ όλων των εταίρων μας για την ανάγκη να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός και επιστροφή στις συνομιλίες –συνομιλίες που ήταν πολλά υποσχόμενες στο να θέσουν το Σουδάν σε πορεία προς την πλήρη μετάβαση σε μια πολιτική κυβέρνηση», δήλωσε.

Τις θέσεις αυτές απηχούν επίσης οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι: «Εντέλει, το άμεσο μέλλον βρίσκεται στα χέρια των στρατηγών που εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση και τους καλούμε να βάλουν πρώτα την ειρήνη, να δώσουν τέλος στις συγκρούσεις και να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο κ. Κλέβερλι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, EΡT, ΣΚΑΪ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X