ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γ.Ε.: «Καμιά αντίθετη στάση υπήρξε μεταξύ Αστυνομίας και Εισαγγελίας»

Σχετικά με το επεισόδιο μεταξύ βουλευτών στην αίθουσα κοινοβουλευτικής επιτροπής

ΚΥΠΕ

Καμιά εκ διαμέτρου αντίθετη στάση υπήρξε μεταξύ Αστυνομίας και Νομικής Υπηρεσίας, όπως επανειλημμένα αναφέρθηκε από κάποιους, δήλωσε την Τετάρτη ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι είναι υποχρεωμένος να επανέλθει στο θέμα της δημόσιας συζήτησης, που επαναπροκλήθηκε, σχετικά με το επεισόδιο μεταξύ βουλευτών στην αίθουσα κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Όπως αναφέρει ο κ. Κληρίδης “μπορεί βέβαια κάποιοι να είναι σε καλύτερη θέση από τον Γενικό Εισαγγελέα, να μελετούν και να κρίνουν ή ακόμα να κρίνουν χωρίς να μελετούν όλες τις παραμέτρους μιας υπόθεσης”.

Στη γραπτή δήλωσή του ο Γενικός Εισαγγελέας εισηγείται όπως -πέραν της όποιας καλόπιστης νομικής κριτικής αποφάσεων της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία είναι καλοδεχούμενη- ο ανεξάρτητος τούτος θεσμός να αφεθεί απερίσπαστος να επιτελεί τα καθήκοντα του, όπως τάχθηκε από το Σύνταγμα, μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις και άλλες σκοπιμότητες.

Σημειώνει ότι “η απλή και μόνο ανάγνωση του περιεχομένου της αστυνομικής έκθεσης, η οποία διέρρευσε στον Τύπο, καταδεικνύει το αυτονόητο, ότι δηλαδή όπως κάθε έκθεση, δεν προβαίνει ούτε σε οδηγίες ούτε σε καταλήξεις, παρά μόνο προβαίνει σε εισηγήσεις”, για να προσθέσει ότι “στη συγκεκριμένη δε περίπτωση, μετά τη διαπίστωση του ποια ποινικά αδικήματα προκύπτουν για εξέταση, υποβάλλεται εισήγηση να μελετηθεί το ενδεχόμενο υποβολής προς το Ανώτατο Δικαστήριο αιτήματος άρσης της ασυλίας του Ανδρέα Κυπριανού, για ενδεχόμενη ποινική του δίωξη”.

“Μελετώντας την όλη υπόθεση ο Γενικός Εισαγγελέας και προηγουμένως άλλος λειτουργός του ποινικού τομέα της Νομικής Υπηρεσίας, έκρινε ότι νομικά δεν εστοιχειοθετείτο ικανοποιητικά, για τους λόγους που εξήγησε, το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης και ότι δεν θα εξυπηρετείτο το δημόσιο συμφέρον με την υποβολή αιτήματος για άρση της ασυλίας σε σχέση με εκατέρωθεν υβρισίες”, προσθέτει.

Συνέχισε σημειώνοντας πως “καμιά επομένως εκ διαμέτρου αντίθετη στάση υπήρξε μεταξύ Αστυνομίας και Νομικής Υπηρεσίας, όπως επανειλημμένα αναφέρθηκε από κάποιους. Μπορεί βέβαια κάποιοι να είναι σε καλύτερη θέση από τον Γενικό Εισαγγελέα να μελετούν και να κρίνουν ή ακόμα να κρίνουν χωρίς να μελετούν όλες τις παραμέτρους μιας υπόθεσης. Θα εισηγούμουν όπως, πέραν της όποιας καλόπιστης νομικής κριτικής αποφάσεων της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία είναι καλοδεχούμενη, ο ανεξάρτητος τούτος θεσμός αφεθεί απερίσπαστος να επιτελεί τα καθήκοντα του, όπως τάχθηκε από το Σύνταγμα, μακρυά από πολιτικές αντιπαραθέσεις και άλλες σκοπιμότητες”.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση