ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιστορίες της διπλανής πόρτας - Η Maureen της οδού Αισχύλου

Από το βορειοδυτικό Καμερούν στην Λευκωσία

Μοντάζ: Στέλιος Στεφάνου

Στην εντός των τειχών Λευκωσία, στην οδό Αισχύλου, απέναντι από το ιστορικό ζαχαροπλαστείο «Μέλισσα», λειτουργεί από πρόπερσι το μοναδικό, μάλλον, αφρικανικό εστιατόριο στην Κύπρο, με πολύ νόστιμο καμερουνέζικο φαγητό και αυθεντικές αφρικανικές γεύσεις. Εκτός από εστιατόριο, το «Σπίτι της Αφρικής» λειτουργεί και ως ένα προσιτό μέρος για ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση, σε άτομα που προέρχονται από την πολυπληθή, πια, αφρικανική κοινότητα του νησιού μας.

«Ας αρχίσει ο κόσμος να ακούει και με την καρδιά, όχι μόνο με τα αυτιά»

«Το μυστικό είναι τα μπαχαρικά μας, αυτά είναι που αλλάζουν τη γεύση και κάνουν τη διαφορά»

Εμπνεύστρια, ιδιοκτήτρια και αρχιμαγείρισσα στο African House and Restaurant ειναι η κ. Maureen Chacholiades, η οποία, αν και κατάγεται από το Καμερούν, ζει μονίμως στην Κύπρο τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. «Από μικρή λάτρευα να μαγειρεύω», μας λέει η Μaureen, με αφορμή την παρούσα συνέντευξή που με μεγάλη προθυμία δέχθηκε να μας δώσει.

Πώς όμως βρέθηκε από το αγγλόφωνο, συγκεκριμένα, βορειοδυτικό Καμερούν, στην Αισχύλου της Λευκωσίας; «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Καμερούν, εκεί πήγα σχολείο, εκεί πήγα και πανεπιστήμιο. Όταν τελείωσα το πτυχίο μου, ήρθα στην Κύπρο για να κανω ΜBA, δεν το τελείωσα όμως ποτέ, επειδή παντρεύτηκα, έμεινα έγκυος και η ζωή έγινε» αναφέρει σε εντυπωσιακά καλά ελληνικά, προσαρμοσμένα στην ντοπιολαλιά μας, από τη μια, και στον δικό της, ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης, από την άλλη.

«Ήθελα πολύ να βρω έναν τρόπο να εξηγήσω στον κόσμο την ιστορία μας από το Καμερούν. Από πού είμαστε και γιατί είμαστε εδώ. Ποιοι είμαστε».

Από τη γλωσσολογία και τη λογοτεχνία που σπούδασε στη χώρα καταγωγής της πώς μεταπήδησε στη μαγειρική ως επάγγελμα; Ήταν εύκολο να μάθει ελληνικά στην Κύπρο; Ποιο είναι το «μυστικό» της αφρικανικής κουζίνας; «Ήθελα πολύ να βρω έναν τρόπο να εξηγήσω στον κόσμο την ιστορία μας από το Καμερούν. Από πού είμαστε, ποιοι είμαστε και γιατί είμαστε εδώ» σημειώνει αναφορικά με το όνειρό της να ανοίξει το δικό της εστιατόριο που κατάφερε και το έκανε πραγματικότητα. «Γεμίζω με απερίγραπτη χαρά όταν αρέσει το φαγητό που φτιάχνω» αναφέρει ενδεικτικά.

Στην οπτικογραφημένη συνέντευξη που ακολουθεί, η Maureen μάς περιγράφει επιπλέον με ιδιαιτέρως παραστατικό τρόπο, ποια υπήρξε η χειρότερη της στιγμή στην Κύπρο, ως θύμα φυλετικού ρατσισμού αλλά και ποιες υπήρξαν οι καλές της στιγμές.

«Από μικρή λάτρευα να μαγειρεύω», μας λέει η Μaureen

«Η πλειοψηφία των Κυπρίων φοβάται να ανοίξει το μυαλό της. Φοβούνται να ανακαλύψουν και να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Το νησί αυτό όμως είναι ένα σημείο συνάντησης και σμίξης πολιτισμών στη Μεσόγειο και οι μετανάστες φέρνουν πολλά οφέλη. Οι Κύπριοι πρέπει να το αντιληφθούν αυτό! Δεν έρχονται μόνο για λεφτά οι ξένοι. Έχει που έρχονται με διάθεση να προσφέρουν και δεν τους δίνεται η δυνατότητα» τονίζει.

Δείτε την συνέντευξη: 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση