ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεκάδες τσιμπήματα μεδουσών και δράκαινων

Κανένα από τα περιστατικά στην περιοχή Lady's Mile δεν χρειάστηκε μετάβαση στο νοσοκομείο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δεν μας έφταναν οι μέδουσες, φαίνεται ότι προβλήματα στις θάλασσές μας προκαλούν, πλέον, και οι δράκαινες, όπως προκύπτει από ανακοίνωση των ναυαγοσωστών στην Λεμεσό. Σύμφωνα με την αναφορά τους, δεκάδες τσιμπήματα υπέστησαν πολίτες, χθες Δευτέρα του Κατακλυσμού, στην περιοχή του Lady's Mile.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η Ναυαγοσωστική Μονάδα Λεμεσού, τα μέλη της ανταποκρίθηκαν σε δεκάδες περιστατικά, προσφέροντας τις πρώτες βοήθειες στα θύματα των μεδουσών και των δράκαινων. Ευτυχώς, κανένα από τα περιστατικά δεν χρειάστηκε μετάβαση στο νοσοκομείο.

Αξίζει να αναφέρουμε ξανά ότι, με αφορμή τους αυξημένους αριθμούς μεδουσών στις παραλίες της επαρχίας Αμμοχώστου, ο Γιώργος Οικονόμου Επιθεωρητής παραλιών του Δήμου Παραλιμνίου ανέφερε ότι το τσίμπημα της μέδουσας είναι ενοχλητικό εκτός από κάποιες ακραίες περιπτώσεις σε άτομα που είναι αλλεργικά και χρειάζεται να μεταφερθούν σε γιατρό. Σε περίπτωση που κάποιος εντοπίσει μέδουσες στη θάλασσα ή τσιμπηθεί από αυτές θα πρέπει να αποταθεί στους ναυαγοσώστες οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν ειδικά σκευάσματα που ελαφρύνουν το πόνο από το τσίμπημα.

Πρόσθεσε ότι το φαινόμενο αυτό είναι πολύ σπάνιο για την περιοχή του Παραλιμνίου, ωστόσο τις τελευταίες τρεις μέρες εμφανίστηκε στις θάλασσες του Πρωταρά και μέρα με τη μέρα, λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων, οι μέδουσες μεταφέρονταν στα βαθιά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Οικονόμου είπε πως «ένας καλός και αποτελεσματικός τρόπος για αντιμετώπιση του τσιμπήματος από μέδουσα είναι να χρησιμοποιήσει κάποιος το κοινό ξύδι, το οποίο ανακουφίζει πολύ».

Τι είναι η δράκαινα

Η δράκαινα είναι βενθικό είδος, που ζει αρκετά κοντά στο βυθό και απαντά συχνά κατά μήκος των ακτών της Κύπρου. Συναντάται, κυρίως, σε αμμώδεις και λασπώδεις βυθούς, σε βάθος που μπορεί να κυμανθεί από 1 μέχρι 150 μέτρα. Το μήκος του ψαριού αυτού, συνήθως, κυμαίνεται μεταξύ 15 και 30 εκαατοστών, αν και κάποτε ξεπερνά τα 40 εκατοστά.

Η δράκαινα έχει σχετικά μεγάλο στόμα, το οποίο έχει εμφανή κλίση προς τα πάνω, για να ευκολύνει τη γρήγορη αρπαγή της λείας της, αφού περνά τον περισσότερο καιρό καμουφλαρισμένη στην άμμο, έχοντας μόνο το κεφάλι της εκτεθειμένο.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η δράκαινα βγαίνει στα ρηχά, όπου και κρύβεται στην άμμο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και καιροφυλακτεί καλά καμουφλαρισμένη για μικρά βυθόβια ψάρια, κυρίως γωβιούς. Εξάλλου, όπως και τα περισσότερα ψάρια, κυνηγά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η δράκαινα τρέφεται, κυρίως, με μικρά ασπόνδυλα και ψάρια. Η αναπαραγωγική περίοδος του είδους στην περιοχή μας λαμβάνει χώρα κατά τους ανοιξιάτικους μήνες και μπορεί να παραταθεί μέχρι και τα τέλη του καλοκαιριού.

Όλα τα είδη δράκαινας έχουν παρόμοια μορφολογικά και βιολογικά χαρακτηριστικά και αλιεύονται με τα ίδια εργαλεία. Εκτός από τη δράκαινα Trachinus draco, στα νερά της Κύπρου υπάρχουν και κάποια άλλα είδη με την κοινή ονομασία δράκαινα. Τα είδη αυτά είναι τα Echiichthys vipera, Trachinus araneus και Trachinus radiatus. Από αυτά τα είδη, ίσως το πιο κοινό να είναι το είδος T. radiatus. Η δράκαινα T. radiatus είναι αρκετά μεγάλη, αφού το μήκος της κυμαίνεται από 10 έως 30 εκατοστά, ενώ μπορεί να ξεπεράσει και τα 40 εκατοστά. Απαντά σε βάθη από 30 έως 150 μέτρα και έχει τις ίδιες διατροφικές προτιμήσεις με την T. draco. Το είδος E. vipera μοιάζει μορφολογικά με το είδος T. draco και ο διαχωρισμός των δύο είναι αρκετά δύσκολος.

Η δράκαινα είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο, αφού το πρώτο ραχιαίο πτερύγιό της αποτελείται από πέντε σκληρά αγκάθια, τα οποία στη βάση τους φέρουν δηλητηριώδεις αδένες.

Εκτός από το δηλητηριώδες ραχιαίο πτερύγιο, οι δράκαινες φέρουν και δύο εξίσου δηλητηριώδη αγκάθια στο πλάι, από ένα σε κάθε βραγχιακό επικάλυμμα. Τα τσιμπήματά τους είναι αρκετά επώδυνα και προκαλούν σοβαρές επιπλοκές.

Η δράκαινα είναι πολύ εύγευστη, αλλά λόγω της εξωτερικής της εμφάνισης έχει μικρή εμπορική αξία, η οποία είναι ανάλογη με το μέγεθος του ψαριού. Αλιεύεται με στατικά δίχτυα, τράτες βυθού, ψαροντούφεκο, παραγάδι και καθετή.

Πηγή: 24news

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση