ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ικανοποίηση στη Βουλή για ανανέωση αμυντικής συμφωνίας Γαλλίας – Κύπρου

Η ανανέωση της Συμφωνίας συζητήθηκε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ικανοποίηση για την ανανέωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για Συνεργασία σε Θέματα Άμυνας (Κυρωτικός), εξέφρασαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που δήλωσαν ότι προσδοκούν σε περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση της.

Η ανανέωση της Συμφωνίας συζητήθηκε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής.

Μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Λιλλήκας χαιρέτισε την ανανέωση και τον εμπλουτισμό της Συμφωνίας που υπεγράφη το 2007, παρατηρώντας ότι η Συμφωνία θα επιφέρει αμοιβαία οφέλη προς τα δύο κράτη.

Περαιτέρω επεσήμανε ότι η Συμφωνία δείχνει έμπρακτα πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιήσει σημαντικά γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας τη θέση και ταυτόχρονα συγκλίνοντας τα συμφέροντα της με συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων, φίλων χωρών, οι οποίες αποδείχτηκαν σταθερές στις διαχρονικές τους θέσεις και υποστηρικτικές σε κρίσιμες στιγμές, όπως πρόσφατα με τη γεώτρηση της Total, στην οποία η γαλλική Κυβέρνηση επέδειξε την αναγκαία αποφασιστικότητα, η οποία λειτούργησε αποτρεπτικά και ανατρεπτικά προς τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να μελετηθούν και υπογραφούν παρόμοιες συμφωνίες και με άλλες φίλες χώρες, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο ό,τι μπορεί να προσφέρει η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, το οποίο δεν μπορεί να προσφέρει καμμία άλλη χώρα, με ανταποδοτικά οφέλη προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κληθείς να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις αναφορικά με τον εμπλουτισμό της Συμφωνίας, εξήγησε ότι περιέχει επικαιροποίηση αναφορικά με την PESCO και με την κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε πως όσον αφορά τις γεωτρήσεις της Total, η Γαλλία απέδειξε έμπρακτα ότι θα υπερασπιστεί τα γαλλικά και κυπριακά συμφέροντα που συμπίπτουν στον τομέα της ενέργειας.

Πρόσθεσε πως «όσον αφορά άλλες εταιρείες δεν είναι αρμοδιότητα της Γαλλίας, εκτός και αν προβεί σε διαφοροποιημένες συμφωνίες η Κυπριακή Δημοκρατία».

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι η Συμφωνία είναι Συμφωνία πλαίσιο σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και στο πλαίσιο της θα γίνουν εξειδικευμένα διετή προγράμματα που θα συμφωνηθούν το επόμενο διάστημα.

Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να ζητήσει από τη Γαλλία να καλύψει όλες τις γεωτρήσεις, ο κ. Λιλλήκας είπε όχι.

Παρατήρησε περαιτέρω ότι υπήρχαν κάποια πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε, αλλά δεν είναι προς δημοσιοποίηση.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως η Συμφωνία, μεταξύ άλλων, προβλέπει και την παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων (πολεμική αεροπορία και ναυτικό της Γαλλίας), που είναι σημαντικός και καθοριστικός παράγοντας και οι οποίες μπορούν να έχουν προεκτάσεις.

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ είναι πάντοτε υπέρ διεθνών ή διμερών συμφωνιών που προάγουν τη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών και ειδικά με τη Γαλλία.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η Συμφωνία είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και της Γαλλίας και το ΔΗΚΟ στην Ολομέλεια της Βουλής θα τοποθετηθεί θετικά προς την κύρωση της Συμφωνίας», συμπλήρωσε.

Η ΕΔΕΚ χαιρέτισε δια του Βουλευτή Κωστή Ευσταθίου την αναθεώρηση της Συμφωνίας, προσθέτοντας ότι στηρίζει την κύρωση της Συμφωνίας Κύπρου – Γαλλίας σε θέματα άμυνας.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η Συμφωνία πρέπει να εμπλουτιστεί και να αποκτήσει σάρκα και οστά, μέσα από την εμβάθυνση της», είπε προσθέτοντας ότι η Συμφωνία «πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί τόσο στον ναυτικό όσο και τον αεροπορικό τομέα».

Συνεχίζοντας ανέφερε πως «αυτά ακόμα εκκρεμούν και θα είμαστε δίπλα στην Κυβέρνηση εάν και εφόσον το επιθυμήσει να προχωρήσουμε και να στηρίξουμε ενέργειες εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ συνεχίζοντας ανέφερε ότι «βεβαίως δεν έχουμε την ψευδαίσθηση, ούτε και απαιτούμε από την Γαλλία να πολεμήσει για τους Κυπρίους, τη στιγμή που οι Κύπριοι δεν διεκδικούν όπως θα έπρεπε τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στην περιοχή μας».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ευσταθίου είπε ότι «υπάρχουν κάποια αιτήματα από τη Γαλλία σχετικά με τη χρήση της αεροπορικής βάσης Ανδρέας Παπανδρέου, που δεν έχουν ικανοποιηθεί, ενώ θα έπρεπε να έχουν ικανοποιηθεί».

Η χρήση άλλων εγκαταστάσεων βρίσκεται στο αρχικό στάδιο σκέψης προς υλοποίηση, ανέφερε προσθέτοντας ότι είμαστε σε αρχικό στάδιο σε όλους τους τομείς.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ευσταθίου εξέφρασε την άποψη ότι «αν δεν πρωτοστατήσουν οι Κύπριοι, δεν θα τρέξουν ούτε οι Γάλλοι, ούτε κανένας άλλος στρατός του κόσμου να πολεμήσει, τη στιγμή που εμείς απέχουμε ή τουλάχιστον προσποιούμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτε».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ιδρύει Ινστιτούτο για τη Δημόσια Ασφάλεια, την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο  και την Εθνική Ασφάλεια

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ιδρύει Ινστιτούτο για τη Δημόσια Ασφάλεια, την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο και την Εθνική Ασφάλεια

Το Ινστιτούτο προσφέρει διαθεματική επαγγελματική κατάρτιση σε σχετικούς τομείς, υπό το πρίσμα της «Συγκλίνουσας Ασφάλειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X