ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η δεξαμεθαζόνη μπαίνει στα κυπριακά θεραπευτικά πρωτόκολλα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασίας έγκρισής της, με την επιστημονική ομάδα να αναμένει τουλάχιστον ακόμα μια μελέτη για την αποτελεσματικότητά της

Στην επικαιροποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται στην Κύπρο αναμένεται ότι θα προχωρήσει σύντομα η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, μετά και την έγκριση του φαρμάκου δεξαμεθαζόνη, αλλά και τις προτροπές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Ακόμα, οι επιστήμονες σύμβουλοι της Κυβέρνησης πολύ πιθανόν να προβούν και στην κατάργηση της υδροξυχλωροκίνης από τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, καθώς όπως φάνηκε δεν είχε την αναμενόμενη θετική επίδραση στους ασθενείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν έχει χορηγηθεί η δεξαμεθαζόνη σε ασθενείς στην Κύπρο, αφού δεν έχει παραστεί η ανάγκη, μέχρι στιγμής, λόγω του χαμηλού αριθμού επιβεβαιωμένων περιστατικών που καταγράφονται στην κοινότητα το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας, Πέτρο Καραγιάννη, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή προτίθεται να εντάξει την δεξαμεθαζόνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο, ωστόσο αναμένει να εκδοθεί τουλάχιστον ακόμα μια μελέτη η οποία να πιστοποιεί την αποτελεσματικότητά της σε ασθενείς με COVID-19, αφού μέχρι σήμερα οι επιστήμονες παγκοσμίως βασίζονται μόνο σε μια μελέτη η οποία έχει δημοσιευτεί. Ερωτηθείς αν το φάρμακο έχει χορηγηθεί ήδη σε κάποιους ασθενείς στην Κύπρο, ο κ. Καραγιάννης απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον αυξημένα περιστατικά στην Κύπρο ούτε βαριά νοσούντες, ώστε να παραστεί ανάγκη για χορήγησή της.

Ο καθηγητής στην συνέχεια εξήγησε ότι δεν πρόκειται για φάρμακο καινούργιο, λέγοντας ότι είναι κορτικοειδές που χρησιμοποιείται για την καταστολή της ανοσιακής απάντησης. Με πιο απλά λόγια, είπε ότι ο σκοπός της χορήγησης της δεξαμεθαζόνης σε ασθενείς με COVID-19 είναι να σταματήσει την υπερπαραγωγή κυτταροκινών, οι οποίες προκαλούν την αποκαλούμενη «καταιγίδα» στα ζωτικά όργανα και κατά συνέπεια την ζημιά σε αυτά. Η παρεμπόδιση της δημιουργίας καταιγίδας κυτταροκινών δίνει μεγαλύτερες ελπίδες στον ασθενή να ζήσει. Μάλιστα, η αρχική μελέτη που έγινε σε σχέση με την επίδραση του φαρμάκου αυτού, έδειξε ότι το ένα τρίτο των διασωληνωμένων επέζησαν, ενώ όσον αφορά τους μη διασωληνωμένους, το ένα πέμπτο.

Διαθέσιμο στην Κύπρο

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι η Κύπρος διαθέτει ήδη κάποιες ποσότητες του συγκεκριμένου φαρμάκου, καθώς χορηγείται σε άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως κάποια αυτοάνοσα νοσήματα. Επιπλέον παραγγελίες θα γίνουν εφόσον η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή εγκρίνει την δεξαμεθαζόνη και κατόπιν εισήγησης που θα γίνει στο Υπουργείο Υγείας. Ακολούθως, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες είναι οι αρμόδιες για να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό υπάρχει διαθεσιμότητα του φαρμάκου στην Κύπρο και να καθορίσουν τις ποσότητες που πρέπει να παραγγελθούν.

Βελτιώνει την επιβίωση

Μιλώντας στην «Κ» ο Λοιμωξιολόγος Δρ Κώστας Κωνσταντίνου, είπε ότι η δεξαμεθαζόνη είναι το πρώτο φάρμακο το οποίο μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης ασθενών με COVID-19 που έχουν τοποθετηθεί στον αναπνευστήρα. Φαίνεται ότι η έγκριση για χορήγηση του εν λόγω φαρμάκου σε ασθενείς και στην Κύπρο βρίσκεται στο τελικό στάδιο, ενώ στον αντίποδα αναμένεται ότι η υδροξυχλωροκίνη θα αφαιρεθεί από τα θεραπευτικά πρωτόκολλα της Κύπρου, καθώς δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση σε ασθενείς με COVID-19, χωρίς όμως να τίθεται θέμα για την ασφάλεια.

Όσον αφορά το φάρμακο ρεμδεσιβίρη η οποία χορηγείται και στην Κύπρο, ακόμα κι αυτό δεν αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης των βαριά ασθενών, αλλά επιταχύνει την ανάρρωσή τους –δεν είχε αποτρέψει τον θάνατο ασθενών- διευκρίνισε ο κ. Κωνσταντίνου. Αντίθετα, η δεξαμεθαζόνη φαίνεται ότι σώζει ζωές, σύμφωνα πάντα με την πρώτη ανακοίνωση για τα ευρήματα της μοναδικής μέχρι σήμερα μελέτης που έχει γίνει για την αποτελεσματικότητά της.

Καλή εικόνα, αλλά προσοχή

Κληθείς να σχολιάσει την θετική επιδημιολογική εικόνα, αλλά και τον μικρό αριθμό κρουσμάτων, που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι φαίνεται πως δεν υπήρξαν περιπτώσεις ασθενών -ανάμεσα στις ελάχιστες που εντοπίστηκαν- οι οποίοι ασθένησαν σοβαρά ή έχρηζαν εισαγωγής σε νοσοκομείο. Δεν είναι γνωστό ακόμα το πού οφείλεται αυτό, ωστόσο είναι θετικό για τους ίδιους τους ασθενείς και κατ’ επέκταση για την υπόλοιπη κοινότητα. Επίσης άγνωστο είναι και το αν η νόσηση σε επόμενους ασθενείς θα συνεχίσει να είναι ήπια ή αν με την έλευση του χειμώνα η κατάσταση θα επιδεινωθεί ξανά και θα παρατηρούνται αφ’ ενός αυξημένα κρούσματα και αφ’ ετέρου πιο σοβαρά περιστατικά.

Εξάλλου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μελετάται, τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, αν η νόσος έχει αφήσει κάποια κατάλοιπα στους ασθενείς οι οποίοι είχαν νοσήσει βαριά αλλά εν τέλει ανέρρωσαν. Όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου, δυστυχώς για την Κύπρο δεν έχουν συλλεγεί οργανωμένα τα στοιχεία για όσους ασθενείς ανέρρωσαν, αλλά είναι κάτι που ίσως μελετηθεί. Ασθενείς με τους οποίους ο ίδιος κράτησε επαφή κατά την πορεία της νόσησής τους, δεν φαίνεται ότι αποκόμισαν ιδιαίτερα προβλήματα. Ένα θέμα που συζητείται, ωστόσο, είναι αν έχουν μείνει κάποιες ουλές στους πνεύμονες όσων νόσησαν με πνευμονία εξαιτίας του κορωνοϊού, χωρίς όμως να τους προκαλεί οποιοδήποτε πρόβλημα, με τα άτομα αυτά να έχουν επιστρέψει στην καθημερινότητά τους. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι καλό να γίνει μια καταγραφή στο μέλλον όλων όσοι είχαν ασθενήσει, όσον αφορά το ενδεχόμενο η νόσος να τους έχει αφήσει κάποιες φθορές, κατέληξε ο Δρ Κωνσταντίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  | 

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση