ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:44
 

«Καθαρές» οι υπεραγορές από τα παράνομα σφάγια

Παράνομη η διαδικασία, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση για μεταφορά ζωικής ασθενειας διαμηνύουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες

Της Μαρίας Ηρακλέους

Δεν διοχετεύτηκε στην αγορά ποσότητα κρέατος από τα παράνομα σφάγια που εντοπίστηκαν το Σάββατο διαβεβαιώνουν Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, καθησυχάζοντας τους καταναλωτές σε σχέση με την πρόσφατη υπόθεση με το παράνομο υποστατικό στο Δάλι, ωστόσο αντικείμενο διερεύνησης αποτελεί το κατά πόσο τέτοιες ποσότητες έχουν ήδη φτάσει το τραπέζι του καταναλωτή εφόσον το παράνομο υποστατικό λειτουργούσε τουλάχιστον τον τελευταίο 1- 1,5 μήνα. Σημειώνεται ότι ο ύποπτος διατηρούσε δικές του φάρμες ζώων και έτσι η διαδικασία προμήθειας ζώων στο κρεοπωλείο του δεν περνούσε από έλεγχο τρίτων. Αναμένεται δε ότι θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου καθώς έχει ήδη παραδεχτεί για την διάπραξη του αδικήματος ενώπιον της αστυνομίας. Εναντίον του 65χρονου και δύο υπαλλήλων του διερευνάται υπόθεση συνωμοσίας για καταδολίευση, συνωμοσίας για διάπραξη πλημμελήματος, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και αδικήματα που αφορούν στον Νόμο για την προστασία της υγιεινής του κρέατος, και για την προστασία και ευημερία των ζώων.

Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης ανέφερε  ότι πρόκειται για αρνίσιο κρέας, για το οποίο δεν υπάρχει οποιαδήποτε ζωική ασθένεια η οποία να καθιστά τα ζώα ακατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Επισήμανε ότι το μόνο θέμα που εγείρεται είναι το γεγονός ότι ο ύποπτος δεν ακολούθησε τη νενομισμένη διαδικασία ως όφειλε, ώστε τα ζώα του να σφαγούν από εγκεκριμένα σφαγεία που λειτουργούν στην Κύπρο και επέλεξε να τα σφάζει από μόνος του, χωρίς τα ζώα να έχουν περάσει από τον κτηνιατρικό έλεγχο και τον κρεοσκοπικό έλεγχο.  Είναι ελληνοκύπριος, η διαδικασία αυτή τη στιγμή είναι ενώπιον αστυνομίας και ως κτηνιατρικές υπηρεσίες θα επικουρήσουμε την αστυνομία στο θέμα διερεύνησης της υπόθεσης. Σημείωσε δε ότι τέτοια περιστατικά  είναι μεμονωμένα ενώ πέραν του συγκεκριμένου δεν υπήρξαν άλλες καταγγελίες για παρόμοια περιστατικά ενώπιον της αστυνομίας.

Ασφαλείς οι υπεραγορές

Καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο τέτοιες ποσότητες να έφτασαν στις υπεραγορές παρουσιάζεται πάντως ο εκτελεστικός γραμματέας του συνδέσμου Υπεραγορών. Μιλώντας στην «Κ» ο Ανδρέας Χατζηαδάμου, ανέφερε ότι οι υπεραγορές συνεργάζονται με συγκεκριμένες υπεραγορές, και η διαδικασία που ακολουθείται είναι συγκεκριμένη, ως εκ τούτου τόσο οι σφραγίδες και οι πιστοποιήσεις των προϊόντων όσο και θέματα ιγιεινής, ελέγχονται τόσο κατά τον τακτικό έλεγχο των κτηνιατρικών υπηρεσιών όσο και των υγιεινομικών υπηρεσιών. Ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν μπορεί να γνωρίζει τι συμβαίνει στην περίπτωση των παράνομων μπακάλικων τα οποία δεν ανήκουν στον σύνδεσμο. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Χατζηαδάμου έχει ζητήσει σχετική ενημέρωση από την αστυνομία για την πορεία των ερευνών.

Να ελέγχονται οι σφραγίδες

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Παναγιώτης Λειβαδιώτης, αναφέρει ότι τέτοια περιστατικά παρουσιάζονται από καιρού εις καιρό, ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο 65χρονος ιδιοκτήτης του υποστατικού δεν είναι μέλος του συνδέσμου τους. Σχολιάζοντας ότι τα σφάγια του συγκεκριμένου υποστατικού έφεραν πλαστές σφραγίδες, ο κ. Λειβαδιώτης επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση, οι σφραγίδες πάνω στα σφάγια πρέπει να είναι ευανάγνωστες ώστε να μπορεί να ελέγχει και ο κρεοπώλης να ξέρει από που παίρνει και οι πολίτες να είναι σε θέση να καταγγέλλουν τέτοιες περιπτώσεις.

 

 

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X