ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δικάζεται στην Άγκυρα η Αφρίκα

Ο Σενέρ Λεβέντ καλεί Αναστασιάδη και Βρυξέλλες να παρέμβουν

Αντιμέτωπη με δύο δίκες που ξεκίνησαν στο Δικαστήριο της Άγκυρας βρίσκεται η εφημερίδα Αφρίκα και οι δημοσιογράφοι της Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν. Ο Κύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, μιλώντας στην «Κ» κάνει λόγο για μία δυσάρεστη τροπή στα χρονικά της Κύπρου και καλεί τόσο την κυβέρνηση Αναστασιάδη όσο και τις Βρυξέλλες να παρέμβουν. Σημειώνει μάλιστα πως οι δίκες, αποτελούν μοχλό πίεσης της Άγκυρας προς τους Τ/κ.

Η πρώτη δίκη αφορά το πρωτοσέλιδο της Αφρίκα που έκανε λόγο για «δεύτερη τουρκική εισβολή» με αφορμή τις εξελίξεις στο Άφριν. Η δεύτερη δίκη αφορά ένα άρθρο γνώμης του κ. Λεβέντ, το οποίο κυκλοφόρησε και στα ελληνικά με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Zorba The Cypriot».

Τι ζήτησαν οι «αστυνομικοί», τι απάντησε ο Λεβέντ;

Ο κ. Λεβέντ εξήγησε στην «Κ» ότι οι «αστυνομικοί» ζήτησαν από τους δυο δημοσιογράφους να απολογηθούν ενώπιον του τουρκικού δικαστηρίου. Οι Υ/κ δημοσιογράφοι με τη σειρά τους αρνήθηκαν να καταθέσουν στο τουρκικό δικαστήριο προβάλλοντας την άποψη ότι δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα και ότι δεν αναγνωρίζουν τις δυο δίκες.

Ο κ. Λεβέντ υπενθύμισε στην «Κ» ότι την παρούσα στιγμή, εκτός από τις δυο δίκες στην Άγκυρα, στην Λευκωσία συνεχίζεται και μια άλλη δίκη, η οποία αναβλήθηκε για τις 20 Σεπτεμβρίου με απόφαση του «δικαστή» Τατζάν Ρεϊνάρ, ο οποίος παραιτήθηκε από το επάγγελμα του εξαιτίας των πιέσεων που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα από κύκλους που συνδέονται με την Άγκυρα.

Μοχλός πίεσης

«Για ποιο λόγο η Άγκυρα ξεκίνησε νέες δίκες», διερωτάται ο κ. Λεβέντ, ο οποίος πιστεύει ότι οι νέες δίκες ξεκίνησαν επειδή η Άγκυρα επιθυμεί να εντατικοποιήσει τις πιέσεις που ασκεί στους Τ/κ.

«Ήταν κάτι που γνωρίζαμε. Ο κλοιός γύρω από τους τ/κ θα έσφιγγε αργά ή γρήγορα. Τελικά συνέβη», προσθέτει ο κ. Λεβέντ.

Ο κ. Λεβέντ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να μεταβεί στην Άγκυρα και να εμφανιστεί ενώπιον του τουρκικού δικαστηρίου. Επίσης, σε αυτό το σημείο υπενθυμίζει ότι στην «ΤΔΒΚ» δεν υπάρχει νομοθεσία για την έκδοση «πολιτών» σε ξένο κράτος. Θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει λάβει στο παρελθόν και το «Ανώτατο Δικαστήριο», με αφορμή τις εξελίξεις στην Υπόθεση Γκιουλέν και απορρίπτοντας σχετικά αιτήματα.

Κλίμα ανησυχίας στα Κατεχόμενα

Ο κ. Λεβέντ μας επισημαίνει ότι αυτήν την στιγμή στα Κατεχόμενα συζητείται το ενδεχόμενο της μεταφοράς του ίδιου και του συναδέλφου του στην Τουρκία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μια εξέλιξη που έχει θορυβήσει τον δημοσιογραφικό κόσμο της τ/κ κοινότητας.

Στην συνέχεια τονίζει στο εξής: «Δεν υπάρχει ανάγκη για να χαρακτηρίσουμε την Τουρκία ως κατοχική δύναμη. Αυτό που πράττει θα μπορούσε να το πράξει μονάχα μια κατοχική δύναμη. Κινείται με αυτόν τον τρόπο στην Κύπρο, διότι αυτό το μέρος τελεί υπό κατοχή της. Παρόμοια εξέλιξη δεν θα μπορούσε να συμβεί σε Γαλλία ή Γερμανία».

Έκκληση προς Αναστασιάδη και Ταγιάνι

Τονίζοντας ότι στην Τουρκία πλέον δεν υφίσταται κράτος δικαίου, ο κ. Λεβέντ απευθύνεται στην Ε.Ε. στον δημοσιογράφο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και ζητά από Ε.Ε και Κύπρο να λάβουν θέσεις για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της σωματικής ακεραιότητας δυο πολιτών της Κύπρου που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της «απαγωγής» από ευρωπαϊκά εδάφη.

Ο κ. Λεβέντ ζητά επίσης, από τους Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφους και φορείς να κινητοποιηθούν για να αντιμετωπιστεί αυτό το νέο κύμα αυταρχισμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X