ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τελευταίο πακέτο μέτρων, εκτός ανατροπών

Βλέπουν εκτόνωση των πιέσεων στις νοσοκομειακές υποδομές COVID από τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το συμπληρωματικό πακέτο μέτρων που αποφασίσθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να θεωρείται το τελευταίο για το φετινό καλοκαίρι, εάν η ανάγνωση των επιδημιολογικών δεδομένων δεν διαψεύσει τους επιδημιολόγους. Η συνεχιζόμενη υποχώρηση που παρατηρείται στους ημερήσιους δείκτες των νέων κρουσμάτων προκαλεί ευφορία σε κυβέρνηση και επιδημιολόγους ότι το 4ο κύμα της πανδημίας, με τη μετάλλαξη «Δέλτα» έπιασε οροφή και άρχισε η υποχώρηση. Μοναδικό μελανό σημείο παραμένει ο αριθμός των νοσηλειών που συνεχίζουν να κινούνται στην κόκκινη ζώνη με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις υποδομές COVID, των νοσοκομείων. Οι εκτιμήσεις των ειδικών, έτσι όπως αυτές μεταφέρονται στο Υπουργείο Υγείας, βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, τουτέστιν σταδιακή εκτόνωση της κατάστασης το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, στο κομμάτι των νοσηλειών υπάρχει και μια διαφορετική ανάγνωση πιο συντηρητική. Χωρίς να παρατηρείται διγνωμία για την επιδημιολογική τάση εκτόνωσης το επόμενο διάστημα, οι λιγότερο αισιόδοξες φωνές των ειδικών φαίνεται να προβληματίζονται από απρόβλεπτες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με το αίσθημα χαλαρότητας που προκαλεί ο μήνας Αύγουστος, λόγω διακοπών.

Οι ίδιες φωνές εκφράζουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία, κάνοντας απόλυτο συσχετισμό της αποτελεσματικότητας των μέτρων που έχουν ληφθεί με τα επίπεδα ελέγχου και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τις επόμενες 20 με 30 ημέρες. Ωστόσο, από το Υπουργικό Συμβούλιο που πάει διακοπές μετά την ερχόμενη Τρίτη, γίνεται σαφές πως οποιαδήποτε έκτακτη σύγκλησή του μέχρι τις 23 Αυγούστου θα αφορά την πανδημία και τη συμπλήρωση του πακέτου μέτρων.

Πριν η αισιοδοξία επιστρέψει σε ένα κομμάτι της ομάδας διαχείρισης της πανδημίας, η κατάσταση στα νοσοκομεία παρουσιαζόταν παρόμοια με περιόδους που είχε σημάνει συναγερμός. Ιατρικό προσωπικό που προσφέρει υπηρεσίες σε θαλάμους COVID περιέγραφε στην «Κ» μια κατάσταση αρκούντως ανησυχητική με έντονο το στοιχείο του φόβου για το τι μέλλει γενέσθαι εάν δεν υπάρξει ανακοπή της αυξητικής πορείας. Εικόνα που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, μετά την ανακοίνωση του τελευταίου πακέτου μέτρων. Πάνω από 400 άτομα απεβίωσαν από τη νόσο COVID-19, πάνω από 80 νοσηλεύονται στα νοσηλευτήρια σε σοβαρή κατάσταση, πέραν των 40 έχουν εισαχθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αριθμός ρεκόρ, και πρωτόγνωρα ψηλός για τα δεδομένα της Κύπρου κατά τον κ. Χατζηπαντέλα.

Οι μονάδες COVID

Σύμφωνα με την εικόνα που δίνεται από το Υπουργείο Υγείας, η κατάσταση της πανδημίας και κατ’ επέκταση των νοσηλειών είναι διαχειρίσιμη. Οι προβλέψεις των ειδικών είναι πως το επόμενο δεκαήμερο θα υπάρξει διόρθωση του αριθμού των νοσηλειών, προς τα κάτω, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τα οποία αντιπροσωπεύουν το 3% των νοσηλειών. Από τις ημερήσιες παρακολουθήσεις των Μονάδων COVID προκύπτουν τα ακόλουθα. Από την περασμένη Παρασκευή άνοιξε ο θάλαμος COVID του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, ο οποίος προσθέτει άλλες 40 κλίνες. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, στον υφιστάμενο θάλαμο COVID, υπάρχουν διαθέσιμες 5 κλίνες συν άλλες 5 από εξιτήρια, εάν παραστεί ανάγκη. Επιπλέον το ΓΝΑ έχει στη διάθεσή του άλλες 30 κλίνες στη νέα πτέρυγα. Στη Λάρνακα η κατάσταση εμφανίζεται καλύτερη από πλευράς διαθεσιμότητας κλινών. Στη Λευκωσία η κατάσταση παρουσιάζεται να μην είναι πιεστική. Οι εισαγωγές ασθενών είναι λιγότερες από τα εξιτήρια. Στη Λεμεσό τέλος έχει επέλθει εξισορρόπηση εισαγωγών με εξιτήρια με ελαφρύ μείωση, κάποιες μέρες, των εισαγωγών ασθενών. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας το σύστημα υγείας δεν δέχεται πίεση αυτή την περίοδο μιας και δεν υπάρχουν ασθενείς σε αναμονή, όπως υποστηρίζεται. Πίεση φαίνεται να υπάρχει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ο λόγος είναι ότι αυξημένος αριθμός ασθενών του 4ου κύματος της μετάλλαξης «Δέλτα» που χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Και εκεί όμως, υποστηρίζεται πως υπάρχουν περιθώρια κλινών.

Στελέχωση

Στο κομμάτι κάλυψης των κενών που υπήρχαν με νοσηλευτικό προσωπικών των θαλάμων COVID, η κατάσταση φαίνεται να έχει εκτονωθεί σημαντικά. Η συμφωνία με τους νοσηλευτές για ελκυστικές απολαβές υπερωριακής απασχόληση σε μονάδες COVID, παρουσιάζεται να είχε αποτελέσματα παρά το αίτημα του κλάδου για επέκταση της συμφωνίας και εκτός μονάδων COVID, αίτημα το οποίο δεν ικανοποιήθηκε. Παράλληλα με την υπερωριακή απασχόληση ο ΟΚΥπΥ προχώρησε και σε μετακινήσεις αριθμού νοσηλευτών από άλλα πόστα όπως η θερμομέτρηση στις εισόδους των νοσοκομείων, έργο που ανατέθηκε στο προσωπικό ασφαλείας, και από τα εξωτερικά ιατρεία.

Ποια η στόχευση

Πίσω από τα επιπρόσθετα μέτρα, αποκαλύπτεται η προσπάθεια αντιμετώπισης φαινομένων χαλαρότητας μέσα στον Αύγουστο, ενδεχόμενο που προβλημάτιζε έντονα την ομάδα διαχείρισης της πανδημίας. Οι πολιτικές αποφάσεις εν πολλοίς βασίστηκαν στις αξιολογήσεις των ειδικών για τα σημεία συνεχιζόμενης διασποράς του ιού. Η απόφαση για υποχρεωτική εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου από την 7η ημέρα από την ημερομηνία άφιξης όσων δεν διαμένουν μόνιμα στη Δημοκρατία, στόχο έχει να περιορίσει τα εισαγόμενα κρούσματα ενόψει και των αισιόδοξων προβλέψεων για αυξημένο αριθμό επισκεπτών κατά τον μήνα Αύγουστο. Από εκεί και πέρα επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση του SafePass και σε άλλους χώρους όπως είναι τα νοσοκομεία. Τα μέτρα για τους οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές για πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τη νόσο εντός των τελευταίων 180 ημέρων ή αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών από όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, βασίσθηκαν στα επιδημιολογικά στοιχεία που έδειχναν διασπορά του ιού από τους συγκεκριμένους χώρους. Οι πρόνοιες για μείωση του μέγιστου αριθμού ατόμων στα καταστήματα, καθώς και οι περιορισμοί στην διεξαγωγή πανηγυριών στόχο έχουν να αποτρέψουν φαινόμενα χαλαρότητας . Ο εμβολιασμός ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω, σε εθελοντική βάση, εντάσσεται στο πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής για αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού, ως ένα εργαλείο αναχαίτησης των νέων κρουσμάτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση