ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα

Οι ι αναζωπυρώσεις αντιμετωπίστηκαν

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

>>Διαβάστε εδώ όσα προηγήθηκαν<<

Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα από την πυρκαγιά της Λεμεσού, αλλά ο κίνδυνος αναζωπύρωσης περιμετρικά σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς είναι μεγάλος, σύμφωνα με ενημέρωση από το Κέντρο Συντονισμού Επιχειρήσεων στη Λεμεσό.

Όπως αναφέρει η ίδια ενημέρωση, την Παρασκευή παρουσιάστηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις, οι οποιες αντιμετωπίστηκαν όλες. Στο μεταξύ, σύμφωνα με ενημέρωση από την Πολιτική Άμυνα απόψε τα εξειδικευμένα Drones της Πολιτικής Άμυνας, θα αναπτυχθούν και θα περιπολούν δίνοντας εικόνα σε πραγματικό χρόνο από σημεία που ενδεχομένως να υπάρξει αναζωπύρωση. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

22:21

Συνολικά 70 περιστατικά διαχειρίστηκε η Υπηρεσία Ασθενοφόρων

Συνολικά 70 περιστατικά, εκ των οποίων τα 16 μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού για περαιτέρω περίθαλψη, διαχειρίστηκε η Υπηρεσία Ασθενοφόρων, είπε, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Ριάνα Κωνσταντίνου.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ!

21:03

Διευκρινίσεις από Χαρτσιώτη για την αναφορά «ατυχήματος»

Σε διευκρινιστική δήλωση προχώρησε ο Υπουρός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης σε ό,τι αφορά τον τραγικό θάνατο ηλικιωμένου ζευγαριού μέσα σε όχημα κατά την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι "η απώλεια δύο συνανθρώπων μας αποτελεί αναμφίβολα ένα τραγικό γεγονός. Τόσο ο θάνατος συμπολιτών μας, όσο και η καταστροφή που αφήνει πίσω της η πρωτοφανής σε έκταση και ένταση πυρκαγιά, συγκλόνισε όλους μας και καμία λέξη ή έκφραση δεν μπορεί να εκφράσει το μέγεθος της οδύνης μας".

"Εκ μέρους της Κυβέρνησης αλλά και προσωπικά, εκφράζω τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους, καθώς και τη συμπαράσταση μας σε όσους απώλεσαν περιουσίες. Η αναφορά μου σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπούσε στο να μειώσει την αξία της ανθρώπινης ζωής, η διασφάλιση της οποίας - όπως άλλωστε δήλωσα επανειλημμένα από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς - ήταν η προτεραιότητα της Κυβέρνησης" σημειώνει.

Όπως αναφέρει, "η αναφορά μου αυτή εύλογα προκάλεσε αρνητικούς συνειρμούς και την επακόλουθη κριτική".

Απευθύνει εκ νέου τις ευχαριστίες του στους πυροσβέστες, αστυνομικούς, τοπικές αρχές, λειτουργούς της πολιτικής άμυνας, εθελοντές "που υπερέβαλαν εαυτούς για τον περιορισμό της πρωτόγνωρης αυτής φυσικής καταστροφής αλλά και τους κατοίκους των επηρεαζόμενων κοινοτήτων για τη συνεργασία τους με τις Αρχές. Η συμβολή όλων απέτρεψε την περαιτέρω απώλεια ανθρώπινων ζωών στις κοινότητες που εκκενώθηκαν".

 

20:44

Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα - Οι αναζωπυρώσεις αντιμετωπίστηκαν

Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα από την πυρκαγιά της Λεμεσού, αλλά ο κίνδυνος αναζωπύρωσης περιμετρικά σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς είναι μεγάλος, σύμφωνα με ενημέρωση από το Κέντρο Συντονισμού Επιχειρήσεων στη Λεμεσό.

20:32

Αστυνομία: Θα αξιολογηθούν οι καταγγελίες από τα βανάκια καμερών

Αστυνομία: Θα αξιολογηθούν οι καταγγελίες από τα βανάκια καμερών

Σε συνέχεια χθεσινής ενημέρωσης που έγινε από τον Κλάδο Επικοινωνίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, αναφορικά με τις κινητές κάμερες φωτοεπισήμανσης στην επαρχία Λεμεσού, πληροφορείστε ότι, αποφασίστηκε όπως η Αστυνομία προβεί σε αξιολόγηση όλων των περιπτώσεων που κατέγραψαν οι κινητές κάμερες φωτοεπισήμανσης και εμπίπτουν χρονικά με τη φονική πυρκαγιά στις πληγείσες και γειτνιάζουσες περιοχές της Λεμεσού.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ!

19:45

Αρχίζουν οι αιτήσεις για τις ζημίες από την φωτιά

Αρχίζουν οι αιτήσεις για τις ζημίες από την φωτιά

Το Τμήμα Γεωργίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ανακοινώνει ότι από τις 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2025 δέχεται αιτήσεις Δηλώσεις Ζημιάς, για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά που έπληξε τις πιο πάνω κοινότητες. Τα έντυπα Δήλωσης Ζημιάς βρίσκονται στα γραφεία του Επαρχιακού Γεωργικού Γραφείου ΛΕΜΕΣΟΥ, καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας http://www.moa.gov.cy/da, στη θεματική ενότητα «Σχέδια και Αιτήσεις».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ!

19:10

Kαταλυτική η συνεισφορά των C-130 στις προσπάθειες κατάσβεσης, λέει η Πρεσβεία του Ισραήλ

Καταλυτική αποδείχθηκε η ρίψη επιβραδυντικού υλικού από τα δύο ισραηλινά αεροσκάφη τύπου C-130, τα οποία πέταξαν το βράδυ της Τετάρτης πάνω από την περιοχή του Ομόδους, ενισχύοντας τις κυπριακές δυνάμεις πυρόσβεσης στην προσπάθεια περιορισμού της μεγάλης πυρκαγιάς, αναφέρει σε δελτίο Τύπου η Πρεσβεία του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την Πρεσβεία, η χρήση του επιβραδυντικού υγρού ενίσχυσε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις των επίγειων μονάδων, δημιουργώντας κρίσιμο χρόνο και προστατευτική ζώνη ανάσχεσης.

"Πρωταρχικός στόχος ήταν η αποτροπή εξάπλωσης της φωτιάς προς την περιοχή του Τροόδους, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή οικολογική και περιβαλλοντική αξία", αναφέρεται.

Τα ισραηλινά αεροπλάνα, προστίθεται, αφίχθησαν στην Κύπρο λίγο μετά τις 21:00. Πραγματοποίησαν αρχικά δοκιμαστικές διελεύσεις και στην συνέχεια εκτέλεσαν δύο ρίψεις επιβραδυντικού υλικού το καθένα στις 22:15 και στις 22:30, σε καθορισμένα σημεία που υποδείχθηκαν από τις αρμόδιες κυπριακές αρχές. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, τα αεροσκάφη επέστρεψαν στο Ισραήλ.

Όπως εξηγείται στο δελτίο Τύπου, τα χημικά επιβραδυντικά πυρκαγιών είναι ειδικά διαμορφωμένα μίγματα, συνήθως με βάση φωσφορικά άλατα αμμωνίου. Χρησιμοποιούνται για να δημιουργούν προληπτικά προστατευτικά φράγματα μπροστά από τα μέτωπα των πυρκαγιών, μειώνοντας την ταχύτητα και την ένταση της φωτιάς, και δίνοντας στις επίγειες δυνάμεις τον απαραίτητο χρόνο για αποτελεσματική παρέμβαση. Πρόκειται για διεθνώς εφαρμοσμένη τακτική, η οποία απαιτεί σχεδιασμό με περιβαλλοντική ευαισθησία, ώστε να περιορίζονται οι πιθανές επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

"Αν και το Ισραήλ βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή λόγω του κινδύνου πυρκαγιών στο έδαφός του, εντούτοις παραμένει προσηλωμένο στην παροχή βοήθειας σε περιόδους έκτακτης ανάγκης προς την Κύπρο, έναν στενό φίλο και γείτονα", αναφέρεται.

 

18:29

Χωρίς μεταβολές ο καιρός μέχρι την Κυριακή

Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές ο καιρός μέχρι την Κυριακή, παραμένουν πορτοκαλί προειδοποιήσεις για τις θερμοκρασίες, χωρίς να προβλέπεται ότι οι άνεμοι θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ είπε στο ΚΥΠΕ Μετεωρολογικός Λειτουργός Παναγιώτης Μούσκος.

18:09

Βίντεο από τις ρίψεις των ισραηλινών C-130

17:35

Περιβαλλοντικές μετρήσεις θα καταδείξουν το μέγεθος της επίπτωσης στη δημόσια υγεία εξαιτίας της φωτιάς λέει ειδικός

Σε περιπτώσεις πυρκαγιών επιβάλλεται οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρούν σε χωρικά επαναλαμβανόμενες περιβαλλοντικές μετρήσεις, αλλά και μετρήσεις ανθρώπινης βιοπαρακολούθησης που θα καταδεικνύουν ανά πάσα στιγμή το μέγεθος των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στο ΤΕΠΑΚ Κωνσταντίνος Μακρής.

Εξήγησε ότι ιδανικά αυτό θα έπρεπε να περιλαμβάνεται σε ένα σχέδιο διαχείρισης καταστροφών που θα πρέπει να εκπονείται από τις αρχές και να ισχύει όταν ξεσπούν πυρκαγιές και να συνεχίζεται και μετά το σβήσιμο της πυρκαγιάς. Ενδεικτικοί ρύποι για παρακολούθηση είναι οι διοξίνες, βαρέα μέταλλα, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, όζον, και σωματίδια στάχτης διαφορετικών μεγεθών.

Ο κ. Μακρής εξήγησε ότι αυτές οι επιπτώσεις τέτοιων ρύπων στην ανθρώπινη υγεία μπορεί να διαρκέσουν και μήνες και έφερε ως παράδειγμα τις φωτιές στο Λος Άντζελες όπου ακόμη ο κάτοικοι υποφέρουν. Οι επιπτώσεις αφορούν κυρίως το αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα και τα νεφρά.

"Η στάχτη μπορεί να περιέχει συγκεκριμένα σωματίδια τα οποία όσο πιο μικρά είναι αυτά τόσο πιο επικίνδυνα για την υγεία γιατί πολύ πιο εύκολα εισχωρούν μέσα στις κυψελίδες του αναπνευστικού συστήματος και είναι πολύ δύσκολο να αποβληθούν από το σώμα. Αρχίζει έτσι σιγά σιγά να δημιουργείται και μια χρόνια φλεγμονή και αυτό είναι επικίνδυνο ιδιαίτερα για ευάλωτες ομάδες", εξήγησε.

Συνέστησε επίσης μεγάλη προσοχή στους κατοίκους οι οποίοι θα πρέπει να πάρουν προστατευτικά μέτρα για καθαρισμό από τη στάχτη των οικιών τους και άλλων υποστατικών που επηρεάστηκαν, φορώντας ειδική μάσκα P95 και καθαρίζοντας σχολαστικά έπιπλα και άλλα είδη με την προϋπόθεση ότι ο αέρας έξω έχει καθαρίσει και η εργασία γίνεται απαραίτητα με ανοικτά παράθυρα.

Ο Καθηγητής Μακρής εξήγησε ότι μετρήσεις πρέπει να γίνουν στις πληγείσες περιοχές και κοντά στο σημείο μηδέν αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές έτσι ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε και τη διασπορά διαφόρων δυνητικά επικίνδυνων ουσιών για την υγεία του ανθρώπου και του πληθυσμού.

Εξήγησε ότι ακόμη και αν οι μετρήσεις δείξουν ότι αυτά τα σωματίδια έχουν απομακρυνθεί από την ατμόσφαιρα σημαίνει ότι έχουν κατακαθίσει πλέον κάπου δηλαδή στα εδάφη μας και στα υπόγεια νερά.

"Μετά από μια τέτοια κρίση πραγματικά πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να κατανοήσουμε και τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις αλλά και τις μακροπρόθεσμες. Υπάρχουν σιωπηλά πολλοί κίνδυνοι οι οποίοι σχετίζονται με αυτή την πυρκαγιά και παραμένουν με το σβήσιμο της φωτιάς", ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους επιπρόσθετους κινδύνους αν επιβεβαιωθεί ότι η φωτιά ξεκίνησε από σκυβαλότοπο, ο Καθηγητής εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι σίγουρα η κατάσταση επιβαρύνεται γιατί εκτός από βλάστηση μπορεί να έχουν καεί και διάφορα αντικείμενα, πλαστικά και άλλα τα οποία εκλύουν διοξίνες και άλλα πολύ επικίνδυνα χημικά στην ατμόσφαιρα.

Εξήγησε επίσης ότι οι πυροσβέστες, διασώστες, εθελοντές και άλλοι που βρέθηκαν στο σημείο μηδέν θα πρέπει να τύχουν και ειδικής ιατρικής εξέτασης για να μπορέσουν να βεβαιωθούν ότι δεν έχουνε οποιαδήποτε προβλήματα υγείας που σχετίζεται με τα πολύ επικίνδυνα χημικά και μέταλλα και το πολύ υψηλό θερμικό φορτίο.

"Δεν είναι μόνο η θερμική καταπόνηση είναι και τα χημικά τα οποία εκλύονται τα αέρια, τα σωματίδια τα οποία αναφέραμε προηγουμένως και όλα αυτά δημιουργούν ένα πολύ επικίνδυνο μείγμα για την υγεία των ανθρώπων", ανέφερε.

Εξήγησε πάντως ότι δεν μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι αυτοί που εκτέθηκαν θα έχουν σημαντικά μεγαλύτερο ρίσκο καρκινογένεσης σε σχέση με αυτούς που δεν εκτέθηκαν στη συγκεκριμένη πυρκαγιά.

Αυτό που μπορούμε να πούμε, σημείωσε, είναι την ανάγκη να μειώσουμε την έκθεση του πληθυσμού στους πιο πάνω ρύπους που είναι πλέον στην ατμόσφαιρα, στο σπίτι μας και σιγά σιγά επιμολύνουν στους ταμιευτήρες νερού. "Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να επιβεβαιώσουμε τα μεγέθη των ρύπων και το εύρος διασποράς τους στις γύρω περιοχές", κατέληξε.

17:20

Σοβαρές επιπτώσεις σε περιβάλλον, υγεία και τρόφιμα από την πυρκαγιά

Σοβαρές επιπτώσεις σε περιβάλλον, υγεία και τρόφιμα από την πυρκαγιά

Σοβαρές και αρνητικές είναι οι επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα αλλά και του εδάφους, οι οποίες αλυσιδωτά θα μεταφερθούν και στην τροφική αλυσίδα, από την τεράστια πυρκαγιά που έπληξε την ορεινή και ημιορεινή Λεμεσό.

Όπως δήλωσε, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Καθηγητής του ΤΕΠΑΚ και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστημών Τροφίμων Δημήτρης Τσάλτας, εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη μεγάλη πυρκαγιά, θα υπάρξουν και επιπτώσεις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες που θα επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα των τροφίμων αλλά και την αγροτική οικονομία.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ!

16:31

Συνεχίζεται η προσπάθεια για προσωρινή φιλοξενία πυρόπληκτων

Συνεχίζεται η προσπάθεια για την προσωρινή φιλοξενία πυρόπληκτων σε διαμερίσματα ή οικίες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, Παναγιώτης Λιασίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λιασίδης είπε ότι μέλη της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας βρίσκονται στο Κέντρο Συντονισμού Επιχειρήσεων για την κατάσβεση των πυρκαγιών, στον Ύψωνα, ενώ επίσης μέλη της Δύναμης ενεργούν για ασφάλιση των περιοχών.

«Συνεργαζόμαστε με την Εθνική Φρουρά και τον Ερυθρό Σταυρό για φαγητό» είπε λέγοντας ότι λαμβάνουν μηνύματα από τις κοινότητες για τις ανάγκες και μεταφέρουν φαγητό, νερά και άλλα χρειώδη. Αναφέρθηκε επίσης στους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, στην Ερήμη και στην Τριμίκλινη, οι οποίοι πλέον έχουν κλείσει. Στην Τριμίκλινη φιλοξενήθηκαν 12 άτομα ψες, ενώ φιλοξενούνται και 38 άτομα στο Episkopiana, πρόσθεσε.

Είπε ότι διαμορφώθηκε για σκοπούς προσωρινής φιλοξενίας και το Θεμιστόκλειο αλλά δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί τελικά. «Είμαστε στη διαδικασία που βάζουμε άτομα σε σπίτια που μας έχουν προσφέρει διάφοροι πολίτες, διαμερίσματα, οικίες. Είχαμε 60 άτομα μέχρι το πρωί, σίγουρα ο αριθμός αυτός είναι πιο μεγάλος» συμπλήρωσε, λέγοντας ότι αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν και χώροι από τον ΠΑΣΥΞΕ».

Ο κ. Λιασίδης είπε ότι ως Πολιτική Άμυνα έχουν και την ευθύνη για την υποστήριξη του κράτους υποδοχής, δηλαδή ευθύνης υποδοχής των πληρωμάτων που έχουν έρθει στην Κύπρο να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. «Έχουμε γύρω στα 86 άτομα: 26 Δασοκομάντος των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) από την Ελλάδα, 32 Αιγύπτιους , 17 Ιορδανούς και 11 Λιβάνιους», κατέληξε.

 

16:20

Κυβέρνηση προς ΑΚΕΛ: Σπεύδει να ανταγωνιστεί ΔΗΣΥ-ΕΛΑΜ στον λαϊκισμό

«Η ηγεσία του ΑΚΕΛ είναι η τελευταία που μπορεί να παραδίδει μαθήματα πολιτικής ευθιξίας», απαντά ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι «σπεύδει να ανταγωνιστεί τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ στον λαϊκισμό».

 

16:06

Συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες ΑΗΚ

Συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες αντικατάστασης εξοπλισμού και επιδιόρθωσης ζημιών του ηλεκτρικού δικτύου στις πυρόπληκτες περιοχές της επαρχίας Λεμεσού, δήλωσε σήμερα το απόγευμα στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Δημήτρης Ναθαναήλ.

15:47

Ψυχολογική στήριξη από Υπ. Παιδείας σε πληγέντες από την πυρκαγιά

Την παροχή ψυχολογικής στήριξης σε πληγέντες από την πυρκαγιά ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρει, μετά τα γεγονότα με τις πρόσφατες πυρκαγιές η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας είναι στη διάθεση του κοινού για παροχή ψυχολογικής στήριξης σε άτομα που έχουν άμεσα επηρεαστεί.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ) είναι στη διάθεση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών των κοινοτήτων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές για παροχή ψυχολογικών πρώτων βοηθειών καθώς και για διαχείριση της όλης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

H επικοινωνία μπορεί να γίνεται με την Υπηρεσία και τα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή από τις 7.30-15.00 μ. μ.: Λευκωσία: 22800806, 22800741, Λάρνακα/Αμμόχωστος: 24821372, 24821374, 24821376, Λεμεσός/Πάφος: 25822850, 26804536.

15:46

Γίνεται καταμέτρηση των νεκρών ζώων φάρμας

Υπάρχουν νεκρά ζώα φάρμας από τις πυρκαγιές της ορεινής Λεμεσού ανέφερε ο Απόστολος Μαζέρης ανώτερος κτηνιατρικός λειτουργός. Ανέφερε πως έχουν εντοπιστεί 50 προς το παρόν και πως η καταμέτρηση συνεχίζεται.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ κ. Μαζέρης ανέφερε πως στην περιοχή που έγιναν οι πυρκαγιές υπάρχει αρκετή κτηνοτροφία κυρίως με αιγοπρόβατα που ανέρχονται περίπου σε 15 χιλιάδες.

Πρόσθεσε πως οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πενήντα ζώα που έχουν εντοπιστεί απανθρακωμένα. Ανέφερε πως συνεργεία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών επισκέπτονται την περιοχή και προσπαθούν να εντοπίσουν και να αξιολογήσουν την κατάσταση, αναφέροντας πως η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η περιοχή όπου υπάρχουν φάρμες που φαίνεται να επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές, είπε ο κ. Μαζέρης, είναι οι Πάνω Κυβίδες, ο Άγιος Αμβρόσιος, ο Άγιος Θεράπων, η περιοχή της Λόφου και γενικά εκεί από όπου πέρασε η πυρκαγιά.

Ο αριθμός εγκαταστάσεων αιγοπροβάτων στις περιοχές αυτές ανέρχεται σε 18, ενώ υπάρχουνε και 6-7 μονάδες βοειδών, είπε.

Πρόσθεσε, ακόμη, πως επηρεάστηκε και η μελισσοκομία αφού στην περιοχή υπάρχουν μελισσοκόμοι χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη ακριβής εικόνα της κατάστασης για το τί ζημιές έχουν προκληθεί στα μελίσσια και στους μελισσοκόμους. Πρόσθεσε πως η διαδικασία της αξιολόγησης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είπε πως επηρεάστηκαν και ζώα συντροφιάς σημειώνοντας πως σύμφωνα με ενημέρωση από τον πρόεδρο του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου υπάρχουν πολλά περιστατικά που έφτασαν σε κτηνιατρικές κλινικές.

Ερωτηθείς, ο κ. Μαζέρης ανέφερε πως η πρώτη ενέργεια στην οποία προχωρούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες όταν τα ζώα εντοπιστούν νεκρά είναι η απομάκρυνση τους από τη φάρμα σύντομα, όπως πρέπει να γίνει με βάση την νομοθεσία, ώστε να τύχουν διαχείρισης .

Εάν υπάρχουν οποιαδήποτε ζώα που είναι τραυματισμένα αναλόγως με την ένταση των τραυμάτων θα γίνουν ενέργειες για να μην υποφέρουν τα ζώα αυτά, ανέφερε.

Αν είναι πολυτραυματισμένα ενδέχεται, όπως είπε, να οδηγηθούν ακόμη και για σφαγή ή να γίνει ευθανασία επί τόπου αναλόγως της περίπτωσης.

Όταν εντοπιστούν είπε ο κ. Μαζέρης νεκρά παραγωγικά ζώα, τότε αυτά τα ζώα εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες και δεν υπάρχει κίνδυνος για τον κόσμο που θα πλησιάσει θα ειδοποιηθεί η εταιρεία που έχει σύμβαση με τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες, με το Κράτος και θα τα περισυλλέξει για να τα διαχειριστεί όπως προνοεί η Νομοθεσία, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει κάποιος ιδιοκτήτης φάρμας σε περίπτωσης φωτιάς ο κ. Μαζέρης ανέφερε πως θα πρέπει να προβλέψει και να λάβει όλα τα μέτρα για να μην τον επηρεάσει η πυρκαγιά όπως να έχει καθαρούς τους χώρους του γύρω από την φάρμα του έτσι ώστε μια πυρκαγιά να μην προχωρήσει στα υποστατικά του.

 

15:44

Αντιμετωπίζονται οι αναζωπυρώσεις στο Όμοδος

Επίγειες δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθειες να κατασβέσουν αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην περιοχή του Ομόδους.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέας Κεττής, συμβαίνουν αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού οι οποίες αντιμετωπίζονται με τις επίγειες δυνάμεις και εάν χρειαστεί και με τα εναέρια μέσα.

15:42

Στεφάνου: Η κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται από τις ευθύνες της. Οι ευθύνες πρέπει να εντοπιστούν, να αποδοθούν και να αναληφθούν», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνους σχετικά με τη φονική πυρκαγιά στη Λεμεσό, τονίζοντας παράλληλα πως «η κοινωνία δεν αντέχει άλλα λόγια. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να κρυφτεί από τις ευθύνες του, γιατί ευθύνες υπάρχουν και είναι πολύ βαριές έστω κι αν υπουργοί κι άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με τις παρεμβάσεις και δηλώσεις τους από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας, όχι μόνο αρνούνται να τις αναλάβουν, αλλά τις μετακυλούν αλλού. Αυτό εξοργίζει ακόμα περισσότερο την κοινωνία».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα.

14:59

Τμήμα Αρχαιοτήτων: Ζημιές σε κάποια αρχαία μνημεία από πυρκαγιά

Αριθμός αρχαίων μνημείων υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά των τελευταίων ημερών, αλλά σε πολλά περισσότερα δεν διαπιστώθηκαν ζημιές, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Όπως σημειώνει, συνεργεία του πραγματοποιούν από την πρώτη στιγμή αυτοψία στις περιοχές που πλήγησαν από την πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό που ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου, όπου υπάρχουν καταγεγραμμένα 62 αρχαία μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα. 

14:38

Χαρτσιώτης: Χαρακτήρισε «ατύχημα» την απώλεια των δύο ανθρώπων

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, είπε, σε δηλώσεις του από το Κέντρο Συντονισμού Επιχειρήσεων για κατάσβεση των πυρκαγιών στη Λεμεσό-μετά και από την ενημέρωση που είχε από τον Αρχιπύραρχο της ΠΥ, Νίκο Λογγίνο-, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης.

Σε ερώτηση ότι συστάθηκε ανακριτική ομάδα στην ΑΔΕ Λεμεσού, η οποία διερευνά και τα όσα ανέφερε η ΠΥ για δύο σημεία όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η ΑΔΕ Λεμεσού διεξάγει τις έρευνες της μετά από τα στοιχεία και το μαρτυρικό υλικό που έχει δώσε ο κ. Λογγίνος, όπως επίσης διεξάγεται έρευνα και για το γνωστό ατυχές περιστατικό όπου έχασαν τη ζωή τους 2 άτομα μέσα στο αυτοκίνητο μετά από ατύχημα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

14:37

Χαρτογράφηση ευάλωτων ομάδων ζητά από ΠτΔ το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας

Το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου με αφορμή την ανθρώπινη τραγωδία που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές και τον εντοπισμό δύο νεκρών ανθρώπων σε καμένο αυτοκίνητο, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλία για θεσμοθέτηση χαρτογράφησης και προστασίας των ευάλωτων ομάδων και για να αποδοθούν ευθύνες σε όσους ευθύνονται για την καταστροφική πυρκαγιά.

Το Παρατηρητήριο δια του Προέδρου του Δήμου Αντωνίου, εκφράζει την πεποίθηση ότι η τραγωδία που εκτυλίχθηκε δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα κρατικής αδράνειας σε όλα τα επίπεδα. Αναφέροντας επίσης ότι οι άνθρωποι που χάθηκαν στην πυρκαγιά ήταν ηλικιωμένοι, σημείωσε ότι το κράτος όφειλε να τους είχε εντοπίσει, προφυλάξει, και διασώσει.

Περαιτέρω το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου καλεί τα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας να συνεργαστούν σε ένα εθνικό σχέδιο πρόληψης και προστασίας ευάλωτων ομάδων.

Καλεί επίσης τους πολίτες και τις κοινότητες να απαιτήσουν ασφάλεια για τα σπίτια, για τους ηλικιωμένους γείτονές τους, για τα παιδιά τους.

Τέλος αφού εκφράζει βαθιά θλίψη και οργή για τη νέα τραγωδία, συμπληρώνει ότι η πρόληψη είναι υποχρέωση του Κράτους και δεν πρέπει να επαφίεται στην καλή διάθεση των πολιτών και των εθελοντών.

13:52

Επίτροπος Περιβάλλοντος: Θα προχωρήσουν με την καύση νεκρών ζώων

Υπάρχει αριθμός νεκρών ζώων που είτε εγκλωβίστηκαν σε σπίτια, είτε ήταν ελεύθερα μέσα στην περιοχή των πυρκαγιών, δήλωσε η Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας Ζώων Αντωνία Θεοδοσίου, προσθέτοντας πως θα προχωρήσουν με την καύση τους.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Θεοδοσίου είπε πως στο πλαίσιο συνεργασίας πρέπει να συλλεγούν αυτά τα ζώα και να οδηγηθούν σε καύση. Αυτή η διαδικασία, όπως είπε, χρειάζεται συνέργειες. Εμείς συνέχισε, «ως Γραφείο Επιτρόπου, μπορούμε να συνδράμουμε αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και με εταιρεία που διενεργεί τις καύσεις».

Η κ. Θεοδοσία ανέφερε πως κάποιοι ίσως επιθυμούν να πάρουν τα ζώα τους, ωστόσο αυτό είναι ένα εγχείρημα πολύ επίφοβο αφού τίθεται και θέμα ποια απ’ αυτά είναι σημασμένα και μπορούν να βρεθούν οι ιδιοκτήτες τους. Μπορεί, είπε, να επιθυμούν να τα θάψουν, ωστόσο, ανέφερε, το σωστό είναι να οδηγηθούν σε καύση.

Ερωτηθείσα για τον αριθμό των νεκρών ζώων, η κ. Θεοδοσίου απάντησε πως επί του παρόντος δεν έχουν εικόνα.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας Ζώων ανέφερε πως σ’ ότι αφορά τα ζώα αυτά διαχωρίζονται σε αυτά της άγριας ζωής και στα ζώα συντροφιάς που χωρίζονται σε δεσποζόμενα και αδέσποτα καθώς και στα ζώα φάρμας( (παραγωγικά) .

Όσον αφορά τα ζώα της άγριας ζωής σίγουρα έχουμε θανάτους, που δεν μπορούν να επιμετρηθούν ανέφερε. Πρόσθεσε πως έχουμε και την καταστροφή των βιότοπων όπου αυτά τρέφονται και διαβιούν ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που τα πουλιά αλλά και άλλα ζώα βρίσκονται σε περίοδο φωλεοποίησης.

Η κ. Θεοδοσίου είπε πως σε συνομιλία που είχε με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας της αναφέρθηκε ότι ορισμένα είδη έχουν ωφεληθεί από την πυρκαγιά και άλλα όχι, σημειώνοντας πως θα προχωρήσουν σε κάποιο σχέδιο δράσης αμέσως μόλις τεθούν υπό πλήρη έλεγχο οι πυρκαγιές.

Όσον αφορά τα ζώα συντροφιάς η Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας Ζώων είπε πως υπήρξχαν ζώα τα οποία είναι αδέσποτα και ζώα τα οποία βρίσκονταν σε σπίτια ή σε χωράφια ή σε φάρμες. Πρόσθεσε πως οι εθελοντικές οργανώσεις έχουν αναλάβει δράση με τη συνδρομή και της Αστυνομίας για τα ζώα.

13:51

«Σταγόνα στον ωκεανό» οι αποζημιώσεις για οινοποιήσιμα σταφύλια

«Σταγόνα στον ωκεανό» είναι για τους οινοποιούς οι αποζημιώσεις για οινοποιήσιμα σταφύλια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Μάρκος Ζαμπάρτας, μέλος του Συνδέσμου Οινοποιών Κύπρου, ενόψει της έναρξης διαδικασίας από το Τμήμα Γεωργίας για καταγραφή και εκτίμηση της ζημιάς από τη μεγάλη πυρκαγιά της Λεμεσού. Σημείωσε, επίσης, ότι ο Σύνδεσμος θα εξετάσει κατά πόσο χρειάζεται να προχωρήσει από μόνος του σε ξεχωριστή εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες αμπελιών.

Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ και ο Προϊστάμενος του Κλάδου διαχείρισης κινδύνων, Σάββας Χατζημιχαήλ, οι αποζημιώσεις για καλλιέργειες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές είναι για τα σταφύλια, και όχι για το μεταποιημένο προϊόν, το κρασί. Ο Μάρκος Ζαμπάρτας σημείωσε ότι, εάν η βασιστεί η τιμή της αποζημίωσης στο σταφύλι, θα είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί εσωτερικά στον Σύνδεσμο Οινοποιών το κατά πόσο θα προχωρήσουν σε άλλες εκτιμήσεις, αν και σημείωσε ότι δεν είναι πιθανό να ληφθούν αυτές υπόψη στον υπολογισμό της αποζημίωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το μέγεθος του πλήγματος που εκτιμά ότι έχουν υποστεί οι οινοποιοί στα κρασοχώρια της Λεμεσού που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά, είπε ότι η παραγωγή σταφυλιών έχει χαθεί για φέτος και πιθανό να είναι περιορισμένη και του χρόνου.

Για την παραγωγή κρασιού, είπε ότι τα οινοποιεία πιθανόν να υπολειτουργήσουν, αν και υπάρχει το περιθώριο να αξιοποιηθούν σταφύλια άλλων περιοχών, για να καλύψουν κάποιες από απώλειες. Σημείωσε, όμως, ότι εξειδικευμένα κρασιά από συγκεκριμένες περιοχές, που συνήθως έχουν και την υψηλότερη τιμή πώλησης, θα επηρεαστούν περισσότερο.

Ερωτηθείς για το ποια είναι η έκταση της ζημιάς που έχουν υποστεί οι αμπελώνες, ο κ. Ζαμπάρτας εξήγησε ότι κάποιες από τις ρίζες έχουν ξεραθεί εντελώς, αλλά υπάρχουν και αμπελώνες που επηρεάστηκαν μόνο περιμετρικά, καθώς είναι χλωρά και καρποφορούν αυτή την εποχή και ήταν δυσκολότερο να καούν. Σημείωσε, όμως, ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους, λόγω της πολύωρης έκθεσης στη φωτιά, είχε σαν συνέπεια να χαθούν διάφοροι μικροοργανισμοί που είναι αναγκαίοι για την αμπελουργία.

Όσον αφορά το οινοποιείο Ζαμπάρτα, στον Άγιο Αμβρόσιο της Λεμεσού, σημείωσε ότι κάποιοι από τους αμπελώνες επηρεάστηκαν, ενώ υπογράμμισε ότι το οινοποιείο σώθηκε στην τρίχα χάριν στο προσωπικό, κάνοντας λόγο για «παντελή απουσία της Πυροσβεστικής», αν και, όπως είπε, ο ίδιος είχε αναφέρει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι υπήρχε κόσμος μέσα στο οινοποιείο.

13:48

Βούληση Σλοβακίας, Ιταλίας και Σερβίας για αποστολή βοήθειας στην Κύπρο

Τη βούλησή τους για αποστολή πυροσβεστικής βοήθειας για κατάσβεση των πυρκαγιών στην επαρχία Λεμεσού εξέφρασαν η Σλοβακία, η Ιταλία και η Σερβία.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει "εκ καρδίας ευγνωμοσύνη στη Σλοβακία, την Ιταλία και τη Σερβία για την επιδεικνυόμενη βούληση και τις γενναιόδωρες προσφορές τους να αποστείλουν πυροσβεστική βοήθεια για να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τις πυρκαγιές που καταστρέφουν την περιοχή της Λεμεσού".

«Το πνεύμα της συνεργασίας και η συμπόνια είναι και τα δυο αξιέπαινα και εκτιμώνται κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας της κρίσης», σημειώνει.

13:23

Δύο εκκλησάκια υπέστησαν ζημιές

Δύο εκκλησάκια υπέστησαν ζημιές στην επαρχία Λεμεσού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αρχιμανδρίτης της Μητρόπολης Λεμεσού, Πάτερ Φιλόθεο, σημειώνοντας παράλληλα την πρόθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου για παροχή φαγητού στους πυρόπληκτους.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο πάτερ Φιλόθεος ανέφερε πως η πρώτη εκκλησία είναι ένα εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου στην κοινότητα Βουνίου της επαρχίας Λεμεσού το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Πρόκειται για ένα νεότερο παρεκκλήσι, το οποίο δεν είναι αρχαίο, σημειώνοντας πως «το μόνο που απέμεινε είναι η εξωτερική τοιχοποιία, και τα υπόλοιπα έχουν καταρρεύσει γιατί ήταν ξυλόστεγη η κατασκευή του».

Το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου, συνέχισε ο πάτερ Φιλόθεος κτίστηκε στην δεκαετία του 1990, είναι νεότερη κατασκευή στην οποία καταστράφηκε το τέμπλο, οι εικόνες, οι τοιχογραφίες και τα ιερά σκεύη, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την ίδιο, η δεύτερη εκκλησία είναι αυτή, του Αγίου Σιλουανού που βρίσκεται στην περιοχή Σουνίου.

Ερωτηθείς σχετικά ο Πάτερ Φιλόθεος ανέφερε πως είναι μια νεότερη εκκλησία επίσης ξυλόστεγη η οποία ως επί το πλείστον αποτελεί χαρακτηριστικό των εκκλησιών του Τροόδους που είναι οι ξυλόστεγες βασιλικές. Αυτή καταστράφηκε, όπως είπε, ενώ έμεινε η εξωτερική τοιχοποιία.

Σε ερώτηση για την αποκατάσταση των δύο εκκλησιών ο πάτερ Φιλόθεος ανέφερε πως θα δούνε πώς μπορεί το Κράτος να βοηθήσει και ακολούθως θα γίνει καθαρισμός του εσωτερικού χώρου των δύο εκκλησιών.

Το εκκλησάκι του Αγίου Σιλουανού, είπε, «είναι κάπως πιο απομακρυσμένο και βρίσκεται στην δασώδη περιοχή της κοινότητας Σουνίου, όπου η περιοχή μετατράπηκε σε "κρανίου τόπο"». «Κάηκαν όλα τα δέντρα, κάηκαν κάποια σπίτια στην περιοχή και τώρα ξεκίνησε η λειτουργία του παρεκκλησιού», συμπλήρωσε.

Εικόνες από το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου στην κοινότητα Βουνίου / Πηγή: Φίλιππος Χρίστου

13:13

ΔΗΣΥ: «Να αναληφθούν οι ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται»

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες» αναφέρει ο ΔΗΣΥ για τη φονική πυρκαγιά προσθέτοντας ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις περί ετοιμότητας αποδείχθηκαν μόνο λόγια. Την κρίσιμη στιγμή ο κόσμος εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του. Η παντελής απουσία σχεδίου, η έλλειψη συντονισμού, η αδράνεια και η ασυνεννοησία εγείρουν σοβαρά και αμείλικτα ερωτήματα».

Το κόμμα ζητά απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει, λέγοντας πως πρέπει να «να αναζητηθούν, να αποδοθούν και να αναληφθούν οι πολιτικές ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

12:33

Έκκληση ΕΟΑ Λεμεσού για εξεύρεση στέγης στις πυρόπληκτες οικογένειες

Ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λεμεσού μιλώντας στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΠΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» του ΣΠΟΡ FM 95.00, κ. Γιάννης Τσουλόφτας έκανε έκκληση προς τους πολίτες που μπορούν να διαθέσουν εξοχικές τους κατοικίες ή κατοικίες που έχουν πέρα από τη μόνιμή τους και δεν διαμένουν μέσα, έτσι ώστε να βρεθεί στέγη σε πυρόπληκτους ανθρώπους που κάηκα ολοσχερώς τα σπίτια τους.

Η έκκληση αυτή έρχεται μετά την εκτίμηση του κ. Τσουλόφτα πως η λύση της προσωρινής στέγασης σε ξενοδοχεία ή κατασκηνώσεις δεν είναι πρόσφορη, καθώς η επιδιόρθωση των κατοικιών θα πάρει μήνες. Όσοι ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν μπορούν να επικοινωνήσουν με την Πολιτική Άμυνα, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τις πληγέντες οικογένειες.

12:28

Αρχίζει άμεσα η καταγραφή ζημιών σε καλλιέργειες 28 κοινοτήτων Λεμεσού

Αρχίζει άμεσα από το Τμήμα Γεωργίας η καταγραφή ζημιών σε καλλιέργειες συνολικά 28 κοινοτήτων της Λεμεσού, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος του Κλάδου, Σάββας Χατζημιχαήλ, σημειώνοντας ότι η πρόθεση του Υπουργείου είναι να μπορέσουν να δοθούν αποζημιώσεις συντομότερα απ' ότι συνήθως.

«Στήνεται ο μηχανισμός, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ακόμα και αύριο το πρωί», ανέφερε ο κ. Χατζημιχαήλ απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ. Διευκρίνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές αποφάσεις, κατόπιν σύσκεψης που έχει συγκαλέσει σήμερα το απόγευμα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα.

12:16

Εκτός κινδύνου οι δύο εγκαυματίες - Συνεχίζεται η παροχή περίθαλψης λέει ο Χαριλάου

Οι Σταθμοί Πρώτων Βοηθειών, που στήθηκαν για τις ανάγκες παροχής περίθαλψης πυρόπληκτων, συνεχίζουν και σήμερα Παρασκευή την παροχή υπηρεσιών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Οργανισμός εξακολουθεί να βρίσκεται «σε ετοιμότητα», παρόλο που οι συνθήκες φαίνεται να έχουν αλλάξει.

Μιλώντας στο Πρακτορείο, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα προσέλευση στους Σταθμούς, σημειώνοντας ότι ο ΟΚΥπΥ είναι έτοιμος να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του αναλόγως.

«Εμείς εξακολουθούμε να λειτουργούμε τα Κέντρα Υγείας στην περιοχή, ώστε να μπορέσουμε -σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη- να παρέχουμε βοήθεια», είπε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι πλέον υπάρχει πρόσβαση για τα ασθενοφόρα στις πληγείσες περιοχές και εκεί όπου απαιτείται θα δοθεί βοήθεια.

Όπως σημείωσε, χθες δύο ασθενοφόρα μετέβησαν επί τόπου στην κοινότητα Μαλιά και παρείχαν βοήθεια σε 12 άτομα, τα οποία αντιμετώπιζαν πρόβλημα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Χαριλάου, εξακολουθούν να νοσηλεύονται επτά άτομα, εκ των οποίων τρία στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, δύο με εγκαύματα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και δύο στο Νοσοκομείο Τροόδους.

Σε σχέση με τα δύο άτομα που νοσηλεύονται με εκτεταμένα εγκαύματα σε σοβαρή κατάσταση στην Κλινική Εγκαυμάτων Λευκωσίας, ο κ. Χαριλάου ανέφερε πως η κατάστασή τους «εξακολουθεί να είναι σοβαρή, αλλά εκτός κινδύνου».

11:48

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων εργάζεται για την αποκατάσταση υδροδότησης στις πυρόπληκτες περιοχές

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) εργάζεται εντατικά για την αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην υδροδότηση των πυρόπληκτων κοινοτήτων από τα δίκτυα του, ενώ παρέχει υποστήριξη και στην αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στα δίκτυα των ίδιων των κοινοτήτων. Οι Τοπικές Αρχές καλούνται όπως αναφέρουν οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουν στο Επαρχιακό Γραφείο του ΤΑΥ στη Λεμεσό στο τηλέφωνο 25802702.

11:34

ΑΗΚ: Αποκατάσταση ρεύματος σε 7 πυρόπληκτες κοινότητες

Στην αποκατάσταση της παροχής ρεύματος σε επτά κοινότητες των πυρόπληκτων περιοχών της ορεινής Λεμεσού έχει προχωρήσει η ΑΗΚ, ενώ πιθανόν να προστεθούν ακόμη δύο γεννήτριες για δύο άλλες κοινότητες, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής, Δημήτρης Ναθαναήλ.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα. 

11:30

Κεττής: Χάσαμε χρόνο στις εκκενώσεις – Αρνιούνταν οι άνθρωποι

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μιλώντας στο κρατικό κανάλι ανέφερε πως η φωτιά είναι οριοθετημένη παρ’ όλα υπάρχει μια επιφύλαξη και λόγω των καιρικών συνθηκών που οι άνεμοι μπορεί να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Παραμένουμε εκεί και θα παραμείνουμε εκεί για αρκετές μέρες», δήλωσε. 

Ο κ. Κεττής επανέλαβε την υπερπροσπάθεια που έκανα τα μέλη της Πυροσβεστικής και την υπερπροσπάθεια για εκκένωση οικισμών από την πρώτη στιγμή. «Κρατούσαμε στα χέρια ανθρώπων να τους βγάλουμε έξω, αρνιούνταν και χάσαμε πάρα πολλή χρόνο», είπε χαρακτηριστικά. «Ο κρατικός μηχανισμός έκανε ότι ήταν δυνατόν».

11:10

«Πολύ καλή η κατάσταση» σήμερα λέει ο Λογγίνος

Σήμερα είναι «πάρα πολύ καλή» η κατάσταση, είπε ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νίκος Λογγίνος, προσθέτοντας ότι υπήρχαν μικρές αναζωπυρώσεις χθες βράδυ, αλλά σήμερα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ότι θα τεθεί υπό έλεγχο σήμερα η πυρκαγιά, ο κ. Λογγίνος είπε ότι η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί , ξέρουν πλέον ποια είναι η έκταση, «όμως θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, θα πρέπει να υπάρχουν δυνάμεις και για τις επόμενες μέρες, είναι τόσο ψηλές οι θερμοκρασίες, η υγρασία είναι χαμηλή, είναι ιδιαίτερη η μορφολογία του εδάφους όπου έχει ξεσπάσει η πυρκαγιά, γιατί δημιουργείται και ένα μικροκλίμα σε αυτές τις περιοχές , αντιλαμβάνεστε ότι λόγω των φαραγγιών ή των ποταμών ή άλλων εγκαταστάσεων που επικρατούν στην περιοχή ευνοούν την ένταση του ανέμου να ανέβει, οπότε θα είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και ευελπιστούμε ότι θα κρατήσουμε την πυρκαγιά σε αυτά τα επίπεδα για να μην δημιουργηθούν οποιαδήποτε άλλα προβλήματα».

Σε ερώτηση για τους 26 Δασοκομάντος των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) από την Ελλάδα, οι οποίοι έφτασαν χθες Κύπρο και σήμερα νωρίς το πρωί βρέθηκαν στο Κέντρο Συντονισμού Επιχειρήσεων , ο κ. Λογγίνος είπε ότι θα βοηθήσουν στις αναζωπυρώσεις, είναι ειδικά εκπαιδευμένοι, και θα είναι μια μεγάλη βοήθεια, προσθέτοντας ότι θα χρησιμοποιήσουν όλους τους εθελοντές και όλα τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, «για να μπορέσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις σε όλες τις περιοχές ούτως ώστε αν συμβεί οτιδήποτε να μπορέσουμε να κατασβήσουμε οποιαδήποτε αναζωπύρωση».

Η αποστολή των επίγειων δυνάμεων από την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε χθες μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM), ο οποίος ενεργοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Κυπριακής κυβέρνησης προς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (ERCC).

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λογγίνος είπε πως στα 6 λεπτά η πυροσβεστική ήταν στο χώρο της πυρκαγιάς, σημειώνοντας όταν είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις κάποια περιστατικά, βάζεις τα δεδομένα κάτω, πάντοτε υπάρχουν δεδομένα , τα οποία ξεσπούν και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα.

«Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τα κυπριακά δεδομένα. Έχουμε δώσει με τα δεδομένα που είχαμε τον καλύτερο μας εαυτό να διασώσουμε όσα σπίτια μπορούσαμε , να διασώσουμε όσες ζωές μπορούσαμε να διασώσουμε. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη, υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης, θα καθίσουμε να κάνουμε μια αυτοκριτική, θα βάλουμε τα πράγματα κάτω, όμως με τα δεδομένα που είχαμε, χρησιμοποιήθηκαν όλα, τέθηκαν όλα τα εθνικά σχέδια», κατέληξε.

10:40

Ο ΟΑΥ διευκολύνει την πρόσβαση των πυρόπληκτων σε αναγκαία φάρμακα

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δικαιούχους που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, προχωρεί άμεσα στη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στα αναγκαία φάρμακα και αναλώσιμα.

Οι επηρεαζόμενοι δικαιούχοι μπορούν να επισκέπτονται το πλησιέστερο φαρμακείο για την άμεση εξυπηρέτησή τους. Σε περιπτώσεις όπου έχουν χαθεί φάρμακα ή/και αναλώσιμα, ή όταν υπάρχουν δυσκολίες στην εκτέλεση συνταγών, οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη λάβει οδηγίες από τον ΟΑΥ για τη διαδικασία εντοπισμού των απαραίτητων στοιχείων ώστε να προχωρούν στην εξυπηρέτηση των δικαιούχων άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση.

Ο ΟΑΥ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και παραμένει σε ετοιμότητα με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των πληγέντων δικαιούχων.

10:20

Απολογήθηκε ο Λογγίνος: Βάζαμε προτεραιότητα

«Θέλω να απολογηθώ εάν δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα περιστατικά, την ίδια στιγμή», ανέφερε στην εκπομπή του ΡΙΚ «ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ο Αρχιπύραρχος Πυροσβεστικής, Νίκος Λογγίνος, τονίζοντας παράλληλα πως «βάζαμε κατά προτεραιότητα κάτω το τι χρειάζεται ο κάθε συμπολίτης μας. Εάν μας έλεγαν ότι κάποιος είναι τραυματίας ή έχει εγκαύματα, θα δίναμε προτεραιότητα».

09:59

Η φονική πυρκαγιά της Λεμεσού κατέκαψε 125 km² γης

Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στην επαρχία Λεμεσού στις 23/7/2025 εκτιμάται ότι έχει κατακάψει περίπου 125 km², σύμφωνα με τη νέα ανάλυση του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ. Η εκτίμηση βασίστηκε σε δορυφορικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης (3 μ.) PlanetScope, τα οποία ελήφθησαν στις 24/7/2025, στις 09:00 (UTC).

Με βάση τα δεδομένα του Προγράμματος WorldCover του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), από τη συνολική καμένη έκταση:

• περίπου 50% αφορά χορτολιβαδικές εκτάσεις,
• 31% σκληροφυλλική βλάστηση,
• 16% δεντρώδη βλάστηση,
• ενώ 1,3% αντιστοιχεί σε οικιστικές περιοχές.

Καθώς η πυρκαγιά ήταν ακόμη ενεργή τη στιγμή της δορυφορικής λήψης, θα ακολουθήσει επικαιροποιημένη εκτίμηση με την επόμενη διαθέσιμη εικόνα, ώστε να μειωθούν πιθανά σφάλματα λόγω παρουσίας καπνού και να πραγματοποιηθεί πλήρης αποτίμηση των ζημιών.

09:47

Καλύτερη η κατάσταση με τους τραυματίες

Καλύτερη είναι η κατάσταση με τους τραυματίες από την πυρκαγιά στη Λεμεσό, δήλωσε στη ραδιοφωνική εκπομπή τους ΡΙΚ «Πρωινό Δρομολόγιο» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου.

Στα κρατικά νοσοκομεία εξακολουθούν να νοσηλεύονται 7 άτομα, εκ των οποίων οι δύο εγκαυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση, αλλά εκτός κινδύνου.

08:38

Στο συντονιστικό κέντρο οι Δασοκομάντος από την Ελλάδα

Στο Κέντρο Συντονισμού Επιχειρήσεων για κατάσβεση των πυρκαγιών στον Ύψωνα βρίσκονται από νωρίς την Παρασκευή οι 26 Δασοκομάντος των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) από την Ελλάδα, όπου και ενημερώνονται από τον Αρχιπύραρχο Νίκο Λογγίνο.

Υπενθυμίζεται η αποστολή των επίγειων δυνάμεων από την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε χθες μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM), ο οποίος ενεργοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Κυπριακής κυβέρνησης προς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (ERCC).

08:08

Παραμένει στην περιοχή το Τμήμα Δασών για τυχόν αναζωοπυρώσεις

Πάντα υπάρχει φόβος για το δάσος Τρόοδους, ανέφερε την Παρασκευή στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργος Κωνσταντίνου, ο οποίος ωστόσο είπε ότι το Τμήμα Δασών παραμένει στην περιοχή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Σε δηλώσεις του το πρωί, είπε ότι από τις 0545 τέσσερα πτητικά είναι στην περιοχή και κάνουν ρίψεις και περιπολούν.

«Παραμένουμε όλες μας οι δυνάμεις στην περιοχή ούτως ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε πυρκαγιά», είπε.

Χαρακτήρισε πολύ δύσκολο το μέτωπο που υπήρχε στο Ομοδος χθες το οποίο απειλούσε το Ομοδος και κατ’επέκταση το Δάσος Τροόδους και πρόσθεσε πως «χάρη στις τεράστιες προσπάθειες του Τμήματος Δασών αυτό το δύσκολο μέτωπο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς».

Είπε επίσης ότι υπήρξαν μικροεπεισόδια αναζωοπυρώσεων ειδικά στην περιοχή Κοιλάνι και Αφάμης τα οποία κατασβεστήκαν.

07:51

Κτηνιατρικές κλινικές προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος είναι σε επικοινωνία με φιλοζωικές οργανώσεις και κυρίως με την ομάδα PAW-Protecting animals without shelter για να συνδράμουν στην προσπάθεια διάσωσης και φροντίδας ζώων που έχουν επηρεαστεί από τις πυρκαγιές.

Τέλος, ο Παγκύπριος ΚτηνιατρικόςΣύλλογος/Pancyprian Veterinary Association με ανακοίνωσή του ενημερώνει, όπως είπε, ότι κτηνιατρικές κλινικές θα προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους για την περίθαλψη τραυματισμένων ζώων από τις πληγείσες περιοχές.

07:47

Οδυνηρή η καταστροφή σε σπίτια , περιουσίες, καλλιέργειες και εκτάσεις φυσικού περιβάλλοντος

Οδυνηρή είναι η καταστροφή που καταγράφεται σε σπίτια, περιουσίες, καλλιέργειες, μέσα βιοπορισμού και σε μεγάλες εκτάσεις φυσικού περιβάλλοντος αναφέρει η Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας Ζώων Αντωνία Θεοδοσίου σε ανάρτηση της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης χαρακτηρίζοντας τεράστια την οικολογική και οικονομική ζημιά που δεν μπορεί ακόμη να αποτιμηθεί πλήρως. Η σκέψη μας, προσθέτει η κ. Θεοδοσίου, είναι κοντά σε όσους δοκιμάζονται σκληρά αυτές τις ώρες.

Σε αυτή την καταστροφή συνέχισε, υπάρχουν και άλλα θύματα, τα ζώα. Δεσποζόμενα, αδέσποτα, ζώα συντροφιάς, παραγωγικά ζώα και άγρια ζωή. Εξέφρασε επίσης τη συγκίνησή και την ευγνωμοσύνη της για τις προσπάθειες διάσωσης και περίθαλψής τους.

Η Επίτροπος Αντωνία Θεοδοσίου σημείωσε ακόμη πως βρίσκεται σε επαφή με κατοίκους των πληγεισών περιοχών και ενημερώνεται για τις εξελίξεις και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Επεσήμανε επίσης πως θα έρθει η στιγμή για αναφορά σε τυχόν παραλείψεις, για μηχανισμούς πρόληψης, για σχέδια αποκατάστασης της φύσης.

Αυτή η στιγμή, όμως, είναι για σιωπή, για συμπαράσταση, για αλληλεγγύη και για δράση, όπου και όπως μπορούμε.

Ευχήθηκε τέλος να τερματιστεί σύντομα αυτή η δοκιμασία.

07:37

Στους 44 βαθμούς η θερμοκρασία - Αυξημένος ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων

Η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει στους 44 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 34 στα ψηλότερα ορεινά.

Εξάλλου, το Τμήμα Δασών ενημέρωσε ότι για την Παρασκευή ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών, θα είναι σε επίπεδο Κόκκινου Συναγερμού.

Τονίζεται ότι, η πρόκληση πυρκαγιάς, σύμφωνα με τη νομοθεσία συνιστά αδίκημα το οποίο επισύρει αυστηρές ποινές.

Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά καλείται να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

07:34

Το βράδυ τα δύο Ισραηλινά C130 προχώρησαν με ρίψεις επιβραδυντικού υλικού για σταθερότητα στην οριοθέτηση

07:33

Άνοιξαν όλοι οι δρόμοι στη Λεμεσό

Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις διακινήσεις τους, ειδικά στο δευτερεύον οδικό δίκτυο και στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση