ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε πύρινο κλοιό η Κύπρος, συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες

Τρεις πυρκαγιές ξέσπασαν εκ των δυο πολύ σοβαρές, αφού κάηκαν ολοσχερώς μεγάλες εκτάσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε πύρινο κλοιό όλο το Σαββατοκύριακο η Κύπρος, άμεσα σχεδόν με την άνοδο τη θερμοκρασίας στη χώρα. Κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, με τον υδράργυρο να ακουμπάει όλη την εβδομάδα τους 40 βαθμούς.

Η πρώτη πυρκαγιά ξέσπασε το Σάββατο (18/06) στις 14:40 το απόγευμα σε δάσος στην περιοχή Αργάκας.

Στην κατάσβεση έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς και τα 2 ελικόπτερα που εκμισθώνει η Κυπριακή Δημοκρατία όπως και τα δύο αεροπλάνα του τμήματος Δασών. Άμεση ήταν και η συμμετοχή της εθνικής φρουράς και των βρετανικών Βάσεων αλλά και αργότερα των Ισραηλινών αεροσκαφών.

Η πυρκαγιά στην Αργάκα κατέκαψε ολοσχερώς το κρατικό πάρκο της Πάφου, ενώ απειλήθηκαν και κατοικίες.

Λόγω της σοβαρότητας της πυρκαγιάς τέθηκε σε εφαρμογή το Εθνικό σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ.

Οι ισχυρές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με την φωτιά και τελικά κατάφεραν να την ελέγξουν σήμερα (19/06).

Κατηγορούμενοι για την πυρκαγιά, ζεύγος που διαμένει στο χωριό, οι όποιοι και συνελήφθηκαν. Οι κατηγορούμενοι κλήθηκαν στο Επαρχιακό δικαστήριο Πάφου όπου και εναντίον τους εκδόθηκε διάταγμα 4ημερη κράτησης.

Πέντε εκτάρια καμένα στο Σούνι

Η δεύτερη πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Σούνι – Ζανατζιά στις 9:03 το πρωί της Κυριακής (19/06).

Η πυρκαγιά κατέκαψε πέντε εκτάρια άγριας βλάστησης και ξηρά χόρτα, ενω στην σκηνή κινητοποιήθηκαν μελή των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ρίψεις νερού έγιναν από τα 2 εκμισθωμένα ελικόπτερα , από 2 ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων και 2 αεροπλάνα του Τμήματος Δασών.

Στις 13:20 η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Η τρίτη μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην Ευρύχου στις 13:30 και κατέκαψε πευκοδάσος .

Κατοικημένες περιοχές και γύρω χωριά κινδύνευσαν, και οι κάτοικοι των χωριών Κουρδάλι και Σπήλια εκκένωσαν την περιοχή για λογούς ασφάλειας

Η πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στα χωριά Ευρύχου και Τεμπριά.

Στην σκηνή έφτασαν πέντε πυροσβεστικά οχήματα από τους Σταθμούς Λευκωσίας τα δύο μισθωμένα ελικόπτερα και τα δύο αεροπλάνα του Τμήματος Δασών, όπως επίσης και τα Ισραηλινά αεροσκάφη που κατέφθασαν νωρίς το πρωί.

Παράλληλα έχει ζητηθεί και ενίσχυση από Ελλάδα, η όποια και αναμενόταν το βράδυ της Κυριακής.

Υπαίτιος για την πυρκαγιά της Ευρύχου φαίνεται να είναι ένας 12χρονος. Ο ανήλικος κατέθεσε ότι βρισκόταν στην αυλή του παππού του καψαλίζοντας κάποια ξερά χόρτα με αναπτήρα. Όταν διαπίστωσε πως δεν μπορούσε να σβήσει τη φωτιά που προκάλεσε εκείνη την στιγμή άρχισε να καλεί σε βοήθεια. Μάταια όμως, εφόσον η φωτιά εξαπλώθηκε ραγδαία.

Ο ΥΠΕΣ, Σωκράτης Χάσικος, προέβει σε δηλώσεις καλώντας τους πολίτες να μην ανησυχούν.

«Δεν κινδυνεύει κάνεις. Παλεύουμε με το χρόνο και με τις καιρικές συνθήκες, επικρατούν άνεμοι στην περιοχή και τα αεροσκάφη θα επιχειρούν ενόσω υπάρχει φως» δήλωσε. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση