
Δελτίο Τύπου
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ολοκλήρωσε μια σημαντική τετραετή ερευνητική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ρουέν Νορμανδίας, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και το Τμήμα Δασών Κύπρου, αποκαλύπτοντας σημαντικά ευρήματα για την κλιματική ιστορία του νησιού και τις κοινωνικές της επιπτώσεις κατά τους τελευταίους επτά αιώνες.
Το ερευνητικό έργο, με την ονομασία HIGH-PASM (Παλαιοκλιματικά Αρχεία Υψηλής Ανάλυσης και Κοινωνική Ευπάθεια για την Τελευταία Χιλιετία), συνδύασε καινοτόμες γεωλογικές αναλύσεις με ιστορική τεκμηρίωση για την ανασύνθεση των κλιματικών προτύπων της Κύπρου και των επιδράσεών τους στην κοινωνία από την ύστερη περίοδο των Λουζινιανών έως την πρώιμη βρετανική αποικιακή περίοδο.
Τα ερευνητικά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε διήμερο συνέδριο με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Κοινωνικές Επιπτώσεις από το Παρελθόν στο Παρόν», που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στις 8-9 Μαΐου 2025. Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητή Φίλιππου Πουγιούτα, και της Πρέσβειρας της Γαλλίας στην Κύπρο, κ. Clélia Chevrier Kolačko, και περιλάμβανε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Προσαρμογή της Κυπριακής Κοινωνίας», καθώς και την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών.
Στο επιστημονικό συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο Δρ Βασίλης Συμεού από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου, η Δρ Carole Nehmé από το Πανεπιστήμιο της Ρουέν Νορμανδίας, ο Καθηγητής Jeffrey Harvey από το Ινστιτούτο Οικολογίας της Ολλανδίας, καθώς και οι Δρ Σουζάνα Αχιλλέως και Καθηγήτρια Edna Yamasaki του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Οι παρουσιάσεις κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη γεωλογική εξέλιξη της Κύπρου και τους κλιματικούς κύκλους έως τις σύγχρονες προκλήσεις στη διαχείριση υδάτων και τις επιπτώσεις των θερμοκρασιακών μεταβολών στη δημόσια υγεία.
Κύρια ευρήματα της έρευνας:
- Εντοπισμός διακριτών κλιματικών προτύπων ανά τους αιώνες, συμπεριλαμβανομένων παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας πριν τον 16ο αιώνα
- Καταγραφή εκτεταμένων υγρών περιόδων από τον 16ο έως τα τέλη του 18ου αιώνα
- Εναλλαγή ξηρών και υγρών περιόδων κατά τον 19ο και 20ό αιώνα
- Εμφάνιση εξαιρετικά ξηρής περιόδου μετά το 2000
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε έναν σταλαγμίτη ύψους 8 εκατοστών από το Hot Cave της Κύπρου, που καλύπτει την περίοδο από το 1338 έως το 2021 μ.Χ. Παρόμοιες αναλύσεις διεξήχθησαν στο σπήλαιο Βάραθρο στη χερσόνησο του Ακάμα, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα. Η μελέτη ενσωμάτωσε 875 ιστορικά γεγονότα, τεκμηριώνοντας λιμούς, επιδημίες και επιδρομές ακρίδων.
Σημαντικές συσχετίσεις προέκυψαν από τα δεδομένα:
- Το 36% των επιδρομών ακρίδων και των λιμών εμφανίστηκαν ταυτόχρονα
- Παρόμοιος συγχρονισμός παρατηρήθηκε μεταξύ λιμών και επιδημιών
- Και οι τρεις τύποι καταστροφών εμφάνισαν μεγαλύτερη συχνότητα κατά τις υγρές, σταθερές κλιματικές περιόδους
Η έρευνα αυτή προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για τη σχέση μεταξύ κλιματικών συνθηκών και κοινωνικών προκλήσεων, ιδιαίτερα σημαντικές για την κατανόηση των τρεχουσών και μελλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο.