ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αρχίζει η αποκατάσταση του τζαμιού της Δένειας

Μέχρι το τέλος της βδομάδας η ολοκλήρωση των εργασιών με το κόστος θα φτάνει τα 6.000 ευρώ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εντός της εβδομάδας θα έχει αποκατασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε από τον εμπρησμό του τζαμιού στη Δένεια, καθώς οι ζημιές που προκλήθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής είναι περιορισμένες και επικεντρώνονται στη στέγη του τεμένους.

Σύμφωνα με τον Τάκη Χατζηδημητρίου, τον Ε/κ Επικεφαλή της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, ο οποίος μετέβη σήμερα το πρωί στο σημείο, οι εργασίες αποκατάστασης έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ το κόστος αναμένεται να κυμανθεί σε 5.000 έως 6.000 ευρώ.

Την αποκατάσταση έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, υπό την επίβλεψη του εργολάβου που είχε την ευθύνη των αρχικών εργασιών, ενώ η Τεχνική Επιτροπή και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) συμβάλλουν με παροχή εμπειρογνωμοσύνης.

Για τον κ. Χατζηδημητρίου, προέχει να συλληφθούν οι ένοχοι, ενώ όπως δήλωσε, το μικρό αυτό τέμενος που έχει γίνει στόχος τρεις φορές, αποτελεί πια στοίχημα για την Τεχνική Επιτροπή, για εμπέδωση του αλληλοσεβασμού.

«Τόσα χρόνια καταβάλλουμε μια μεγάλη προσπάθεια και πάμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα συνεργασίας και συμπόρευσης και έρχεται μια εγκληματική ενέργεια για να καταστρέψει», όχι μόνο την προσπάθεια της Τεχνικής Επιτροπής «αλλά ολόκληρου του λαού μας», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηδημητρίου.

Πρόσθεσε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να συλληφθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν. Διαφορετικά, όπως είπε, το ατιμώρητο έγκλημα θα σημαίνει συγκάλυψη, κάτι που «δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε, ούτε ως Τεχνική Επιτροπή, ούτε ως κοινωνία».

Ως προς την πληροφόρηση που υπάρχει από την Αστυνομία, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι «την μόνη πληροφόρηση που θέλω να έχω είναι ότι συνελήφθησαν οι ένοχοι».

Στόχος για τρίτη φορά

Το τζαμί στη Δένεια γίνεται στόχος για τρίτη φορά, καθώς είχε προηγηθεί η κατεδάφιση δύο τοίχων του τζαμιού, τον Ιανουάριο του 2013, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης, και βανδαλισμοί στους τοίχους του μνημείου, αμέσως μετά την παράδοση του έργου από την Τεχνική Επιτροπή το Δεκέμβριο του 2014.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου, «είναι και για εμάς στοίχημα ότι θα γίνει και σύμβολο αντιμετώπισης των εγκληματιών και εδραίωσης του αισθήματος της συνεργασίας και της συμπόρευσης και του αλληλοσεβασμού».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση