ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ευλογιά των πιθήκων - Άκυρο για εμβόλια, πόσο ανησυχεί η Κύπρος

Περισσότερα από 16.000 περιστατικά της νόσου έχουν καταγραφεί σε πέραν των 70 χωρών

Το πλάνο που καταρτίζεται αναφορικά με την αντιμετώπιση της έξαρσης της ευλογιάς των πιθήκων εναλλάσσεται αφού οι τελευταίες ημέρες έχουν επαναφέρει την ανησυχία παράλληλα με την αύξηση των περιστατικών ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Με αφορμή τον συναγερμό που κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε διεθνές επίπεδο το απόγευμα του Σαββάτου για τη νόσο ευλογιά των πιθήκων (monkeypox) ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία, ο Υπουργός Υγείας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

Περισσότερα από 16.000 περιστατικά της νόσου έχουν καταγραφεί σε πέραν των 70 χωρών, ενώ τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως, σε άτομα με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους. Η μετάδοση μεταξύ των ατόμων γίνεται είτε μέσω επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του ασθενή, ή/και μέσω μολυσμένων αντικειμένων, ή/και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Αυτή είναι μάλιστα η πρώτη χρονικά περίοδος από τον εντοπισμό των πρώτων περιστατικών που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδεικνύει ρητά την ανησυχία του ηχώντας συναγερμό. Η προέλευση και οι λόγοι της έξαρσης δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί και εξακριβωθεί. Όπως είναι λογικό οι συνεχείς αναφορές και εκκλήσεις μέσω της επιστημονικής κοινότητας έχουν θορυβήσει και τις αρμόδιες αρχές που προχώρησαν σε σύσκεψη για καταρτισμό πλάνου αντιμετώπισης. Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ε.Ε κυρία Στέλλα Κυριακίδου ενημέρωσε με τιτίβισμα της το Σάββατο που μας πέρασε πως τα εμβόλια κατά της ευλογιάς βρίσκονται καθοδόν και θα χωριστούν αναλογικά στις χώρες κράτη-μέλη.

Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης σε ότι αφορά την ευλογιά των πιθήκων ξυπνά μνήμες από την αντίστοιχη προειδοποίηση που είχε σημάνει 3 χρόνια πριν και αφορούσε τον Covid-19 με τους αρμόδιους φορείς να συγκαλούν χθες (Δευτέρα 25/7) σύσκεψη που επικεντρώθηκε κυρίως στην αξιολόγηση των υπαρχόντων δεδομένων αλλά και του καταρτισμού πλάνου αντιμετώπισης της νόσου. Στο παρόν στάδιο και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Κύπρο δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας με τον καθηγητή Μοριακής Ιολογίας, Δρ Πέτρο Καραγιάννη να παρουσιάζεται ιδιαίτερα καθησυχαστικός.

Η μεγαλύτερη δυσκολία στη μεταδοτικότητα καθιστά απομακρυσμένο το ενδεχόμενο μεγάλης διασποράς ενώ στα θετικά μπορεί να τα καταγραφεί πως το εμβόλιο πέραν της πρόληψης μπορεί να λειτουργήσει και μετά την επαφή. Συγκεκριμένα ακόμη και τέσσερα εικοσιτετράωρα μετά την στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί λειτουργώντας ευεργετικά. Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς δεν μεταδίδουν ενώ η περίοδος επώασης μπορεί να φτάσει τις δύο και τρεις εβδομάδες. Ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας υπογράμμισε πως τα 2/3 των κρουσμάτων εντοπίζονται στην Ευρώπη όμως παράλληλα θεωρεί πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Σύγχυση σε ότι αφορά τα εμβόλια αφού μετά τις εξαγγελίες αναμενόταν χθες στην Κύπρο η άφιξη παρτίδας 1.400 δόσεων που όμως δεν έφτασε ποτέ. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας παρουσιάστηκε πρόβλημα με την εταιρεία παρασκευής λόγω αυξημένης ζήτησης καθυστερώντας την αποστολή τους στη χώρα μας. Όπως αναφέρεται, ενδεχομένως να μην φτάσουν στην Κύπρο πριν το τέλος Αυγούστου αφού αναμένεται να δοθούν σε χώρες που παρουσιάζεται μεγαλύτερη ανάγκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση