ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Η 19χρονη ήθελε δικαιοσύνη»

«Η παρουσία των γυναικών από το Ισραήλ ήταν συγκλονιστική», είπε η κ. Γρηγορίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αυλαία έπεσε το πρωί της Τρίτης 7 Ιανουαρίου στην πολυσυζητημένη υπόθεση της 19χρονης εκ Βρετανίας, η οποία κρίθηκε ένοχη για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης και καταδικάστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, σε τέσσερις μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή.

Επικοινωνήσαμε με την κ. Ζέλεια Γρηγορίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου και εκπρόσωπο του «Δικτύου ενάντια στη βία κατά των γυναικών», η οποία μας τόνισε ότι, «η 19χρονη ήθελε δικαιοσύνη».

Εν συνεχεία η κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι, «η παρουσία γυναικών από το Ισραήλ ήταν συγκλονιστική, αυτό που τις ευαισθητοποίησε, ανάμεσα σε άλλα, ήταν η ξαφνική μεταστροφή. Στο Ισραήλ οι πολίτες ξέρουν να πολιτεύονται. Δίνουν αγώνες μέσα από δίκτυα».

Ένα εκ των μηνυμάτων που θέλησε να στείλει η κ. Γρηγορίου είναι πώς, «οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να αρθρώνουν λόγο. Έτσι ζει η δημοκρατία».

Μάλιστα η κ. Γρηγορίου σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε, «Είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι/ες σε τούτον τον τόπο που θέλει να ονομάζεται Πολιτεία κι όχι κοπάδι, ότι υπάρχει πολιτικός λόγος που λειτουργεί εντός της κυρίαρχης οικονομίας λόγου και υπάρχει και παρρησιακός πολιτικός λόγος: να μιλάς πολιτικά, να κάνεις κριτική στους θεσμούς, να υπερασπίζεσαι το Δίκιο παρά το ότι ξέρεις ότι αυτό θα επιφέρει κόστος σε/για σένα.

Επίσης, να καταλάβουμε ότι υπάρχει εθνικός πατριωτισμός, όπου στο όνομα της υπεράσπισης των συμφερόντων της κοινής φυλής, κοινής θρησκείας, κοινού έθνους, οι κοσμικοί ποιμάντορες σε διακυβερνούν όπως θέλουν, «για το καλό σου», και υπάρχει και ο συνταγματικός πατριωτισμός όπου υπερασπίζεσαι το Δίκιο, την ισονομία, και το Κράτος Δικαίου. Είμαστε πατριώτες όσοι/ες αρθρώσαμε διαφορετικό από τον επιβεβλημένο λόγο σε αυτήν την περίπτωση.

Κι επιτέλους, σε μια κοινωνία πολιτών, που είναι κάτι άλλο από σύνδεσμος καταναλωτών, ή συντεχνία, ή παιδιά κοινού Πατριάρχη, υπάρχουν κι άλλα αγαθά πέραν της ησυχίας και του φαγιού. Όπως το αγαθό/δικαίωμα προσφυγής στην δικαιοσύνη».

Πηγή: 24news

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση