ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λίστα αλλαγών για τα κενά του ΓεΣΥ

Λίστα με θέματα που χρήζουν βελτιώσεων ή και αλλαγών για ομαλοποίηση της κατάστασης έχουν ετοιμάσει οι αρμόδιες υπηρεσίες

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μετά από δυο εβδομάδες εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας, προ των πυλών βρίσκεται η λήψη διορθωτικών μέτρων προς αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στο χώρο της υγείας, σε περιβάλλον ΓεΣΥ. Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ αποτιμώντας τις πρώτες μέρες, έχουν εντοπίσει αρκετά ζητήματα τα οποία στην πράξη δεν λειτούργησαν όπως είχαν σχεδιαστεί. Τέτοια ζητήματα αφορούν, ως επί το πλείστον, την ομαλοποίηση της καθημερινότητας των ασθενών, σε δημόσια νοσοκομεία αλλά και προσωπικούς ιατρούς, όπου έχουν καταγραφεί τα σοβαρότερα προβλήματα. Στη λογική αυτή οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που καλούνται να φέρουν εις πέρας το μεγάλο στοίχημα που λέγεται ΓεΣΥ, έχουν καταλήξει πως τα περισσότερα προβλήματα/αδυναμίες εντοπίζονται στην έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης των πολιτών, καθώς και των επαγγελματιών υγείας. Στο κομμάτι του λογισμικού συστήματος η κατάσταση από πλευράς υπουργείου Υγείας κρίνεται πως έχει βελτιωθεί αρκετά, ωστόσο ένα σημαντικό κομμάτι των χρηστών του λογισμικού, δεν φαίνεται να έχει εξοικειωθεί όσο θα έπρεπε με αυτό. Στον απόηχο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, υπουργείο Υγείας, ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ θα κληθούν αύριο να δώσουν απαντήσεις ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για την εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος της υγείας και κυρίως πώς θα αντιμετωπιστούν τα λειτουργικά προβλήματα. Ενώπιον των βουλευτών ο υπουργός Υγείας αναμένεται να προτάξει τη μεγάλη εικόνα ότι παρά τα προβλήματα, που αρκετά ήταν αναμενόμενα, η μεταρρύθμιση έχει τεθεί σε εφαρμογή και συνεχώς θα υπάρχει βελτίωση. Για την κυβέρνηση το μεγάλο στοίχημα είναι η βελτίωση της κατάστασης στα δημόσια νοσηλευτήρια και η ένταξη ικανοποιητικού αριθμού Ειδικών Ιατρών από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές της «Κ», οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν ετοιμάσει λίστα με τις αλλαγές που θα γίνουν σε ουσιώδη ζητήματα. Με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία έχει διαπιστωθεί πως ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού δεν έχει γίνει εντελώς κατανοητός, ιδιαίτερα από μια μεγάλη μερίδα πολιτών που μέχρι σήμερα εξυπηρετούνταν στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Ορισμένοι ασθενείς εξακολουθούν να προσέρχονται στα νοσοκομεία έχοντας κατά νου την παλαιά διαδικασία, αναμονής στην ουρά για να πάρουν χαρτάκι με αριθμό σειράς. Εδώ υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ θα εντείνουν τη διαφημιστική καμπάνια, προκειμένου να γίνει κατανοητό πως ο κάθε πολίτης έχει πλέον τον Προσωπικό του Ιατρό στον οποίο θα πρέπει να απευθύνεται για να κλείνει ραντεβού και να εξετάζεται όποτε υπάρχει ανάγκη.

Προσωπικοί γιατροί

Μετά τα δημόσια νοσηλευτήρια όπου έχει καταγραφεί η πλειοψηφία των προβλημάτων, ο χώρος των προσωπικών ιατρών χρήζει βελτιωτικών κινήσεων, προς εξομάλυνση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τις επιλογές των πολιτών. Εδώ καταγράφεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επιλέγει ιδιώτη ιατρό, για προσωπικό, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί μια λειτουργική στρέβλωση ένεκα του μη ισορροπημένου καταμερισμού με τους γιατρούς του δημοσίου. Με τα στοιχεία που υπάρχουν από το σύνολο των 500 χιλιάδων πολιτών που έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ, μόνο οι 80 χιλιάδες έχουν επιλέξει προσωπικό γιατρό από δημόσια νοσηλευτήρια ή κέντρα υγείας. Αποτέλεσμα είναι η πρόκληση συμφόρησης στους ιδιώτες προσωπικούς ιατρούς. Προς αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος που δημιουργεί αρνητική εικόνα προς τα έξω, το υπουργείο Υγείας και ο ΟΑΥ εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρέμβουν με διορθωτικές κινήσεις, μετά την αξιολόγηση που θα τύχει το όλο θέμα. Μία από τις σκέψεις που υπάρχουν προς άρση της δυσαναλογίας μεταξύ Προσωπικών Ιατρών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι η μετακίνηση πολιτών από ιδιώτες σε ιατρούς του δημοσίου.

Ειδικοί γιατροί

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στους Ειδικούς Ιατρούς που έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ, ο αριθμός των οποίων είναι μικρός. Σε σχέση με τα ραντεβού τονίζεται πως τα προγραμματισμένα σε Ειδικούς Ιατρούς στο δημόσιο, όπως και για διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις ισχύουν κανονικά ως έχουν έως και την 31η Αυγούστου. Για ραντεβού από 1η Σεπτεμβρίου σε Ειδικό Ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να υπάρχει παραπεμπτικό από τον Προσωπικό Ιατρό. Με βάση τη σημερινή εικόνα, οι Ειδικοί Ιατροί του δημοσίου έχουν ραντεβού για αρκετούς μήνες με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια δυσκολία στον καθορισμό, άμεσα νέων ραντεβού για τους δικαιούχους του ΓεΣΥ. Σε μια προσπάθεια άμβλυνσης της κατάστασης έχουν δοθεί οδηγίες προς τον ΟΚΥπΥ να διευρύνει το πιλοτικό ωράριο κατά τις απογευματινές ώρες ώστε να εξυπηρετείται περισσότερος κόσμος.

Φάρμακα

Κοντά στα υπόλοιπα ζητήματα έρχονται να προστεθούν και τα φάρμακα καθώς έχει διαπιστωθεί πως υπάρχει σύγχυση, από πλευράς ασθενών για το νέο καθεστώς προμήθειας φαρμάκων. Κάποιοι ασθενείς δεν έχουν κατανοήσει ποια φάρμακα μπορούν να προμηθευτούν από το φαρμακείο της γειτονιάς και ποια μόνο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Σύγχυση εντοπίζεται και για το κόστος συμπληρωμής των φαρμάκων. Μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ τα στοιχεία του υπάρχουν δείχνουν πως το νέο περιβάλλον έχει ανακόψει τη ροή ασθενών προς τα κατεχόμενα αλλά και την Ελλάδα για την αγορά των ακριβών φαρμάκων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις 15 Ιουνίου ο ΟΑΥ θα προχωρήσει στις πρώτες πληρωμές των παρόχων υγείας (ιατρών, φαρμακοποιών) που έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ.

Διοικητικά προβλήματα

Ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία στο υπουργείο Υγείας είναι η απουσία ευελιξίας αλλά και παθογένειες του παρελθόντος για διοικητικά ζητήματα. Σε περιβάλλον ΓεΣΥ έχουν εντοπιστεί διοικητικά και επιχειρησιακά προβλήματα από πλευράς ΟΚΥπΥ, όπως η έγκαιρη αντιμετώπιση κενών που μπορεί να προκληθούν, κυρίως σε δημόσια νοσηλευτήρια ή κέντρα υγείας της υπαίθρου. Εδώ όπως πληροφορούμαστε έχει προγραμματισθεί σύσκεψη με όλους τους αρμοδίους από τους οποίους έχουν ζητηθεί να προσκομίσουν σημειώματα με μέτρα για αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Έφοδο στον ΠΙΣ και αντίδραση από Αγαθαγγέλου

Σε μια άλλη εξέλιξη που εμπεριέχει στοιχεία από το ΓεΣΥ, η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) προχώρησε σε επιτόπου έρευνα στα γραφεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Κάνοντας επίκληση σχετικού νόμου, η ΕΠΑ προχώρησε σε αυτεπάγγελτη έρευνα για ενδεχόμενη παραβίαση του άρθρου 3 των περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμων 2008 και 2014. Η έρευνα που συμπεριέλαβε Επιστημονικές Εταιρείες και τοπικούς ιατρικούς συλλόγους αφορούσε «τη συμμετοχή τους ή μη στο Γενικό Σύστημα Υγείας και ειδικότερα τις αποφάσεις και/ή ενέργειές τους, με τις οποίες καλούν ή προτρέπουν ή συμβουλεύουν τα μέλη τους να μη συμμετέχουν στο ΓεΣΥ». Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΠΑ, «δεν προδιαγράφει την ενοχή οποιασδήποτε επιχείρησης/ ένωσης επιχειρήσεων σε σχέση με παραβάσεις της νομοθεσίας του ανταγωνισμού παρά μόνο προσβλέπει στη συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων προς τον σκοπό της διεξαγωγής δέουσας έρευνας».

Ντροπή για Δημοκρατία

Από πλευράς ΠΙΣ υπήρξε αντίδραση του προέδρου του Συλλόγου Πέτρου Αγαθαγγέλου. «Οι σημερινές (χθεσινές) ενέργειες χαρακτηρίζονται ως ντροπή για μια σύγχρονη Δημοκρατία, θυμίζουν δε άλλες εποχές όταν η κατάχρηση των μέσων του κράτους ήταν το βασικό όργανο εκφοβισμού των διαφωνούντων με την κρατική πολιτική. Αυτές οι προσεγγίσεις δεν είναι αποδεκτέςενέτει2019 και μάλιστα σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. Η δική μας απάντηση προς το μίσος και την αμηχανία αυτών που ενορχήστρωσαν αυτή την ενέργεια είναι η ψυχραιμία, η ενότητα και η τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία για το δίκιο της προσπάθειάς μας». Όπως τόνισε ο κ. Αγαθαγγέλου, ο ΠΙΣ άσκησε το συνταγματικό του δικαίωμα με την ελευθέρια του λόγου, έκφρασης και το ανθρώπινο δικαίωμα για ελεύθερη σκέψη, και δεν έκανε τίποτε παραπάνω στην απόφαση των μελών του όσον αφορά την ένταξη στο ΓεΣΥ. Αντίθετα ο ΠΙΣ διέθεσε πληροφόρηση και επαγγελματική γνωμοδότηση για να βοηθήσει τα μέλη του να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Έντυπη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X