ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιβεβαίωση «Κ»: Η διπλωματία των εμβολίων

Σε τέσσερις σημαντικές αποφάσεις προχώρησε το Υπουργικό Συμβούλιο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την χρησιμοποίηση των εμβολίων ως ένα εργαλείο άσκησης διπλωματίας αποφάσισε και επίσημα το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως είχε γράψει τον περασμένο Ιούνιο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τις αδιάθετες ποσότητες εμβολίων που έχει προμηθευτή ως ένα μέσο άσκησης διπλωματίας σε περιφερειακό επίπεδο. Ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε με αριθμό σημαντικών αποφάσεων προς υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής η οποία εκτός από την διπλωματική υφή θα αποφέρει και οικονομικά οφέλη. Πρώτον εξουσιοδότησε τον Υφυπουργό Ναυτιλίας να διερευνήσει σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί Κόμβος Εμβολιασμού Πληρωμάτων με την προμήθεια αδιάθετων εμβολίων από άλλα κράτη, γεγονός που δύναται να αποφέρει μεγάλα οφέλη οικονομικά και πολιτικά, που θα αναδείξουν τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου στην παγκόσμια ναυτιλιακή σκηνή αλλά και κατ’ επέκταση την ευρύτερη προβολή της Κύπρου. Δεύτερον το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση εμβολίων για τις ανάγκες 25 χιλιάδων ναυτικών που εργάζονται στα υπό κυπριακής σημαίας πλοία. Τρίτον εγκρίθηκε η διάθεση εμβολίων για τις ανάγκες 15000 ναυτικών εμπορικών πλοίων που η διαχείριση τους γίνεται από εταιρεία που εδρεύει στην Κύπρο ή πληρωμάτων κρουαζιεροπλοίων που προσεγγίζουν την Κύπρο των οποίων η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει επιλέξει την Κύπρο ως βάση ή ως σταθμό σε πλοία που ανήκουν στο στόλο της.

Οι αδιάθετες ποσότητες

Στις αποφάσεις συμπεριλαμβάνεται και η διάθεση ποσότητας εμβολίων σε τρίτες χώρες χωρίς να έχει γνωστές ποιες είναι αυτές. Όπως έγινε γνωστό εγκρίθηκε η παραχώρηση ποσοτήτων με εμβόλια Astra Zeneca ή/και Johnson & Johnson από μη διαθέσιμες ποσότητες που έχει εξασφαλίσει η Κυπριακή Δημοκρατία κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Υγείας, χωρίς να επηρεάζεται η απρόσκοπτη υλοποίηση του Εθνικού Εμβολιαστικού Πλάνου. Η Κύπρος από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία αναγνώρισε τους ναυτικούς ως ουσιώδεις εργαζόμενους και δημιούργησε ένα διαδικαστικό πλαίσιο για τις αλλαγές πληρωμάτων. Αυτά τα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα τον επαναπατρισμό και την αλλαγή πληρωμάτων στα λιμάνια της Δημοκρατίας πέραν των 20000 ναυτικών.

Επιπρόσθετα, η Κύπρος παρουσίασε σε διεθνή και ευρωπαϊκά βήματα πρόταση που αφορούσε την διαμόρφωση ενός παγκόσμιου προγράμματος εμβολιασμού των ναυτικών η οποία επικροτήθηκε με την υιοθέτηση της σε επίσημο ψήφισμα και από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X