ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρχές Απριλίου έρχεται το χάπι της Pfizer

Η αύξηση των νέων κρουσμάτων οδήγησε σε προσωρινή αναστολή των χαλαρώσεων – Δεν ακυρώνονται οι σχεδιασμοί

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τους προγραμματισμούς που είχαν γίνει φθάνει και στην Κύπρο το δεύτερο αντιϊκό σκεύασμα κατά του COVID – 19. Πρόκειται για το χάπι Paxlovid της εταιρείας Pfizer, η πρώτη παρτίδα του οποίου αναμένεται να παραληφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες στη Λευκωσία τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το χάπι της Pfizer θα βρίσκεται στην Κύπρο αρχές Απριλίου και η χορήγησή του θα ξεκινήσει άμεσα. Η παραλαβή της πρώτης παρτίδας του αντιϊκού σκευάσματος έρχεται σε μια περίοδο όπου παρατηρείται αύξηση στα νέα περιστατικά. Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας (89%), το χάπι της Pfizer αναμένεται να ενισχύσει το οπλοστάσιο κατά του COVID-19, βάζοντας φρένο στη μετεξέλιξη νέων περιστατικών σε σοβαρές νοσηλείες. Όπως είχε γράψει εγκαίρως η «Κ» από τις αρχές Ιανουαρίου, η ποσότητα χαπιών της Pfizer που αναμένεται να παραληφθεί θα αφορά 16.000 θεραπείες, με δαπάνη 10 εκατ. ευρώ. Η προμήθεια της συγκεκριμένης παρτίδας αποτελεί προϊόν απευθείας διαπραγμάτευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την εταιρεία. Εκτός από την παρτίδα του χαπιού της Pfizer, αλλά και του χαπιού Lagevrio (MSD), η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δηλώσει συμμετοχή για προμήθεια αντιϊκών φαρμάκων μέσω του κοινού μηχανισμού των κρατών μελών της Ε.Ε.

Τα χάπια

Η χρήση του πρώτου αντιϊκού φαρμάκου Lagevrio (MSD) από τα μέσα Ιανουαρίου κρίνεται ικανοποιητική. Όπως εκτιμάται το συγκεκριμένο χάπι έχει συμβάλει στη μείωση των σοβαρών νοσηλειών που καταγράφονται διάστημα. Συνολικά η Κύπρος θα χρησιμοποιήσει πέντε παρτίδες αντιϊκών σκευασμάτων, κάποιες εκ των οποίων έχουν ήδη παραληφθεί. Η αρχή έγινε με τις 2.880 θεραπειών του χαπιού Legevrio (MSD). Η συγκεκριμένη παραγγελία υλοποιήθηκε. Η συνολική αξία ανήλθε στα 2,5 εκατ. ευρώ, η παραγγελία έγινε απευθείας στην κατασκευάστρια εταιρεία και προέρχεται από τα αποθέματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κάθε θεραπεία που χορηγείται σε ασθενείς αποτελείται από 40 χάπια σε μορφή κάψουλας των 200 mg για περίοδο 5 ημερών, 4 χάπια το πρωί και άλλα 4 το βράδυ. Μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού η Κύπρος αναμένεται να παραλάβει άλλες 50 θεραπείες του μονοκλωνικού Xenudi (GSK) συνολικής αξίας 110.000 ευρώ. Η παράδοση ήταν προγραμματισμένη για τέλη Μαρτίου.

Η κατάργηση των μασκών σε εξωτερικούς χώρους και η μείωση του αριθμού των rapid test στα σχολεία είναι οι βραχυπρόθεσμες χαλαρώσεις που έχουν σχεδιαστεί

Τα νέα κρούσματα

Η εισαγωγή του χαπιού Paxlovid της εταιρείας Pfizer στα κρατικά φαρμακεία σε συνδυασμό με το χάπι Legevrio (MSD) που χρησιμοποιείται αλλά και τα εμβόλια, αναμένεται να ενισχύσουν το τείχος προστασίας και να μειώσουν τις σοβαρές νοσηλείες. Ζήτημα που παραμένει στις προτεραιότητες των επιστημόνων και που οδηγεί αρκετές χώρες σε σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων. Στην Κύπρο η επιδείνωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στους ρυθμούς αύξησης των νέων κρουσμάτων, παρακολουθείται με προσοχή από τους επιστήμονες. Ωστόσο, αυτό το οποίο φαίνεται να λειτουργεί καθησυχαστικά είναι η αλληλουχία νέων κρουσμάτων με σοβαρές νοσηλείες. Σε μια αποκρυπτογράφησης της τάσης που παρατηρείται, οι αυξημένοι αριθμοί νέων κρουσμάτων αποδίδονται στην υποπαραλλαγή της Όμικρον, τις καιρικές συνθήκες και την κόπωση του πληθυσμού. Ένα στοιχεία που μειώνει τις ανησυχίες των επιστημών στην Κύπρο είναι ο γενικότερος προβληματισμός που υπάρχει στην Ευρώπη, καθώς επίσης και η παρόμοια εικόνα στο κομμάτι των νέων μολύνσεων.

Οι νοσηλείες

Η τάση που παρατηρείται στην διασπορά του ιού στην Κύπρο φαίνεται ότι ήταν αναμενόμενη από τους επιδημιολόγους. Η Ζωή Πανά μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής θεωρεί πως το σημαντικό στην παρούσα φάση δεν είναι ο δείκτης των νέων μολύνσεων αλλά το τείχος ανοσίας και το κατά πόσο είναι επαρκές για να μειώσει τη σοβαρή νόσηση. «Αν αυτό ισχύει και είναι το πιο πιθανό σενάριο, τότε και μια έξαρση στην κοινότητα δεν θα μας προβληματίζει με τον ίδιο τρόπο που μας προβλημάτιζε παλαιότερα» σημείωσε η κ. Πανά. Σημειώνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει αναφέρει ότι προβληματίζεται στο κατά πόσο σε αυτή την φάση, οι μολύνσεις στην κοινότητα αποτελούν από μόνες τους ένα αξιόπιστο δείκτη.

Δεν ακυρώνονται οι χαλαρώσεις των μέτρων

Παρά τα καθησυχαστικά μηνύματα από επιστήμονες αλλά και διεθνείς οργανισμούς για τα αυξημένα κρούσματα, η Κύπρος και στη συγκεκριμένη περίπτωση ως αντίδραση έβαλε φρένο στον οδικό χάρτη άρσης των περιορισμών χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως γίνονται δεύτερες σκέψεις. Στο πνεύμα αυτό αναμένεται να καθυστερήσουν οι χαλαρώσεις που έχουν μελετηθεί μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Πηγές από το υπουργείο Υγείας έλεγαν στην «Κ» πως η άρση των μέτρων θα προχωρήσει μέχρι το ερχόμενο Πάσχα. Η κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους είναι το μέτρο που θα αποφασισθεί το επόμενο διάστημα ενώ θα ακολουθήσει η μείωση των υγειονομικών ελέγχων (rapid test) στα σχολεία. Στην περίπτωση που ανακοπεί η άνοδος των νέων κρουσμάτων, υπουργείο Υγεία και επιδημιολόγοι αναμένεται να προχωρήσουν με πιο γρήγορα βήματα. Σε διαδικασία κατάργησης βρίσκονται και οι περιορισμοί που εφαρμόζονται για όσους ταξιδεύουν προς την Κύπρο, με τη συμπλήρωση του γνωστού CyprusFlightPass, ένα θέμα που αναμένεται να απασχολήσει άμεσα την κυβέρνηση και λόγω τουριστικής περιόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X