ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Γρ. Επιτρόπου Διοικήσεως: Επιδιώκεται ενδυνάμωση θεσμικού πλαισίου ισότητας

Στοχεύεται η πρόληψη και η καταπολέμηση του ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού στην εκπαίδευση

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με απαρχή την υπόθεση Μοδινού και ακολούθως την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην κυπριακή έννομη τάξη, την κατοχύρωση της πολιτικής συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, την ποινικοποίηση της ομοφοβικής ρητορικής, αλλά και πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα HOMBAT, με υποστήριξη και της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου στοχεύεται η πρόληψη και η καταπολέμηση του ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού στην εκπαίδευση, αναζητείται και επιδιώκεται από την πολιτεία η ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου της ισότητας και η καταπολέμηση των διακρίσεων, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, αναφέρει το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας (17η Μαΐου), το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως αναφέρει ότι παρόλα αυτά, διαφαίνεται ότι τα ΛΟΑΤΙ άτομα εξακολουθούν να τυγχάνουν διακριτικής μεταχείρισης ή/και ψυχολογικής παρενόχλησης, με αποτέλεσμα την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας τους και τον κοινωνικό αποκλεισμό τους.

«Σύμφωνα με έρευνες του ευρωβαρόμετρου τα προηγούμενα χρόνια, κατά το 2012, καταδείχθηκε ότι, σύμφωνα με την αντίληψη του πληθυσμού, τα επίπεδα διακρίσεων στην Κύπρο, στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ήταν πολύ υψηλά. Πολλά από τα ΛΟΑΤΙ πρόσωπα συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να στερούνται ισότητας ευκαιριών και επιλογών στην εκπαίδευση, στην εργασία, ενώ απειλούνται βασικά ανθρώπινα τους δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή, στη σωματική ακεραιότητα, και στην υγεία», σημειώνει.

Όπως προσθέτει «τα ανθρώπινα δικαιώματα ταυτίζονται με υγιείς δημοκρατίες και κράτη δικαίου όπου όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και έχουν δικαίωμα στη μη διάκριση, γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε διαιρούνται, ούτε συμψηφίζονται, δεν είναι υπό διαπραγμάτευση και απαιτούν ένα καθολικό σεβασμό από όλους για όλους.

Τέλος, αναφέρει ότι «όταν αναφερόμαστε στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων, δεν μιλάμε για κάτι το εξωπραγματικό ή για κάτι το επιπλέον, αλλά μιλάμε για τα απλά – χωρίς εισαγωγικά – θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και αυτά, τα οποία ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να απολαμβάνει, ούτως ώστε να διαφυλάσσεται η εγγενής αξιοπρέπειά του».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Απογοήτευση λόγω χαμηλών μέσων όρων στις Παγκύπριες

«Η ανομοιογένεια και οι πολλοι ξενογλωσσοι που εισερχονται στην παιδεια χωρις κατατακτηριες εξετασεις ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  18:05

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο 35χρονος καταδικασθείς, με σκυμμένο το κεφάλι άκουσε το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου.

Πέντε φορές ισόβια στον Μεταξά

Δακρυσμένος ο 35χρονος είπε, «αναλαμβάνω τις ευθύνες, όσο και να το θέλω δεν μπορώ να πάρω το χρόνο πίσω. Εκφράζω μεταμέλεια ...
Του Δημήτρη Λουκά
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X