
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Την τροποποίηση του όρου «αλλοδαπός Κύπριος» στο άρθρο 2 του περί Κτήσης Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Αλλοδαποί) Νόμου ώστε να αίρεται η διάκριση λόγω φύλου και να αποκαθίσταται η αρχή της ίσης μεταχείρισης, ζητά σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη.
Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης, υποβλήθηκε στην Επίτροπο Διοικήσεως παράπονο με ηλεκτρονικό μήνυμα ημερομηνίας 8 Μαρτίου 2024, υποστηρίζοντας ότι ο περί Κτήσης Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Αλλοδαποί) Νόμος [Κεφ. 109] περιέχει διατάξεις που ισοδυναμούν με διάκριση λόγω φύλου.
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με την παραπονούμενη, ο συγκεκριμένος Νόμος, ο οποίος ορίζει τους περιορισμούς στην απόκτηση ακίνητης ιδιοκτησίας από αλλοδαπούς, επιφυλάσσει πιο ευμενή μεταχείριση αφενός στους εκ πατρογονίας αλλοδαπούς Κύπριους, αφετέρου στις συζύγους Κύπριων ανδρών, κάτι που, όπως υποστηρίζει η παραπονούμενη, έχει ως αποτέλεσμα, να παραβιάζονται οι αρχές της ίσης μεταχείρισης και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Συμπληρώνεται ότι με επιστολή του Γραφείου της Επιτρόπου, ημερομηνίας 4 Απριλίου 2024, προς τον Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Εσωτερικών, ζητήθηκαν τα δικά του σχόλια και απόψεις επί του θέματος, ο οποίος, όπως σημειώνεται, με επιστολή του ημερομηνίας 18 Φεβρουαρίου 2025 ανέφερε ότι «ενόψει της κατάθεσης πρότασης νόμου από τον βουλευτή Νίκο Γεωργίου για την τροποποίηση του πιο άνω Νόμου, το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει τις γενικότερες διατάξεις του εν λόγω Νόμου και το περιεχόμενο των εκδιδομένων δυνάμει αυτού Κανονισμών, σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, και θα επανέλθει σε εύθετο χρόνο».
Ακολούθως, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον περί της Κτήσης Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Αλλοδαποί) Νόμο, «αλλοδαπός» σημαίνει μη πολίτη της Δημοκρατίας αλλά δεν περιλαμβάνει αλλοδαπό Κύπριο, ούτε αλλοδαπή σύζυγο πολίτη της Δημοκρατίας, η οποία δεν είναι χωρισμένη από το σύζυγο της δυνάμει απόφασης αρμόδιου Δικαστηρίου.
Προστίθεται ότι σύμφωνα με τις ερμηνευτικές διατάξεις (αρ 2) του νόμου, «“αλλοδαπός Κύπριος” σημαίνει πρόσωπο, όχι πολίτη της Δημοκρατίας, το οποίο γεννήθηκε στην Κύπρο κατά το χρόνο κατά τον οποίο οι γονείς του είχαν τη συνηθισμένη διαμονή τους στην Κύπρο ή του οποίου ο πατέρας γεννήθηκε στην Κύπρο κατά το χρόνο κατά τον οποίο οι γονείς του αναφερόμενου πατέρα είχαν τη συνηθισμένη διαμονή τους στην Κύπρο και περιλαμβάνει αλλοδαπή σύζυγο αλλοδαπού Κυπρίου η οποία δεν είναι χωρισμένη από το σύζυγο της δυνάμει απόφασης αρμόδιου Δικαστηρίου».
Περαιτέρω, σύμφωνα με το αρ. 3 του οικείου Νόμου, «απαγορεύεται η κτήση από αλλοδαπό ακίνητης ιδιοκτησίας διαφορετικά ή λόγω θανάτου χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργικού Συμβουλίου», δηλαδή απαγορεύεται η κτήση από αλλοδαπό ακίνητης ιδιοκτησίας διαφορετικά ή λόγω θανάτου χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργικού Συμβουλίου, με την υποβολή, δε, αίτησης για χορήγηση τέτοιας άδειας, το Υπουργικό Συμβούλιο επιλαμβάνεται της αίτησης αυτής, αποφασίζει σχετικά με αυτή και γνωστοποιεί γραπτώς την απόφαση του στο πρόσωπο που υπέβαλε την αίτηση με κάθε δυνατή ταχύτητα.
Συμπληρώνεται ότι η συγκεκριμένη πρόνοια δεν εφαρμόζεται, όπως προαναφέρθηκε, για τον αλλοδαπό Κύπριο, είτε γιατί γεννήθηκε στην Κύπρο όταν οι γονείς του διέμεναν στη Κυπριακή Δημοκρατία, είτε γιατί ο πατέρας του γεννήθηκε στη Κύπρο, όταν οι δικοί του γονείς διέμεναν στη Κυπριακή Δημοκρατία, η ίδια όμως προστασία δεν ισχύει για το πρόσωπο του οποίου η μητέρα γεννήθηκε στην Κύπρο κατά το χρόνο κατά τον οποίο οι γονείς της αναφερόμενης μητέρας είχαν τη συνηθισμένη διαμονή τους στην Κύπρο εν αντιθέσει με το πρόσωπο του οποίου ο πατέρας γεννήθηκε στην Κύπρο, ο οποίος αμέσως εμπίπτει στην κατηγορία του αλλοδαπού Κύπριου και εξαιρείται από την διαδικασία του άρθρου 3 ανωτέρω.
Δεν εξαιρείται επίσης από τον ορισμό του αλλοδαπού, ο αλλοδαπός σύζυγος Κυπρίας πολίτη, ενώ η αλλοδαπή σύζυγος Κύπριου πολίτη εμπίπτει στις εξαιρέσεις του όρου αλλοδαπός και δεν θεωρείται ως τέτοια (αλλοδαπή) με όλα τα ωφελήματα που αυτό συνεπάγεται.
«Από τη γραμματική ερμηνεία του άρθρου 2 του περί Κτήσης Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Αλλοδαποί) Νόμου προκύπτει το βάσιμο της θέσης της παραπονούμενης, ότι δηλαδή υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση λόγω φύλου στις προϋποθέσεις κτήσης ακίνητης ιδιοκτησίας ανάμεσα σε δύο κατηγορίες προσώπων στα άτομα των οποίων ο πατέρας γεννήθηκε στην Κύπρο και σε εκείνα των οποίων η μητέρα γεννήθηκε στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσμενής διάκριση λόγω φύλου εις βάρος των προσώπων οι οποίοι διεκδικούν το τίτλο του αλλοδαπού Κύπριου ως εκ μητρογονίας απόγονοι. Αφετέρου, υπάρχει διαφορετική μεταχείριση ανάμεσα στις αλλοδαπές γυναίκες που συνάπτουν γάμο με άνδρες Κύπριους πολίτες και τους αλλοδαπούς άνδρες που συνάπτουν γάμο με γυναίκες Κύπριες, με αποτέλεσμα οι αλλοδαποί σύζυγοι Κύπριων γυναικών να έχουν δυσμενέστερη μεταχείριση από τις αλλοδαπές συζύγους Κύπριων ανδρών», σημειώνεται στη συνέχεια.
Προστίθεται ότι η εν λόγω ανωτέρω διαφορετική μεταχείριση και στις δύο περιπτώσεις «δεν φαίνεται να δικαιολογείται από ένα θεμιτό σκοπό και άρα συνιστά διάκριση, αλλά ούτε εν πάση περιπτώσει τέθηκε ποτέ τέτοιος ισχυρισμός από το αρμόδιο Υπουργείο, αντιθέτως παραδεχόμενος την διάκριση εκδήλωσε την πρόθεση συνολικής εξέτασης των διατάξεων του υπό αναφορά Νόμου, χωρίς όμως να τεθεί οποιοδήποτε χρονική προθεσμία».
«Υπό το φως των πιο πάνω, υποβάλλω την παρούσα Έκθεση στον Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Εσωτερικών και την κοινοποιώ στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ούτως ώστε να προωθηθεί κατά το συντομότερο δυνατόν η τροποποίηση του όρου «αλλοδαπός Κύπριος» στο άρθρο 2 του περί Κτήσης Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Αλλοδαποί) Νόμου ώστε να αίρεται η διάκριση λόγω φύλου και να αποκαθίσταται η αρχή της ίσης μεταχείρισης, αλλά και στην άρση οποιουδήποτε διάκρισης που εισάγει ο εν λόγω νόμος μεταξύ αλλοδαπών συζύγων Κύπριων πολιτών ανάλογα με το φύλο του Κύπριου πολίτη», καταλήγει στη σύστασή της η Επίτροπος Διοικήσεως.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Ι. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΠΟΝΟΥ & ΕΡΕΥΝΑΣ
- Η δικηγόρος κ. Χχ με ηλεκτρονικό της μήνυμα ημερομηνίας 8 Μαρτίου 2024, υπέβαλε στην Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παράπονο, υποστηρίζοντας ότι ο περί Κτήσης Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Αλλοδαποί) Νόμος [Κεφ. 109] περιέχει διατάξεις που ισοδυναμούν με διάκριση λόγω φύλου.
- Η παραπονούμενη, ειδικότερα, αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος Νόμος, ο οποίος ορίζει τους περιορισμούς στην απόκτηση ακίνητης ιδιοκτησίας από αλλοδαπούς, επιφυλάσσει πιο ευμενή μεταχείριση, αφενός στους εκ πατρογονίας αλλοδαπούς Κύπριους, και αφετέρου στις συζύγους Κύπριων ανδρών. Αυτό, όπως υποστηρίζει η παραπονούμενη, έχει ως αποτέλεσμα, να παραβιάζονται οι αρχές της ίσης μεταχείρισης και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
- Με επιστολή μας, ημερομηνίας 4 Απριλίου 2024, προς τον Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Εσωτερικών, ζητήσαμε τα δικά του σχόλια και απόψεις επί του θέματος, ο οποίος με επιστολή του ημερομηνίας 18 Φεβρουαρίου 2025, μας ανέφερε ότι:
«Σας ενημερώνουμε ότι, ενόψει της κατάθεσης πρότασης νόμου από τον βουλευτή κ. Νίκο Γεωργίου για την τροποποίηση του πιο άνω Νόμου, το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει τις γενικότερες διατάξεις του εν λόγω Νόμου και το περιεχόμενο των εκδιδομένων δυνάμει αυτού Κανονισμών, σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, και θα επανέλθουμε σε ευθέτο χρόνο για ενημέρωσή σας.
Νομικό Πλαίσιο :
ΙΙ. Ο ΠΕΡΙ ΚΤΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ) ΝΟΜΟΣ
Σύμφωνα με τον περί της Κτήσης Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Αλλοδαποί )Νόμο :
Αρ 2: “αλλοδαπός” σημαίνει όχι πολίτη της Δημοκρατίας …αλλά δεν περιλαμβάνει-
(α) αλλοδαπό Κύπριο·
(β) αλλοδαπή σύζυγο πολίτη της Δημοκρατίας, η οποία δεν είναι χωρισμένη από το σύζυγο της δυνάμει απόφασης αρμόδιου Δικαστηρίου·
σύμφωνα με τις ερμηνευτικές διατάξεις (αρ 2) του νόμου :
«“αλλοδαπός Κύπριος” σημαίνει πρόσωπο, όχι πολίτη της Δημοκρατίας το οποίο γεννήθηκε στην Κύπρο κατά το χρόνο κατά τον οποίο οι γονείς του είχαν τη συνηθισμένη διαμονή τους στην Κύπρο ή του οποίου ο πατέρας γεννήθηκε στην Κύπρο κατά το χρόνο κατά τον οποίο οι γονείς του αναφερόμενου πατέρα είχαν τη συνηθισμένη διαμονή τους στην Κύπρο και περιλαμβάνει αλλοδαπή σύζυγο αλλοδαπού Κυπρίου η οποία δεν είναι χωρισμένη από το σύζυγο της δυνάμει απόφασης αρμόδιου Δικαστηρίου·»
Σύμφωνα δε με το αρ 3 του οικείου Νόμου :
«3.-(1) Απαγορεύεται η κτήση από αλλοδαπό ακίνητης ιδιοκτησίας διαφορετικά ή λόγω θανάτου χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργικού Συμβουλίου.»
- δηλαδή …απαγορεύεται η κτήση από αλλοδαπό ακίνητης ιδιοκτησίας διαφορετικά ή λόγω θανάτου χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Με την υποβολή, δε, αίτησης για χορήγηση τέτοιας άδειας, το Υπουργικό Συμβούλιο επιλαμβάνεται της αίτησης αυτής, αποφασίζει σχετικά με αυτή και γνωστοποιεί γραπτώς την απόφαση του στο πρόσωπο που υπέβαλε την αίτηση με κάθε δυνατή ταχύτητα. Οι διατάξεις του Νόμου υπόκεινται στις εξαιρέσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 3 του Άρθρου 39 και στα Άρθρα 46, 55 και 58 της Συνθήκης περί Ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (άρθρο 5).
Η συγκεκριμένη πρόνοια δεν εφαρμόζεται ,όπως προαναφέρθηκε, για τον αλλοδαπό Κύπριο , είτε γιατί γεννήθηκε στην Κύπρο όταν οι γονείς του διέμεναν στη Κυπριακή Δημοκρατία, είτε γιατί ο πατέρας του γεννήθηκε στη Κύπρο,όταν οι δικοί του γονείς διέμεναν στη Κυπριακή Δημοκρατία.
Η ίδια όμως προστασία δεν ισχύει για το πρόσωπο του οποίου η μητέρα γεννήθηκε στην Κύπρο κατά το χρόνο κατά τον οποίο οι γονείς της αναφερόμενης μητέρας είχαν τη συνηθισμένη διαμονή τους στην Κύπρο εν αντιθέσει με το πρόσωπο του οποίου ο πατέρας γεννήθηκε στην Κύπρο , ο οποίος αμέσως εμπίπτει στην κατηγορία του αλλοδαπού Κύπριου και εξαιρείται από την διαδικασία του άρθρου 3 ανωτέρω (Απαγορεύεται η κτήση από αλλοδαπό ακίνητης ιδιοκτησίας … χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργικού Συμβουλίου.»).
Δεν εξαιρείται περεταίρω από τον ορισμό του αλλοδαπού, ο αλλοδαπός σύζυγος Κυπρίας πολίτη ενώ η αλλοδαπή σύζυγος Κύπριου πολίτη εμπίπτει στις εξαιρέσεις του όρου αλλοδαπός και δεν θεωρείται ως τέτοια (αλλοδαπή )με όλα τα ωφελήματα που αυτό συνεπάγεται.
ΙΙΙ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΦΥΛΟΥ
Σύνταγμα Κυπριακής Δημοκρατίας:
- Το άρθρο 28 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας προβλέπει ότι: «Πάντες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, της διοικήσεως και της δικαιοσύνης και δικαιούνται να τύχωσι ίσης προστασίας και μεταχειρίσεως», καθώς και ότι: «Έκαστος απολαύει πάντων των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των προβλεπομένων υπό του Συντάγματος άνευ ουδεμιάς δυσμενούς διακρίσεως αμέσου ή εμμέσου εις βάρος οιουδήποτε ατόμου ένεκα της κοινότητος, της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, της γλώσσης, του φύλου, των πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, της εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, της γεννήσεως, του πλούτου, της κοινωνικής τάξεως αυτού ή ένεκα οιουδήποτε άλλου λόγου, εκτός εάν διά ρητής διατάξεως του Συντάγματος ορίζηται το αντίθετον».
- Οδηγία 2004/113/ΕΚ για την αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και στην παροχή αυτών:
- Σύμφωνα με την εν λόγω οδηγία , όπως έχει ενσωματωθεί στην κυπριακή νομοθεσία με τον Νόμο 18(Ι)/2018, απαγορεύεται οποιαδήποτε διάκριση ανδρών και γυναικών στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και στην παροχή αυτών.
- Σκοπός του Νόμου είναι η θέσπιση γενικού πλαισίου για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου, όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης.
- Βάσει , των ερμηνευτικών διατάξεων του Νόμου,«Αρχή της ίσης μεταχείρισης» σημαίνει, την απουσία κάθε διάκρισης λόγω φύλου.
Πεδίο εφαρμογής του Νόμου (18(Ι)/2018:
- Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Νόμου,(18(Ι)/2018,) ο Νόμος εφαρμόζεται σε όλα τα πρόσωπα τα οποία παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες που διατίθενται στο κοινό, ανεξάρτητα από το ενδιαφερόμενο πρόσωπο, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, και που προσφέρονται εκτός του τομέα του ιδιωτικού και οικογενειακού βίου και των συναλλαγών που διεξάγονται στο πλαίσιο αυτό.
- Το άρθρο 5 εδάφιο (1) του Νόμου, ορίζει ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε διάκριση λόγω φύλου σε βάρος προσώπου στους τομείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Νόμου.
- Σύμφωνα με το εδάφιο (3) δεν συνιστά διάκριση δυνάμει του παρόντος Νόμου η διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με την παροχή αγαθών ή υπηρεσιών αποκλειστικά ή πρωτίστως σε άτομα του ενός φύλου, εφόσον αυτό αιτιολογείται από ένα θεμιτό σκοπό και τα μέσα επίτευξης του σκοπού αυτού είναι πρόσφορα και αναγκαία.
- Στο δε ,άρθρο 9 του Νόμου προβλέπεται ότι κάθε πρόσωπο, το οποίο θεωρεί ότι θίγεται από παράβαση του παρόντος Νόμου σε σχέση με διάκριση λόγω φύλου, δύναται να υποβάλλει σχετικό παράπονο στον Επίτροπο Διοικήσεως, ο οποίος έχει αρμοδιότητα να εξετάζει το εν λόγω παράπονο δυνάμει του παρόντος Νόμου και για το σκοπό αυτό έχει όλες τις εξουσίες και αρμοδιότητες που απορρέουν από τον περί Καταπολέμησης των Φυλετικών και Ορισμένων Άλλων Διακρίσεων (Επίτροπος) Νόμο.
ΙV. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
- Από τη γραμματική ερμηνεία του άρθρου 2 του περί Κτήσης Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Αλλοδαποί) Νόμου προκύπτει το βάσιμο της θέσης της παραπονούμενης, ότι δηλαδή υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση λόγω φύλου, στις προϋποθέσεις κτήσης ακίνητης ιδιοκτησίας ανάμεσα σε δύο κατηγορίες προσώπων:
(α) στα άτομα των οποίων ο πατέρας γεννήθηκε στην Κύπρο και σε εκείνα των οποίων η μητέρα γεννήθηκε στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσμενής διάκριση λόγω φύλου εις βάρος των προσώπων οι οποίοι διεκδικούν το τίτλο του αλλοδαπού Κύπριου ως εκ μητρογονίας απόγονοι , και αφετέρου,
(β) υπάρχει διαφορετική μεταχείριση ,ανάμεσα στις αλλοδαπές γυναίκες που συνάπτουν γάμο με άνδρες Κύπριους πολίτες και τους αλλοδαπούς άνδρες που συνάπτουν γάμο με γυναίκες Κύπριες με αποτέλεσμα οι αλλοδαποί σύζυγοι Κύπριων γυναικών να έχουν δυσμενέστερη μεταχείριση από τις αλλοδαπές συζύγους Κύπριων ανδρών.
Η εν λόγω ανωτέρω διαφορετική μεταχείριση και στις δύο περιπτώσεις δεν φαίνεται να δικαιολογείται από ένα θεμιτό σκοπό και άρα συνιστά διάκριση, αλλά ούτε εν πάση περιπτώσει τέθηκε ποτέ τέτοιος ισχυρισμός από το αρμόδιο Υπουργείο, αλλά αντιθέτως παραδεχόμενος την διάκριση εκδήλωσε την πρόθεση συνολικής εξέτασης των διατάξεων του υπό αναφορά Νόμου, χωρίς όμως να τεθεί οποιοδήποτε χρονική προθεσμία.
- Ο περι Καταπολέμησης των Φυλετικών και Ορισμένων Άλλων Διακρίσεων (Επίτροπος) Νόμου:
- Σύμφωνα με το άρθρο 39 του περί Καταπολέμησης των Φυλετικών και Ορισμένων Άλλων Διακρίσεων (Επίτροπος) Νόμου, «…σε περίπτωση που ο Επίτροπος βρίσκει ή διαπιστώνει κατόπιν διερεύνησης παραπόνου ότι διάταξη, όρος ή κριτήριο, που εφαρμόστηκε ή εφαρμόζεται, ή πρόκειται να εφαρμοστεί, αποτελεί ή συνιστά, ανάλογα με την περίπτωση, απαγορευμένη με νόμο διάκριση, … και ότι η εν λόγω διάταξη, όρος ή κριτήριο τίθεται με οποιοδήποτε Σχέδιο Υπηρεσίας, νόμο ή κανονισμούς, ή άλλο νομοθέτημα, πληροφορεί για τα πιο πάνω το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, διαβιβάζοντας σ’ αυτόν ταυτοχρόνως, όπου υπάρχει, οποιοδήποτε σχετικό εύρημα, διαπίστωση και έκθεση του.»
Νοείται ότι το εύρημα ως Φορέας Ισότητας και Καταπολέμησης των Φυλετικών και Ορισμένων Άλλων Διακρίσεων είναι δεσμευτικό όπως άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα και από την νομολογία.
Σύσταση :
Υπό το φως των πιο πάνω, υποβάλλω την παρούσα Έκθεση στον Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Εσωτερικών και την κοινοποιώ στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ούτως ώστε να προωθηθεί κατά το συντομότερο δυνατόν η τροποποίηση του όρου «αλλοδαπός Κύπριος» στο άρθρο 2 του περί Κτήσης Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Αλλοδαποί) Νόμου ώστε να αίρεται η διάκριση λόγω φύλου και να αποκαθίσταται η αρχή της ίσης μεταχείρισης, αλλά και στην άρση οποιουδήποτε διάκρισης που εισάγει ο εν λόγω νόμος μεταξύ αλλοδαπών συζύγων Κύπριων πολιτών ανάλογα με το φύλο του Κύπριου πολίτη .