ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

13 χρόνια φυλάκισης για τον φόνο της Ντανιέλα Ρόσκα

Ένοχοι οι Pelov και Slavchev για ανθρωποκτονία

ΚΥΠΕ

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης 13 χρόνων στον Plamen Pelov 32 χρόνων και 10 χρόνων στον Daniel Slavchev 31 χρόνων από τη Βουλγαρία, αφού κρίθηκαν ένοχοι ύστερα από δική τους παραδοχή για την ανθρωποκτονία της Daniela Rosca, 37 χρόνων από τη Μολδαβία που έγινε στο διαμέρισμα της στην Οδό Τουζ Χανέ, στην περιοχή Μακένζι μεταξύ 31/10 – 1/11/2015.

Το Κακουργιοδικείο έκρινε επίσης ένοχους τους δύο Βούλγαρους, κατόπιν δικής τους παραδοχής και στις κατηγορίες της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, διάρρηξης κατοικίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, κλοπής από κατοικία και περιαγωγής σε κατάσταση ανικανότητας για αντίσταση με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος.

Διαβάζοντας την απόφαση του Κακουργιοδικείου η Πρόεδρος του Σώματος αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο της Ρόσκα και στις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων για μετριασμό της ποινής τους.

Πρόσθεσε πως «η ανθρώπινη ζωή είναι το πολυτιμότερο αγαθό και τυγχάνει πρωταρχικής προστασίας από κάθε ευνομούμενη κοινωνία» και γι’αυτό η ποινή για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας που προβλέπει ο Νόμος είναι δια βίου φυλάκιση.

Ανέφερε ακόμα ότι ο αρχικός σκοπός της εισόδου των δύο κατηγορουμένων στο διαμέρισμα της Ρόσκα ήταν για να κλέψουν και όχι για να επιφέρουν το θάνατο της, ωστόσο η εξέλιξη των γεγονότων όπως διαδραματίστηκαν στη συνέχεια, διαφοροποίησε την όλη εικόνα σε βαθμό που κατατάσσει την υπόθεση στην κατηγορία της ηθελημένης ανθρωποκτονίας.

Σημείωσε επίσης ότι η βαναυσότητα με την οποία ενήργησαν και οι δύο κατηγορούμενοι καταδεικνύεται από το γεγονός ότι το θύμα βρέθηκε νεκρό με εμφανείς κακώσεις, δηλαδή με παραμορφωμένο το κεφάλι, ανευρέθηκαν κηλίδες αίματος στο χαλί και τους καναπέδες, ενώ οι ιατροδικαστές που εξέτασαν την κοπέλα αποφάνθηκαν ότι ο θάνατος της προήλθε από ασφυξία συνεπεία εισρόφησης αίματος, βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και εσωτερική αιμορραγία.

Πρόσθεσε πως η αδικαιολόγητη και υπέρμετρη βαναυσότητα που οι δύο κατηγορούμενοι επέδειξαν σε μια ανυπεράσπιστη γυναίκα, και η ακινητοποίηση του θύματος δένοντας το πισθάγκωνα, εγκαταλείποντας το αβοήθητο και κτυπημένο, επιδεικνύοντας μια παγερή αδιαφορία και αναισθησία για την τύχη της ζωής του, στερώντας του το δικαίωμα να επικοινωνήσει με οποιονδήποτε για βοήθεια, αφήνοντας το στην τύχη του να ξεψυχήσει στο πάτωμα, λειτούργησαν προς την κατεύθυνση μετεξέλιξης της αρχικής τους πρόθεσης σε ηθελημένη ανθρωποκτονία του θύματος.

Είπε ακόμα ότι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα των ενεργειών των δύο κατηγορουμένων ήταν ο θάνατος του βάναυσα κακοποιημένου θύματος τους που διέμενε μόνο του στο διαμέρισμα, ήταν πολύ απομακρυσμένη η δυνατότητα ανεύρεσης του σύντομα από άλλο άτομο, χωρίς να ειδοποιηθεί από το θύμα, ο θάνατος του επήλθε 8 – 12 ώρες πριν τον εντοπισμό του και για τουλάχιστον 20 ώρες ήταν ζωντανό και ίσως να μην πέθαινε εάν είχε τη δυνατότητα, χωρίς να είναι ακινητοποιημένο να επικοινωνήσει με οποιονδήποτε.

Το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη ως μετριαστικούς παράγοντες για τους δύο κατηγορουμένους το λευκό ποινικό τους μητρώο, την άμεση παραδοχή τους στην Αστυνομία και στο Δικαστήριο, τη συνεργασία τους με την αστυνομία, το νεαρό της ηλικίας τους, τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα επιφέρει στις οικογένειες τους και ειδικά στα παιδιά τους η φυλάκιση τους και την ετοιμότητα τους να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας.

Στην απόφαση του το Σώμα αναφέρει ακόμα ότι δεν μπορεί να προσμετρήσει προς όφελος των δύο κατηγορουμένων το κίνητρο τους για να διαπράξουν τα αδικήματα της διάρρηξης κατοικίας κατά τη διάρκεια της νύχτας και κλοπής από κατοικία, δηλαδή η άσχημη οικονομική τους κατάσταση, η ανάγκη συντήρησης των παιδιών τους καθώς και οι πιέσεις και απειλές που δέχθηκε ο Pelov από τρίτο πρόσωπο.

Το Δικαστήριο επεσήμανε επίσης την περιορισμένη εμπλοκή του Slavchev στην διάπραξη των αδικημάτων σε σχέση με την εμπλοκή του Pelov που ήταν μεγαλύτερη, αφού δεν είχε καμία επαφή με το τρίτο πρόσωπο και συμμετείχε στο ξυλοδαρμό του θύματος αργότερα, αφού είχε ήδη προηγηθεί η κακοποίηση της κοπέλας από τον 32χρονο.

Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο αναφέρει ακόμα ότι οι δύο κατηγορούμενοι επέδειξαν βαναυσότητα έναντι του θύματος με αποτέλεσμα να κόψουν το νήμα της ζωής του με φρικτό τρόπο.

Τελικά το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον Plamen Pelov ποινή φυλάκισης 13 χρόνων στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας, 3 χρόνων στην κατηγορία της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, 4 χρόνων στη κατηγορία της διάρρηξης κατοικίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, 2 χρόνων στην κατηγορία της κλοπής από κατοικία και 13 χρόνων στη κατηγορία της περιαγωγής σε κατάσταση ανικανότητας για αντίσταση με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος.

Το Σώμα επέβαλε στον Daniel Slavchev ποινή φυλάκισης 10 χρόνων στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας, 3 χρόνων στην κατηγορία της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, 4 χρόνων στη κατηγορία της διάρρηξης κατοικίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, 2 χρόνων στην κατηγορία της κλοπής από κατοικία και 10 χρόνων στη κατηγορία της περιαγωγής σε κατάσταση ανικανότητας για αντίσταση με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος.

Το Δικαστήριο διέταξε όπως οι ποινές συντρέχουν και για τους δύο κατηγορούμενους και αρχίζουν από τις 28/6/2016 όταν αυτοί τελούσαν υπό κράτηση

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση