ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

234 παράπονα κατά Αστυνομίας από πολίτες το 2017

Η Ανεξάρτητη Αρχς Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας τέθηκε στην επιτροπή Θεσμών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής βρέθηκε την Τετάρτη το θέμα της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, με τα μέλη της Επιτροπής να διαμηνύουν προς την κυβέρνηση πως η συγκεκριμένη αρχή χρειάζεται στήριξη και βοήθεια, ώστε να επιτελέσει το έργο της.

Η συγκεκριμένη αρχή λειτουργεί με νόμο από το 2006 και έχει ως στόχο να προστατεύσει τον Κύπριο πολίτη από ενέργειες της αστυνομίας, που δεν εμπίπτουν στα πλαίσια του νόμου.

Τα μέλη της Επιτροπής Νομικών εκφράζουν, επίσης, τους προβληματισμούς τους σε σχέση με την αξιολόγηση της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας από διεθνείς οργανισμούς. Συγκεκριμένα, καταγράφονται προβλήματα σε ό,τι αφορά την επάρκεια των προϋπολογισμών που δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Αρχή, καθώς επίσης την ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων των ιατροδικαστών, οι οποίοι την ίδια ώρα που διερευνούν παράπονα της αστυνομίας, ενδεχομένως να εργοδοτούνται και από την αστυνομία είτε με σύμβαση, είτε κατά περίπτωσή.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ότι «η εν λόγω Αρχή βλέπει παράπονα, που έχουν σχέση με τη δωροδοκία και τη διαφθορά, με τα ανθρώπινα δικαιώματα που είναι και τα πλείστα που βλέπει και για την ευνοιοκρατική μεταχείριση πολιτών εκ μέρους της αστυνομίας.

Τόνισε εμφαντικά ότι στόχος της Επιτροπής Νομικών δεν είναι να πλήξει την Αστυνομία, αλλά όπως είπε, «στόχος είναι η συνεργασία με την Αστυνομία και την Αρχή, ώστε να παράγουν σωστό έργο, να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να είναι μακριά από τη διαφθορά και οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες που αντιβαίνουν τη νομοθεσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Με βάση την ενημέρωση που είχαμε σήμερα φαίνεται ότι η Αρχή επιτελεί ένα σοβαρό έργο παρόλο που δεν έχει μεγάλο προϋπολογισμό, ούτε πάρα πολλή στήριξη εκ μέρους προσωπικού στην όλη διερεύνηση, αλλά οι άνθρωποι που αποτελούν την Αρχή δουλεύουν εντατικά, ώστε τα 240 περίπου παράπονα, που λαμβάνουν το χρόνο να μπορούν να τα αξιολογούν, να διορίζουν ποινικούς ανακριτές εκεί που χρειάζεται και να κάνουν όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο», είπε.

Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας της Αρχής, είπε πως αξιολογούνται σε εβδομαδιαίες συνεδρίες όλα τα παράπονα και σε όσα χρήζουν να διοριστούν ποινικοί ανακριτές για περαιτέρω διερεύνηση γίνεται.

234 παράπονα για το 2017

Ο κ. Ζαχαρίου είπε συγκεκριμένα ότι για το 2017 έχουν υποβληθεί 234 παράπονα και έχουν διοριστεί ανακριτές σε 92 περιπτώσεις, αφού για τις άλλες περιπτώσεις κρίθηκε πως δεν έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης.

«Από τις 92 περιπτώσεις είπε έξι κατέληξαν σε ποινικές υποθέσεις και πέντε σε πειθαρχικές υποθέσεις. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά που καταλήγουν σε ποινικές ή πειθαρχικές υποθέσεις, είναι και ένα όπλο των πολιτών για αστικές αγωγές -αν τυχόν αποδεικνύεται αυτό που έχει γίνει- κατά της Δημοκρατίας», ανέφερε.

Σε σχέση με την αξιολόγηση της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας από διεθνείς οργανισμούς και τα προβλήματα που καταγράφονται, ο κ. Ζαχαρίου είπε πως πρόθεση της Επιτροπής Θεσμών είναι να κάνει έκθεση και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση, ώστε να σταλούν τα συμπεράσματα προς την εκτελεστική εξουσία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε πως «παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται υπάρχουν διαπιστώσεις, που καταγράφονται σε εκθέσεις των αρμόδιων επιτροπών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες είναι ανησυχητικές», προσθέτοντας ότι «καταγράφονται προβλήματα σε ό,τι αφορά την επάρκεια των προϋπολογισμών, που δίνει η ΚΔ σε αυτή την Αρχή».

Επιπλέον, είπε πως καταγράφονται προβλήματα όπως «η ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων των ιατροδικαστών, οι οποίοι την ίδια ώρα που διερευνούν παράπονα της αστυνομίας ενδεχομένως να εργοδοτούνται και από την αστυνομία είτε με σύμβαση είτε κατά περίπτωσή, το γεγονός ότι σχεδόν αποκλειστικά οι ανακριτές που καλούνται να εξετάσουν παράπονα εναντίον αστυνομικών είναι οι ίδιοι πρώην αστυνομικοί και πρώην αξιωματικοί της αστυνομίας και το γεγονός ότι οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες».

«Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πολύ έδαφος για βελτίωση, αλλά κυρίως υπάρχει άμεση ανάγκη όπως η πολιτεία δώσει περισσότερα χρήματα και περισσότερες δυνατότητες σε αυτή τη σημαντική Αρχή», είπε.

Πρόσθεσε ακόμα πως «κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι αυτή η Αρχή δεν έχει πάρει την αναγκαία στήριξη από την πολιτεία, ούτε σε ανθρώπινο δυναμικό, ούτε σε τεχνοϋλική στήριξη, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται πάρα πολύ να επιτελέσει το έργο της, που η ίδια η πολιτεία της έχει καθορίσει».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι «σήμερα ένας άλλος Δικαστής, ο Αντρέας Πασχαλίδης, που προΐσταται της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας εν ολίγοις μας είπε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η Αρχή με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει», αφού όπως πρόσθεσε «στην ουσία είναι αποξηλωμένη και δεν μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της από το νόμο βάσει του οποίου συστάθηκε».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X