ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γ. Καρούσος: Η Κύπρος έχει επενδύσει και εφαρμόσει Ευφυή Συστήματα Μεταφορών στους αυτοκινητόδρομους

Το Υπουργείο Μεταφορών επεκτείνει την απαραίτητη ψηφιακή υποδομή έτσι ώστε να μπορεί να παρέχει μια καθολική κάλυψη στο νησί.

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κύπρος έχει ήδη επενδύσει και εφαρμόσει Ευφυή Συστήματα Μεταφορών που καλύπτουν ολόκληρο το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, τις εισόδους σε όλες τις πόλεις καθώς επίσης το κύριο οδικό δίκτυο της πρωτεύουσας» δήλωσε στους ομολόγους του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, ο μιλώντας στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τη Βιώσιμη, Ασφαλή και Αποτελεσματική Ψηφιοποίηση των Μεταφορών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της Γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ για τη σύνταξη της Διακήρυξης PASSAU, η οποία έχει ως σκοπό τη διακίνηση των ανθρώπων και αγαθών λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον και την ασφάλεια, ο κ. Καρούσος επεσήμανε ότι η Κύπρος, προκειμένου να ανταποκριθεί στην οικονομική ύφεση που επήλθε στον τομέα των μεταφορών λόγω της πανδημίας COVID 19, επιδιώκει να μεταμορφώσει τη δική της οικονομία εξασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα της.

Στην παρέμβασή του, ο Κύπριος Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζει ότι τόσο η αυξανόμενη χρήση της ηλεκτροκίνησης όσο και οι τεχνολογίες συνδεδεμένων και αυτοματοποιημένων οχημάτων, αντανακλούν τους μακροχρόνιους στόχους της Ένωσης που σχετίζονται με τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, της κυκλοφοριακής ροής καθώς επίσης και με την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, «το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων πρωτοπορεί με την ανάπτυξη του νομικού πλαισίου, το οποίο θα μπορεί να υποστηρίξει τόσο πιλοτικά προγράμματα όσο και προγράμματα πλήρους εφαρμογής που σχετίζονται με την αυτόνομη οδήγηση».

Ο κ. Καρούσος επεσήμανε ακόμη ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων επεκτείνει την απαραίτητη ψηφιακή υποδομή έτσι ώστε να μπορεί να παρέχει μια καθολική κάλυψη στο νησί.

«Η Κύπρος», είπε, «εφαρμόζει το Εθνικό Σημείο Πρόσβασης, το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2021. Το Εθνικό Σημείο Πρόσβασης θα συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα που συλλέγονται και θα τα διανέμει δωρεάν τόσο στους οργανισμούς που διαχειρίζονται τα δίκτυα μεταφορών και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όσο και στους χρήστες για να προγραμματίσουν τις κατάλληλες επιλογές ταξιδιού».

Όπως πρόσθεσε, το Εθνικό Σημείο Πρόσβασης της Κύπρου θα παρέχει επίσης δωρεάν όλα τα δεδομένα που συλλέγονται στον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Κινητικότητας όπως περιγράφεται στη Διακήρυξη PASSAU».

Παράλληλα, σε τεχνολογικό επίπεδο, η Κύπρος εξετάζει τη δυνατότητα ανάπτυξης ανοιχτών πλαισίων δεδομένων και αποθηκευτικών χώρων που θα επιτρέψουν στα ενδιαφερόμενα μέρη, από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, να ανταλλάσσουν πληροφορίες που αφορούν, στη χαρτογράφηση οδικών αρτηριών καθώς επίσης διάφορων περιβαλλοντικών συνθηκών. «Ο στόχος είναι η παροχή χρήσιμων δεδομένων υποστήριξης σε Αυτοματοποιημένα και Συνδεδεμένα οχήματα για τη βελτίωση της απόδοσής τους. Για την κατασκευή και τη συντήρηση αυτού του αποθηκευτικού χώρου πρέπει να γίνει επένδυση, τόσο σε έμψυχο όσο και σε τεχνολογικό υλικό. Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εξετάζει πιθανές πηγές χρηματοδότησης και δομές που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε σε αυτήν την πρωτοβουλία» επεσήμανε ο κ. Καρούσος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση