

Της Δωρίτας Γιαννακού
Έπειτα από μακρά περίοδο διαβουλεύσεων, οι καθοριστικές αποφάσεις για την είσοδο της Κύπρου στο αμερικανικό Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεωρήσεων (Visa Waiver Program) αναμένονται μετά το πέρας του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», φαίνεται να έχουν επιλυθεί τεχνικά ζητήματα σε σχέση με τη διασύνδεση των συστημάτων της Κύπρου και των ΗΠΑ και αφορούν την ψηφιακή ανταλλαγή πληροφοριών ασφαλείας και επιβατών, τη συμμετοχή σε βάσεις δεδομένων καταπολέμησης του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, καθώς και τη συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφαλείας των ΗΠΑ. Εξάλλου, η ολοκλήρωση αυτών των διασυνδέσεων αποτελούσε ένα από τα βασικά τεχνικά προαπαιτούμενα για την ένταξη της Κύπρου στο αμερικανικό Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεωρήσεων, καθώς συνδέεται άμεσα με την αξιολόγηση εμπιστοσύνης και τεχνολογικής επάρκειας της Κύπρου από τις αμερικανικές αρχές.
Όπως πληροφορούμαστε, τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν ολοκληρώσει τις εσωτερικές τους εκθέσεις και τις απέστειλαν στις αμερικανικές αρχές, οι οποίες το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν σε σύσταση προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα. Ακολούθως, κρίνεται αναγκαία μια προβλεπόμενη περίοδος προσαρμογής περίπου τριών μηνών, προκειμένου το ίδιο το Κογκρέσο να εντάξει τη χώρα μας στα συστήματα των ΗΠΑ, ώστε να μπορούν οι Κύπριοι που ταξιδεύουν να κάνουν τη διαδικασία που απαιτείται, διαδικτυακά. Ως εκ τούτου, οδηγούμαστε, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στον Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένονται εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα της εισόδου της Κύπρου στο πρόγραμμα.
Το μομέντουμ
Κομβικό θεωρείται από την κυβέρνηση το 2025 για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης της χώρας στο αμερικανικό Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεωρήσεων. Ο λόγος είναι ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και έχει δημιουργηθεί ένα καλό μομέντουμ, το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευτεί. Εξάλλου, όπως πληροφορούμαστε, στην περίπτωση που χαθεί το χρονικό ορόσημο του 2025 η όλη διαδικασία θα αρχίσει από το μηδέν, καθώς η χώρα θα χρειαστεί να ενταχθεί στον επόμενο κύκλο αξιολόγησης από τις αμερικανικές αρχές. Επιπλέον, η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αξιοποιηθεί το φετινό χαμηλό ποσοστό απορρίψεων αιτήσεων θεωρήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι μία από τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα είναι το ποσοστό απόρριψης να είναι κάτω του 3%. Το ποσοστό δημοσιεύεται μία φορά τον χρόνο, με στοιχεία από Σεπτέμβριο σε Σεπτέμβριο. Το φετινό ποσοστό της Κύπρου ανέρχεται σε μόλις 2,16% και ήταν το τρίτο χαμηλότερο στον κόσμο, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Οι συμφωνίες
Προϋπόθεση για όλες τις χώρες οι οποίες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Visa Waiver είναι η πρόθεση συνεργασίας με τις ΗΠΑ ως προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος. Αναφορικά με την Κύπρο, έχει προχωρήσει στις 17 Ιουλίου 2024 με την κύρωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την Ενίσχυση της Συνεργασίας για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση του Σοβαρού Εγκλήματος. Τα πιο πάνω προέκυψαν από τη «Συμφωνία PCSC», η οποία συνομολογήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών τον Δεκέμβριο του 2015, και «αποτελεί μία εκ των προϋποθέσεων για την ένταξη της Κύπρου στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεωρήσεων (Visa Waiver Programme) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής». Ειδικότερα, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε στις 24 Οκτωβρίου τον περί της Εφαρμοστικής Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Τι θα αλλάξει
Στο μεταξύ, επιτόπιους ελέγχους στα λιμάνια και τα αεροδρόμια διενήργησαν τον Απρίλιο Αμερικανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να εξακριβώσουν ότι όλα όσα έχουν συμφωνηθεί στο σχέδιο δράσης με τις κυπριακές αρχές έχουν εφαρμοστεί. Όπως είχε γράψει η «Κ», οι Αμερικανοί είχαν κύρια επιδίωξη να καταγράψουν το επίπεδο της ασφάλειας που τηρείται από τις κυπριακές αρχές.
Με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεωρήσεων θα επιτραπεί στους Κύπριους πολίτες να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για επαγγελματικούς λόγους ή για τουρισμό για διαμονή έως και 90 ημέρες χωρίς θεώρηση διαβατηρίου τύπου «B» όπως συμβαίνει έως σήμερα. Με άλλα λόγια η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα διευκολύνει, απλοποιεί και επιταχύνει τις διαδικασίες για τους Κύπριους και τα ταξίδια τους προς τις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι υπήκοοι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών ταξιδεύουν στις ΗΠΑ με την επίδειξη της ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας ESTA. Η ESTA (Electronic System for Travel Authorization) είναι η συντομογραφία της φράσης «Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας». Πρόκειται για ένα διαδικτυακό σύστημα αίτησης που ανέπτυξε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να ελέγχει εκ των προτέρων τους ταξιδιώτες του προγράμματος κατάργησης βίζας πριν τους επιτραπεί να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Η ΕSTA πρέπει να υποβάλλεται το αργότερο 72 ώρες πριν από την αναχώρηση. Η ταξιδιωτική άδεια ισχύει για δύο χρόνια και πολλαπλές εισόδους. Με την ταξιδιωτική άδεια ESTA ένας ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί τις ΗΠΑ για τουριστικούς, επιχειρηματικούς και ιατρικούς σκοπούς.