

Του Απόστολου Κουρουπάκη
Το απόγευμα της Πέμπτης, όπως και την προηγούμενη ημέρα, εν αναμονή του λευκού καπνού από την καμινάδα του παρεκκλησίου της Καπέλα Σιξτίνα και του χαρμόσυνου μηνύματος του «Έχουμε πάπα», στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, και στους γύρω δρόμους που αγκαλιάζουν την πλατεία, βρέθηκαν χιλιάδες πιστοί της Καθολικής Εκκλησίας απ’ όλον τον κόσμο. Οι πιστοί που είχαν κατακλύσει την πλατεία πολλαπλασιάστηκαν μετά και τον λευκό καπνό της τέταρτης ψηφοφορίας, και σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της Ρώμης έφτασαν τις 100.000.
Οι χιλιάδες πιστοί, περιμένοντας με αγωνία να μάθουν ποιος θα είναι ο νέος πνευματικός τους ηγέτης, σε κλίμα εορταστικό κράδαιναν εικόνες αγίων και της Παναγίας, μικρούς σταυρούς, αλλά και σημαίες των χωρών καταγωγής τους. Σημαίες από κάθε γωνιά του κόσμου, και μεταξύ αυτών στην εμβληματική πλατεία κυμάτισε και σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την κυπριακή σημαία «αιχμαλώτισε» η τηλεοπτική κάμερα σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις.
Μπορεί να φαίνεται σε κάποιους περίεργο για το πώς η κυπριακή σημαία εμφανίστηκε στη Ρώμη, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην Κύπρο υπάρχει μία μικρή κοινότητα Κύπριων Καθολικών, οι οποίοι αποτελούν τη Λατινική Κοινότητα της Κύπρου, με αναγνωρισμένα συνταγματικά δικαιώματα, μιας και με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας οι Λατίνοι χαρακτηρίστηκαν «Θρησκευτική Ομάδα», με το δικαίωμα να έχει ένα αντιπρόσωπο στη νεοϊδρυθείσα Κοινοτική Συνέλευση και αργότερα στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Φυσικά, στην Κύπρο υπάρχει και μεγάλη κοινότητα καθολικών που αποτελείται από οικονομικούς μετανάστες, κυρίως από τις Φιλιππίνες.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο πνευματικός ηγέτης των Μαρωνιτών της Κύπρου, που επίσης αποτελούν αναγνωρισμένη συνταγματικά «Θρησκευτική Ομάδα», είναι ο πάπας της Ρώμης (στην πλατεία του Αγίου Πέτρου είδαμε και σημαίες του Λιβάνου).
Αυτή η πολυπολιτισμική διάθεση που φάνηκε από την πληθώρα των εθνικών σημαιών σχολιάστηκε από πολλούς ως σημάδι της οικουμενικότητας της Καθολικής Εκκλησίας.
Τελικά, ο νέος πάπας εξελέγη από το κονκλάβιο των 133 καρδιναλίων ο Αμερικανός καρδινάλιος από το Σικάγο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ 69 ετών, ο οποίος επέλεξε το όνομα Λέων και είναι πλέον, ο πάπας Λέων 14ος.
Μέσα λοιπόν στο χαρμόσυνο γεγονός της Λατινικής Εκκλησίας στη γιορτή συμμετείχε και η Κύπρος, με το ευάριθμο ποίμνιό της, σε σχέση με άλλες χώρες, ένα ποίμνιο που μέρος του βρίσκεται σε "βαβυλωνια αιχμαλωσία".