ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο τ/κ Τύπος μας βλέπει σαν «εχθρούς»

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας του Ανοικτού Πανεπιστημίου για τον τουρκοκυπριακό Τύπο

ΚΥΠΕ

«Έντονα αρνητική και εγκλωβισμένη στο παρελθόν και στα στερεότυπα που αυτό έχει δημιουργήσει είναι η εικόνα των Ελληνοκυπρίων, όπως κατασκευάζεται στον τουρκοκυπριακό Τύπο. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις στον βαθμό αρνητισμού και καταγράφονται λιγότερο έντονα αρνητικές αναφορές όσο αριστερότερα του ιδεολογικοπολιτικού φάσματος τοποθετείται μια εφημερίδα, χωρίς πάντως να αίρεται o έντονα εθνοκεντρικός χαρακτήρας των τουρκοκυπριακών μέσων ενημέρωσης».
 
Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ευρήματα συστηματικής ανάλυσης περιεχομένου που έγινε σε 1.154 ειδησεογραφικά κείμενα τεσσάρων τουρκοκυπριακών εφημερίδων (Kıbrıs, Yeni Düzen, Afrika και Volkan),  τον Ιούλιο του 2014.
 
Η ανάλυση διενεργήθηκε από τους ερευνητές Ιάκωβο Τσαγγάρη και τον δρ Αθανάσιο Ν. Σαμαρά για το  Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, στη βάση εξειδικευμένων πρωτοκόλλων κωδικοποίησης του «Advanced Media Institute, Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Επικοινωνία και τη Δημοσιογραφία».

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε ημερίδα αύριο Τετάρτη, μεταξύ 6 και 8 μ.μ., στο Αμφιθέατρο ΑΤΗΚ, στη Δασούπολη, με τη συμμετοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου και του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα, που θα τοποθετηθούν επί του θέματος «Η Κρατική Εικόνα της Κύπρου και το Κυπριακό Πρόβλημα». Ενώ, ο Καθηγητής Νιγιαζί Κιζίλγιουρέκ και ο δημοσιογράφος Χρύσανθος Χρυσάνθου θα επιχειρήσουν να εξηγήσουν τον ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης στο κυπριακό πρόβλημα.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η επικρατούσα εικόνα για τους Ελληνοκυπρίους στον τουρκοκυπριακό Τύπο είναι η εικόνα του «εχθρού», κυρίαρχη στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιευμάτων. Ακολουθείται σε συχνότητα εμφάνισης από την εικόνα του «συμμάχου», η οποία είναι πιο αδύναμη και παρουσιάζει τα υψηλότερά της ποσοστά στις εφημερίδες που τοποθετούνται στα αριστερά του ιδεολογικοπολιτικού φάσματος (Yeni Düzen και Afrika).
 
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η αξιολόγηση και η εικόνα των Ελληνοκυπρίων επηρεάζεται από τα  ειδησεογραφικά θέματα. Έτσι, θέματα που ενέχουν το στοιχείο της σύγκρουσης, του αρνητισμού και του προβλήματος, επηρεάζουν σαφώς αρνητικότερα την εικόνα των Ελληνοκυπρίων, με αποτέλεσμα η εικόνα του «εχθρού» να παρουσιάζεται σε υψηλότερα ποσοστά σε θεματικές κατηγορίες που αφορούν, για παράδειγμα, στις συνομιλίες για το Κυπριακό και στις σχέσεις των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων με την Ε.Ε.
 
Αξιοσημείωτο αποτελεί το εύρημα ότι η μοναδική θεματική κατηγορία με θετικό αξιολογικό πρόσημο είναι εκείνη των «δικοινοτικών επαφών και των τεχνικών επιτροπών για το Κυπριακό», στην οποία επικρατεί η εικόνα του «συμμάχου». Η ίδια εικόνα κυριαρχεί και στην κατηγορία «αγνοούμενοι», έναν τομέα στον οποίο υπάρχει κάποιος βαθμός συνεργασίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες.
 
Η θεωρία εικόνας στο πεδίο των διεθνών σχέσεων, από την οποία αντλήθηκε μεγάλο μέρος των αναλυτικών κατηγοριών που χρησιμοποιήθηκαν στην κωδικοποίηση, συνδέει τις παγιωμένες και στερεοτυπικής υφής απεικονίσεις, σαν κι αυτές που καταγράφηκαν στην παρούσα έρευνα, με συγκεκριμένες τάσεις για συμπεριφορά. Πιο συγκεκριμένα, η κυριαρχία της εικόνας του εχθρού, στη διεθνή βιβλιογραφία,  συνδέεται στενά με την προδιάθεση για επιθετικές ή ενεργά αποτρεπτικές και σε κάθε περίπτωση, συγκρουσιακές συμπεριφορές.
 
Συντονιστής της ημερίδας θα είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Νικολάου.
 
Μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την ημερίδα ζωντανά στο διαδίκτυο μέσω της υπηρεσίας Live Streaming της Cytanet στο HTTP://iptv1.cytanet.com.cy/player/live_event.html
 
Επίσημος χορηγός της Ημερίδας είναι η Cytanet.
Χορηγός επικοινωνίας το ΚΥΠΕ.
 
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Σοφία Ιορδανίδου, +357.96430768, +357.22411902

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση