ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιωνάς: «Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις μου για το οικονομικό σκάνδαλο»

Ουδέποτε επεδίωξε να παρέμβει ή να επηρεάσει δικαστικές αποφάσεις ξεκαθαρίζει

ΚΥΠΕ

Για παρερμηνεία δηλώσεών του σε σχέση με την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας κάνει λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ξεκαθαρίζοντας ότι ουδέποτε επεδίωξε να παρέμβει ή να επηρεάσει με οποιοδήποτε τρόπο δικαστικές διαδικασίες.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου, η οποία εκδικάζεται ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για δηλώσεις του Υπουργού για το σκάνδαλο της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους ημερομηνίας 22/2/2016, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων αναφέρονται σε συνεντεύξεις του κ. Νικολάου στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και στο ΚΥΠΕ, αλλά και σε δηλώσεις του στην Πάφο και καλούν τον γενικό εισαγγελέα όπως επειγόντως εξετάσει το ενδεχόμενο οι αναφορές του υπουργού να συνιστούν παράβαση του άρθρου 122(b) του Ποινικού Κώδικα (ΚΕΦ 154), καθώς επίσης και ενέργεια περιφρόνησης (contempt) του Δικαστηρίου ενώπιον του οποίου εκκρεμεί η εν λόγω ποινική υπόθεση.

Σύμφωνα με την επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε και προς το ΚΥΠΕ, οι δικηγόροι καλούν τον γενικό εισαγγελέα να λάβει άμεσα όλες τις δέουσες ενέργειες και προσθέτουν ότι «λόγω της πολύ μεγάλης σοβαρότητας του θέματος αναμένουμε την εξέταση του θέματος το συντομότερο προς τον σκοπό προστασίας των δικαιωμάτων των πελατών μας, αλλά και του κύρους της Δικαιοσύνης γενικότερα».

Σε δηλώσεις του στο υπουργείο Δικαιοσύνης αμέσως μετά την παραλαβή της ετήσιας έκθεσης της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας και κληθείς να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε, ο κ. Νικολάου είπε,  «Θέλω να εκφράσω καταρχάς τη λύπη μου, πραγματικά λυπούμαι, γιατί οι δηλώσεις μου έχουν εκληφθεί κατά τρόπο λανθασμένο. Μοναδικός σκοπός των δηλώσεών μου ήταν να ενημερωθεί η κοινή γνώμη ότι οι έρευνες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο».

«Σε καμιά περίπτωση ήθελα ή επεδίωξα να παρέμβω σε οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία. Οι δηλώσεις μου ήταν γενικές και δεν αφορούσαν σε καμία συγκεκριμένη εκκρεμούσα ή μη υπόθεση. Εκφράζω τον πλήρη σεβασμό μου στα δικαιώματα των οποιωνδήποτε κατηγορουμένων ή υπόπτων προσώπων, οι οποίοι μάλιστα καλύπτονται από το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο επίσης σέβομαι» πρόσθεσε.

«Σέβομαι πλήρως» συνέχισε ο Υπουργός «τις δικαστικές διαδικασίες και ουδέποτε επεδίωξα ή προσπάθησα να παρέμβω σ΄ αυτές ή να τις επηρεάσω με έμμεσο τρόπο ή και ακόμα με οποιοδήποτε τρόπο. Λυπούμαι πραγματικά γιατί οι δηλώσεις μου παρερμηνεύθηκαν και αποδόθηκε σ` αυτές οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία παρά απ` αυτή την οποία σας έχω αναφέρει».

Ο κ. Νικολάου ανέφερε, επίσης, ότι «για όλα αυτά προτίθεμαι να στείλω επιστολή στον γενικό εισαγγελέα στον οποίο απευθύνεται η επιστολή (των δικηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων) και να την κοινοποιήσω στους δικηγόρους οι οποίοι την υπογράφουν».

Ερωτηθείς κατά πόσον ο ίδιος βλέπει να υπάρχουν αλλότρια κίνητρα πίσω από τη συγκεκριμένη επιστολή και αν θεωρεί ότι θέλουν να πλήξουν το πρόσωπό του, ο κ. Νικολάου απάντησε, «Δεν έχω να κάμω καμία δήλωση περαιτέρω και δεν νομίζω να έχουν καμία σχέση με όλα αυτά στα οποία αναφέρεστε».

Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί ότι οι δραστηριότητες που έχει αναπτύξει το υπουργείο Δικαιοσύνης και η ανακριτική ομάδα που διερευνά την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας έχουν ενοχλήσει κάποιους, ο υπουργός είπε ότι «δεν θεωρώ ότι έχει ενοχληθεί οποιοσδήποτε και δεν έχουν καμία σχέση όλα αυτά. Λυπούμαι γιατί μία συγκεκριμένη δήλωση έχει εκληφθεί κατά τρόπο λανθασμένο που δεν είναι αυτό το μήνυμα που ήθελα να δώσω. Αυτό έχει μόνο σημασία, τα υπόλοιπα είναι άσχετα» κατέληξε ο κ. Νικολάου.

 

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση