ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η εφαρμογή του ΓΕΣΥ είναι ιδιαίτερα σημαντική

«Στόχος του εράνου είναι η συγκέντρωση 550.000 ευρώ», λέει ο Νικόλας Φιλίππου, εκτελεστικός διευθυντής του ΠΑΣΥΚΑΦ

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Με την ευκαιρία του παγκύπριου οδικού εράνου που θα διενεργηθεί από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου, συναντήσαμε τον Νικόλα Φιλίππου, εκτελεστικό διευθυντή του ΠΑΣΥΚΑΦ και μας μίλησε για τον ρόλο του ΠΑΣΥΚΑΦ και τη διαχρονική του προσφορά στην κυπριακή κοινωνία.

Ο Σύνδεσμος έχει ετήσιο προϋπολογισμό που αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται από χορηγίες και άλλες προσφορές. Όπως σημειώνει ο κ. Φιλίππου με τον έρανο στοχεύουν στη συλλογή του ποσού των 550.000 ευρώ που είναι απαραίτητο για τη συνέχιση της προσφοράς των προγραμμάτων, καθώς και των υπηρεσιών του προς τα άτομα με εμπειρία καρκίνου. Ο κ. Φιλίππου δηλώνει ότι ο Σύνδεσμος διαχρονικά διεκδικεί την εφαρμογή ενός καθολικού γενικού συστήματος υγείας που θα μπορέσει να προσφέρει σε όλους τους ασθενείς ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

–Κατ’ αρχάς, κύριε Φιλίππου, να μας πείτε ποιος είναι ο στόχος του Παγκύπριου Οδικού Εράνου.

–Μέσω του παγκύπριου οδικού εράνου που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου, ο ΠΑΣΥΚΑΦ στοχεύει στη συλλογή του ποσού των 550.000 ευρώ που είναι απαραίτητο για τη συνέχιση της προσφοράς των προγραμμάτων, καθώς και των υπηρεσιών του προς τα άτομα με εμπειρία καρκίνου. Οι υπηρεσίες του ΠΑΣΥΚΑΦ προσφέρονται παγκύπρια δωρεάν σε πέραν των 6.000 ασθενών με καρκίνο και των οικείων τους και περιλαμβάνουν την Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική και Ανακουφιστική Φροντίδα, την 24ωρη Κατ’ Οίκον Ανακουφιστική και Υποστηρικτική Φροντίδα, την Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη, τη Φυσικοθεραπεία, τις Κλινικές Λεμφοιδήματος, τη Μεταφορά Ασθενών, τη Μεταθεραπευτική Στήριξη και τη Στήριξη στην Ανθρώπινη Απώλεια.

–Για τι οικονομικά μεγέθη μιλάμε, όταν αναφερόμαστε στον ΠΑΣΥΚΑΦ;

–Ο προϋπολογισμός του ΠΑΣΥΚΑΦ για το 2019 αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και συμπεριλαμβάνει το κόστος όλων των υπηρεσιών και προγραμμάτων που προσφέρονται από μια πολυθεματική ομάδα επαγγελματιών υγείας, όπως γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, οδηγούς αλλά και διοικητικό προσωπικό όπως λειτουργούς διαφώτισης και δικαιωμάτων ασθενών και άλλο γραμματειακό και διοικητικό προσωπικό. Η δομή του ΠΑΣΥΚΑΦ συμπεριλαμβάνει 5 Διευθύνσεις, Λειτουργιών και Fundraising, Υπηρεσιών Υγείας, Επικοινωνίας και Στρατηγικής, Πολιτικής, Έρευνας και Διαφώτισης και Πληροφορικής και Καινοτομίας.

–Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησης του ΠΑΣΥΚΑΦ; Πώς καλύπτονται τα έξοδα λειτουργίας των υπηρεσιών σας;

–Η οικονομική ενίσχυση του ΠΑΣΥΚΑΦ είναι η κινητήριος δύναμη για τη συνέχιση, διεύρυνση και συνεπώς την εξέλιξη των υπηρεσιών και των προγραμμάτων του. Πολύτιμη είναι η συμβολή των Χορηγών μας ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ και Universal Life καθώς και πολλών άλλων. Οι πηγές οικονομικής ενίσχυσης του ΠΑΣΥΚΑΦ περιλαμβάνουν εισφορές και δωρεές από το κοινό και εισφορές εις μνήμην, καθώς επίσης και έσοδα από εκδηλώσεις που έχουν γίνει θεσμός όπως η Εκστρατεία Οικονομικής Ενίσχυσης «Μαζί στη ζωή», «Ο καφές με αγάπη», «Το αστέρι του ΠΑΣΥΚΑΦ». Παράλληλα, ο Σύνδεσμος επενδύει και σε άλλες δράσεις και προγράμματα με μακροπρόθεσμη προοπτική, όπως το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης. Πρόσφατα έχουμε ξεκινήσει και τμήμα ευρωπαϊκών προγραμμάτων και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα συμμετείχαμε στην υποβολή αρκετών χρηματοδοτικών προτάσεων. Πετύχαμε μάλιστα να συμμετέχουμε σε προγράμματα Horizon. Ως εταίροι του εγκεκριμένου πλέον προγράμματος Gatekeeper, το οποίο στοχεύει στην καταγραφή των συμπτωμάτων των ασθενών για την έγκαιρη διάγνωση αλλά και αντιμετώπιση τους θα λάβουμε χρηματοδότηση για να διενεργήσουμε πιλοτική έρευνα μέσω wearable devices που θα χρησιμοποιηθούν οι ίδιοι οι ασθενείς. Ο ΠΑΣΥΚΑΦ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην υγεία και για τον λόγο αυτό ανανεώνουμε και τα λογισμικά μας προγράμματα ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις της νέας εποχής. Η Κυπριακή Δημοκρατία από την πλευρά της συνεισφέρει περίπου το 7% του ετησίου προϋπολογισμού του ΠΑΣΥΚΑΦ.

Ενδιαφέρον για καινοτόμες θεραπείες

–Πώς τοποθετείται ο ΠΑΣΥΚΑΦ στο πλαίσιο του ΓεΣΥ;

–Ο ΠΑΣΥΚΑΦ διαχρονικά διεκδικεί την εφαρμογή ενός καθολικού γενικού συστήματος υγείας που θα μπορέσει να προσφέρει σε όλους τους ασθενείς ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Για τον σκοπό αυτό, έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ πρώην ΠΟΣΠΦ) και όλες τις οργανώσεις ασθενών. Προσωπικά, από το 2014 συμμετέχω ως γραμματέας της οργάνωσης στην Εκτελεστική Επιτροπή, ενώ από το 2017 εκπροσωπώ τους ασθενείς στο Διοικητικό Συμβούλιου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Πιστεύουμε, επίσης, ότι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι βιώνουν ή βίωσαν την εμπειρία του καρκίνου. Θεωρούμε ότι ένα καθολικό σύστημα υγείας μπορεί να επιφέρει βελτιώσεις όσον αφορά θέματα πρόληψης του καρκίνου, θεραπείας, διαχείρισης των συμπτωμάτων, της ανακουφιστικής φροντίδας αλλά και της αποκατάστασης. Ήδη το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, το Γερμανικό Ογκολογικό, καθώς και τα Ογκολογικά Τμήματα του ΟΚΥΠΥ έχουν ενταχθεί στο ΓΕΣΥ και αναμένουμε ότι και με την έναρξη της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ, θα διασφαλίζεται για όλους τους ασθενείς ότι η αντιμετώπιση και διαχείριση του καρκίνου στην Κύπρο και σε περιβάλλον ΓΕΣΥ θα γίνεται σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας, ανακουφιστικής φροντίδας και αποκατάστασης. Σε περιβάλλον ΓΕΣΥ, επίσης, γνωρίζουμε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για ένταξη καινοτόμων και ιδιαίτερα αποτελεσματικών θεραπειών όπως αυτή της πρωτονοθεραπείας.

–Έχετε εντάξει και συγκεκριμένα προγράμματα και υπηρεσίες;

–Όσον αφορά τις υπηρεσίες και τα προγράμματα που ήδη προσφέρονται από τον ΠΑΣΥΚΑΦ, όπως οι υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας, διεκδικήσαμε και έχουμε καταφέρει να συμπεριληφθούν και αυτές στις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΓΕΣΥ με την έναρξη της δεύτερης φάσης, αν και ακόμη θα πρέπει να ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο, πριν να μπορέσει ο ΟΑΥ να συμβληθεί με παρόχους ανακουφιστικής φροντίδας, όχι μόνο για ασθενείς με καρκίνο αλλά και για άλλες χρόνιες ασθένειες. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στον ΠΑΣΥΚΑΦ να μπορέσει να εξελίξει περισσότερο τις υπηρεσίες του αλλά και να ενισχύσει τις υπηρεσίες που δεν θα καλύπτονται από στο ΓΕΣΥ, όπως για παράδειγμα το Κέντρο Μεταθεραπευτικής Στήριξης και Αποκατάστασης (Αφετηρία), το πρόγραμμα διαχείρισης της ανθρώπινης απώλειας, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, και μεταφοράς ασθενών, ενώ παράλληλα θα μπορεί να εστιάσει και σε θέματα Διαφώτισης για την Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση, Έρευνας, Δικαιωμάτων των Ασθενών και Εκπαίδευσης.

Στόχος η αλλαγή νοοτροπίας

–Πόσο σημαντικό είναι το κεφάλαιο της πρόληψης και πώς το αντιμετωπίζετε;

–Η πρόληψη αποτελεί προτεραιότητα στην προσπάθεια για εξάλειψη του καρκίνου. Η διαφώτιση του κοινού για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου υπήρξε ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του ΠΑΣΥΚΑΦ από το 1986, το έτος της ίδρυσής του. Με συστηματικές εκστρατείες ενημέρωσης που αφορούσαν στην εξάλειψη της προκατάληψης, στην ενημέρωση για τα διάφορα είδη καρκίνου, στα πληθυσμιακά προγράμματα που πρέπει να εφαρμοστούν στην Κύπρο, καθώς και στα συμπτώματα και στις εξετάσεις απευθυνόμενες στο ευρύ κοινό αλλά και στο κάθε κοινό ξεχωριστά και ιδιαίτερα στα παιδιά με στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας, κερδίσαμε την έγκαιρη διάγνωση και την επιτυχή αποθεραπεία πολλών περιστατικών. Ο ΠΑΣΥΚΑΦ με την ευγενή στήριξη των συνεργατών του προσπαθεί να ενδυναμώνει την κάθε εκστρατεία για πρόληψη του καρκίνου με την παροχή δωρεάν εξετάσεων στο κοινό, όπως psa και την πρώτη εξέταση για τον προστάτη στους άνδρες, τεστ Παπανικολάου στις γυναίκες και το εμβόλιο για εξάλειψη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV και στα δύο φύλα. Είμαστε περήφανοι όμως που το 2014 υλοποιήσαμε με επιτυχία τον στόχο μας τον δωρεάν εμβολιασμό των κοριτσιών κατά του HPV από το Υπουργείο Υγείας και ελπίζουμε σύντομα να περιλαμβάνει και τα αγόρια.

–Ο ΠΑΣΥΚΑΦ, μια ιδιωτική πρωτοβουλία, υποκαθιστά την κρατική υποχρέωση, στον τομέα που δραστηριοποιείστε; Τι χρειάζεται να γίνει περισσότερο από πλευράς της Πολιτείας;

–Ο ΠΑΣΥΚΑΦ, από την ίδρυσή του, έπρεπε να διεκδικήσει, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση και την εξασφάλιση της ποιότητας της ζωής των ατόμων που βίωσαν ή και βιώνουν τον καρκίνο και των οικογενειών τους σε όλα τα στάδια της ασθένειας, από τη διάγνωση, τη θεραπεία, την αποκατάσταση και το πένθος. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ογκολογικού κέντρου, διεκδικήσαμε και πετύχαμε την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, ενώ παράλληλα προσφέραμε πολύτιμες υπηρεσίες και προγράμματα για να καλύψουμε τα όποια κενά. Αυτό που πιστεύουμε ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερο από πλευράς της Πολιτείας, είναι άμεσα να προχωρήσει με την ίδρυση του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου Κύπρου το οποίο θα αποτελεί τη μετεξέλιξη της Εθνικής Επιτροπής για τη Στρατηγική του Καρκίνου στην Κύπρο. Πρώτιστα, θα έχει ως στόχο του την ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου μέσω της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την υλοποίηση της στρατηγικής και θα καλύπτει όλους τους πυλώνες όπως η έρευνα, η πρόληψη, η θεραπεία, η ανακουφιστική φροντίδα και η αποκατάσταση. Να αναφέρουμε ενημερωτικά ότι στην Εθνική Επιτροπή συμμετέχει η πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑΦ δρ Άννα Αχιλλεούδη, η οποία και εκπροσωπεί όλους του συνδέσμους ασθενών με καρκίνο. Η Εθνική Επιτροπή, επικαιροποίησε πρόσφατα τη Στρατηγική για τον Καρκίνο και έχει παραδώσει στον Υπουργό Υγείας ολοκληρωμένη πρόταση όσον αφορά την δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου Κύπρου. Χρειάζεται παράλληλα να υπάρξει καλύτερος συντονισμός όλων των δράσεων σε όλους τους πυλώνες ενώ επιβάλλεται και σε περιβάλλον ΓΕΣΥ να υπάρχει απόλυτη συνεργασία και συντονισμός των πολυθεματικών ομάδων από όλους τους παρόχους ογκολογικών υπηρεσιών, ώστε οι ασθενείς να λαμβάνουν άμεση, σωστή και ποιοτική θεραπεία με όλη την ομάδα των ειδικών να συμμετέχει στη σωστή αξιολόγηση και εφαρμογή του θεραπευτικού πλάνου. Για τον σκοπό αυτό έχει συσταθεί και το Ανώτατο Ογκολογικό Συμβούλιο.

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ είναι οι ασθενείς

–Πώς ο ΠΑΣΥΚΑΦ ευνοεί τη συνεργασία με άλλους αντίστοιχους φορείς, όπως η Europa Donna, το Υπουργείο Υγείας, ο Αντικαρκινικός;

–Ο ΠΑΣΥΚΑΦ ευνοεί τη συνεργασία με όλους τους συνδέσμους ασθενών τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη. Συνεργαζόμαστε στενά με τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου αλλά και με τους συνδέσμους ασθενών με καρκίνο. Πρόσφατα, μάλιστα, έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας και με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Γονέων και Φίλων Παιδογκολογικής Μονάδας Μακαρίου με στόχο την αξιοποίηση πόρων και κοινών δράσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων στην πορεία της πρόληψης, του ελέγχου και της αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου στην Κύπρο. Σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο ο ΠΑΣΥΚΑΦ έχει ενεργή παρουσία είτε συμμετέχοντας στα Διοικητικά Συμβούλια και σε ομάδες δράσης διαφόρων Οργανισμών είτε παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για ό,τι νεότερο δημοσιεύεται και αφορά τον ασθενή. Συμμετέχουμε, λοιπόν, ενδεικτικά στον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό Συνδέσμων Καρκινοπαθών (European Cancer Patient Coalition) στον οποίο pρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Συνδέσμου διατελεί ο γραμματέας του Δ.Σ. του ΠΑΣΥΚΑΦ κ. Κωνσταντίνος Νικολαΐδης. Επίσης είμαστε από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Οργανώσεων κατά του Καρκίνου (European Cancer Leagues) με τη συμμετοχή στελεχών μας σε διάφορες ομάδες δράσης, όπως της υποστήριξης των ασθενών ή της πρόσβασης σε φάρμακα. Στον ίδιο οργανισμό από το Σεπτέμβρη του 2017 είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα νεότερα σε ηλικία στελέχη μας συμμετέχουν αντίστοιχα σε ευρωπαϊκές ομάδες για νέους ως πρεσβευτές.

–Ποιος είναι ο ρόλος του ασθενούς στα προγράμματά σας;

–Ο ΠΑΣΥΚΑΦ είναι οι ασθενείς, επομένως αντίστοιχη είναι και η φιλοσοφία μας, «τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς». Στο Διοικητικό μας Συμβούλιο, βάσει και του καταστατικού μας, τα άτομα που έχουν βιώσει προσωπικά τον καρκίνο αποτελούν την πλειοψηφία των μελών του, ενώ όλοι ανεξαιρέτως έχουν βιώσει την εμπειρία του καρκίνου μέσω ενός στενού τους συγγενικού ατόμου, του παιδιού τους, των γονιών τους, των συζύγων τους. Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΑΣΥΚΑΦ για την αγάπη και την αφοσίωσή τους στον σύνδεσμο, για τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες που φέρνει ο καθένας τους αλλά και την πολύτιμή συνεισφορά τους στη χάραξη της στρατηγικής του συνδέσμου. Είμαστε ένας σύνδεσμος με 80 άτομα μόνιμο προσωπικό, πέραν των 20 συνεργατών και χιλιάδων μελών και εθελοντών επομένως αντιλαμβάνεστε ότι η ευθύνη αλλά και συνεισφορά όλων των μελών του Δ.Σ. είναι σημαντική.

–Ποια είναι η φιλοσοφία του ΠΑΣΥΚΑΦ;

–Όσον αφορά τις υπηρεσίες και τα προγράμματα του ΠΑΣΥΚΑΦ, η φιλοσοφία μας είναι πάντα ολιστική και ασθενοκεντρική. Γνώμονάς μας ο ασθενής να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο και για το σκοπό αυτό οι ασθενείς συμμετέχουν στο σχεδιασμό των υπηρεσιών και των προγραμμάτων, στην αξιολόγηση ακόμη και στην εκπαίδευση. Να αναφέρω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Πρώτον, έχουμε δημιουργήσει προγράμματα εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας στα οποία συμμετέχουν ως εκπαιδευτές ασθενείς και φροντιστές. Οι τελευταίοι, έχουν παρακολουθήσει ειδικά προγράμματα για να μπορούν να γίνουν οι ίδιοι εκπαιδευτές. Το δεύτερο παράδειγμα, αφορά το σύστημα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών φροντίδας που προσφέρουμε, το οποίο θα γίνεται από τους ίδιους τους ασθενείς μέσω συγκεκριμένου εργαλείου ερωτηματολογίου (IPOS – Integrated Palliative Outcome Scale) το οποίο έχει δημιουργηθεί από το πανεπιστήμιο Kings Colleague της Αγγλίας και είναι διαθέσιμο σε 12 γλώσσες. Τέλος να αναφέρω ότι ο ΠΑΣΥΚΑΦ δημιουργεί ή/και στηρίζει ειδικές ομάδες ασθενών με καρκίνο, όπως την Αλθέα για τους γαστρεντερικούς καρκίνους, την ομάδα για την ουροδόχο κύστη, την ομάδα μελανώματος, την ομάδα σπάνιων καρκίνων, την ομάδα λαρυγγεκτομηθένων καρκινοπαθών Κύπρου κ.α. . Στόχος δημιουργίας αυτών των ομάδων, είναι η ολιστική και εξειδικευμένη αντιμετώπιση των συγκεκριμένων καρκίνων με στόχο τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής και την μείωση της σοβαρότητας της ασθένειας. Θέλουμε το ταξίδι του ατόμου να είναι ομαλό και η μετάβαση από την πρόληψη, την διάγνωση, τη σταδιοποίηση, τη θεραπεία, την πιθανή μετάσταση, στην αποκατάσταση ή και την ανακουφιστική φροντίδα, να είναι ξεκάθαρη, πάντα με τον ασθενή στο επίκεντρο και πάντα με ποιότητα και αξιοπρέπεια.

–Πολλές φορές από την πλήρη αποσιώπηση του καρκίνου φτάνουμε στην, επιτρέψτε μου τη φράση, ωραιοποίηση της ασθένειας και ηρωοποίηση του ασθενή. Έχουμε καταφέρει να απομυθοποιήσουμε τον καρκίνο και να τον θεωρήσουμε ως μία σοβαρή ασθένεια, που καταπολεμάται;

- Σίγουρα όταν ο ΠΑΣΥΚΑΦ ξεκινούσε πριν από 35 περίπου χρόνια από μια ομάδα 21 ατόμων, γυναίκες στην πλειοψηφία με εμπειρία καρκίνου του μαστού υπήρχε αποσιώπηση. Βγήκαν τότε μπροστά και αντιμετώπισαν την προκατάληψη, βροντοφώναξαν ότι «ναι έχουμε καρκίνο αλλά είμαστε εδώ και έχουμε δικαίωμα στην ζωή». Στις μέρες μας έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε σε μεγάλο βαθμό την ασθένεια του καρκίνου και την προκατάληψη αλλά ακόμη ακούμε να χρησιμοποιούνται φράσεις όπως «επάρατη νόσος». Λανθασμένα βέβαια, αφού με την εξέλιξή της επιστήμης και τις νέες θεραπείες, ο καρκίνος γίνεται μια χρόνια ασθένεια. Μήνυμα και του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Καρκίνου (UICC) είναι ότι «καρκίνος δεν σημαίνει θάνατος και ότι θεραπεύουμε αυτούς που μπορούν να θεραπευτούν και προλαμβάνουμε αυτούς που μπορούμε να προλάβουμε». Ο καρκίνος δεν είναι ένας, τα ποσοστά επιβίωσης διαφέρουν αναλόγως του είδους, των χαρακτηριστικών του ίδιου του ατόμου αλλά και του χρόνου της διάγνωσης. Σίγουρα, ο καρκίνος του μαστού έχει πολύ καλύτερες πιθανότητες ακόμη και πλήρης ίασης συγκριτικά με τον καρκίνο του παγκρέατος. Από την άλλη μια έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του εντέρου έχει διαφορετική αντιμετώπιση και εξέλιξη από μια διάγνωση σε προχωρημένη στάδιο. Η εμπειρία μας όλα αυτά τα χρόνια μας μαθαίνει ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και βιώνει πολύ διαφορετικά την εμπειρία του με τον καρκίνο. Για κάποιους είναι μάχη με την ασθένεια, για άλλους όμως είναι διαχείριση και αντιμετώπιση μαζί με όλα όσα έχουν να διαχειριστούν στην ζωή και την πραγματικότητα τους, δουλειά, σπίτι, οικογένεια, φίλους, υποχρεώσεις, στόχους, όνειρα, προβλήματα, προκλήσεις. Για τον ΠΑΣΥΚΑΦ δεν υπάρχουν «νικητές και ηττημένοι» σε σχέση με τον καρκίνο. Για τον ΠΑΣΥΚΑΦ υπάρχει μόνο ζωή. Γι’ αυτό και σύνθημά μας όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι είμαστε όλοι «μαζί στη ζωή»!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση