ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άλλα 21 κρούσματα σε 811 εργαστηριακές εξετάσεις

Συνολικά 616 κρούσματα στις ελεύθερες περιοχές

Newsroom K

Στα 616 ανήλθε ο αριθμός των κρουσμάτων στις ελεύθερες περιοχές, μετά την ανακοίνωση των 21 νέων κρουσμάτων από την επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας.

Τα 616 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 17,119 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, τα Μικροβιολογικά Τμήματα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και από τα ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 463 από τα 616 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο.

61 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Επίσης ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι εργαστηριακές εξετάσεις σε πολίτες που συνεχίζουν να εργάζονται και, συνεπώς, έχουν περισσότερες πιθανότητες έκθεσης στον ιό. 

Ενδεικτικά, αφορά σε κατηγορίες:

- του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με προτεραιότητα τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό,
- της Εθνικής Φρουράς,
- της Αστυνομίας,
- της Πυροσβεστικής, και
- του ιδιωτικού τομέα με προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κοινό (π.χ. τράπεζες, ταχυδρομεία, βενζινάδικα), καθώς και σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (π.χ. υπεραγορές, περίπτερα, υπεραγορών, φούρνοι, κοκ).

[Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ]

Οι αριθμοί:

[Τα σημαντικότερα γεγονότα της χθεσινής ημέρας 11/04]

Οι εξελίξεις της ημέρας:

21:47 - Αργά το απόγευμα του Σαββάτου 11 Απριλίου, κατέληξε γυναίκα 82 ετών, θετική στον ιό, που νοσηλευόταν στο ΓΝ Αμμοχώστου. Ωστόσο, τα ακριβή αίτια του θανάτου της θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ώρες.

20:55 - ΓΝ Λάρνακας: Γιατρός, νοσηλευτής και ασθενής ανάμεσα στα κρούσματα

20:06 - Δεν ανακοινώθηκαν σήμερα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα, σύμφωνα με το "υπουργείο υγείας". Σύμφωνα με ανακοίνωση, από τις 158 εργαστηριακές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, δεν εντοπίστηκαν κρούσματα. Στα κατεχόμενα εντοπίστηκαν 99 περιπτώσεις με κορωνοϊό. Τέλος ένας ασθενής ανάρρωσε και πήρε εξιτήριο σήμερα από το νοσοκομείο.

19:10 - Νέα στοιχεία COVID-19: Οι μεταβολές στους αριθμούς

18:41 - Απαγορεύτηκαν όλες οι είσοδοι στα κατεχόμενα

18:36 - Σε σχέση με τον ασθενή με ταξιδιωτικό ιστορικό, όπως πληροφορούμαστε, πρόκειται για άτομο που επέστρεψε στην Κύπρο την 1 Μαρτίου, όταν δεν ίσχυε ακόμα η υποχρεωτική καραντίνα για τα άτομα τα προερχόμενα από ταξίδι. Μερικές μέρες μετά, ενώ βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό, εκδήλωσε συμπτώματα και υποβλήθηκε σε εξετάσεις σε ιδιωτικό εργαστήριο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεών του επαληθεύτηκαν το Σάββατο 11 Απριλίου, από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Καθώς, κατ' αρχάς το συγκεκριμένο άτομο ήταν θετικό, έγινε η ιχνηλάτηση των επαφών του.

18:00 - Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

- 10 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,
- 1 άτομο με ταξιδιωτικό ιστορικό, και
- 10 άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Έγιναν 811 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Σε σχέση με τα περιστατικά που δηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες ως υπό διερεύνηση, βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα για 14 εξ αυτών. Για άλλα εφτά επιβεβαιωμένα κρούσματα συνεχίζεται η διερεύνηση.

Να αναφέρουμε επίσης ότι τα 616 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 17,119 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τα Μικροβιολογικά Τμήματα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 463 από τα 616 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 61 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Δεδομένων των πιο πάνω, τα σημερινά 21 κρούσματα επί συνόλου 811 εργαστηριακών διαγνώσεων, συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις μας ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέρμα. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συμβαδίζει με την πτωτική πορεία των τελευταίων 10 ημερών.

Εκ μέρους όλης της επιστημονικής ομάδας, απευθύνω και σήμερα θερμές ευχαριστίες προς όλους τους πολίτες για την υπομονή και τη συνεργασία. Σας παρακαλούμε να συνεχίσετε με την ίδια προσήλωση, γιατί βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση και δεν έχουμε το περιθώριο λάθους. Είναι πραγματικά κρίμα να καταστρέψουμε ό,τι με κόπο χτίζουμε.

Η συμβουλή μας λοιπόν παραμένει η ίδια: Μείνετε στο σπίτι και παίρνετε μέτρα αυτοπροστασίας.

Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ

Παγκόσμια ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο 700 χιλιάδες και ο αριθμός των θανάτων τις 100,000, ενώ 380,000 περίπου ανέρρωσαν. Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκονται αυτή την ώρα οι ΗΠΑ με σχεδόν 500,000 κρούσματα και 18,000 θανάτους.

Με βάση τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 28 άτομα, τέσσερα εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης τρία εξιτήρια. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά οκτώ ασθενείς, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και έξι στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται τέσσερις επιπλέον ασθενείς, οι οποίοι είναι εκτός αναπνευστήρα. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι προς το παρόν κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σε αντίθεση με τα προαναφερθέντα δεδομένα για τις ΗΠΑ σε αρκετές χώρες παρατηρείται μια σταθεροποίηση, με αποτέλεσμα τη συνέχιση των συζητήσεων για άρση των περιοριστικών μέτρων. Αυτό ανάγκασε τον ΠΟΥ, να επανέλθει χθες με επίσημη τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή του, ο οποίος προειδοποίησε ότι παρά το ότι θα ήθελε να δει μια χαλάρωση, εκεί όπου αυτό είναι εφικτό, μια πρόωρη κατάργηση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια φονική επανεμφάνιση της πανδημίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, την ίδια ώρα που σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται μια ευπρόσδεκτη επιβράδυνση, σε κάποιες άλλες χώρες παρατηρείται μια ανησυχητική επιτάχυνση, φέρνοντας σαν παράδειγμα τη διάδοση της νόσου στην κοινότητα σε 16 αφρικανικές χώρες.

Στην πατρίδα μας εξακολουθεί να υπάρχει μια εικόνα που μας δίνει δικαίωμα στην ελπίδα. Υπάρχει όμως μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των μέτρων και της άρσης των μέτρων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο ο ιός παραμένει χωρίς θεραπεία, το κύριο καθήκον μας είναι η διαφύλαξη της υγείας του λαού και των συστημάτων υγείας. Είναι λοιπόν η εικόνα της πανδημίας σε κάθε χώρα αυτή που θα καθορίσει το πού πάμε. Τις τελευταίες μέρες δίνουμε μια θετική εικόνα. Δικαιούμαστε να το ακούμε. Από την άλλη δεν πρέπει στιγμή να χαλαρώσουμε. Αντίθετα, τα θετικά στοιχεία, αποτέλεσμα της πιστής εφαρμογής των μέτρων, τονίζουν την ανάγκη συνέχισής των. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας.

Μένουμε λοιπόν σπίτι – όταν είμαστε με κόσμο κρατάμε τις αποστάσεις και επιτρέψτε μου να πω ότι εκεί που βλέπουμε ότι δεν τηρούνται οι κανόνες, οφείλουμε να το επισημάνουμε. Δεν δικαιούται κανείς να παίζει με το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Ο κάθε ένας από εμάς, έχει να παίξει τον δικό του ρόλο στον τερματισμό αυτής της πανδημίας. Η έννοια της ατομικής ευθύνης, θα είναι καθοριστική στο να κερδίσουμε τη μάχη.

17:00 - Αστυνομία: Απαγορεύεται η προσέλευση πολιτών στις εκκλησίες

16:08 - 5,569 προγραμματισμένα ραντεβού στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας

15:45 - ΓΝ Λεμεσού: Σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση δυο ασθενείς με κορωνοϊό

15:40 - Άρχισαν οι δειγματοληψίες σε 20,000 εργαζόμενους

14:15 - Συνολικά 21 άτομα με συμπτώματα κορωνοϊού στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας

14:00 - ΓΝ Πάφου: Mόνο για τα επείγοντα περιστατικά λειτουργεί το χειρουργείο

13:50 - Οδηγίες προφύλαξης από τον κορωνοϊό στις Στέγες Αναπήρων και Ηλικιωμένων

13:45 - Περιπτεριούχοι: Μας καταγγέλλουν χωρίς να γράφουν αδίκημα 

13:36 - ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Ολοκληρώθηκε η ιχνηλάτηση χωρίς τον εντοπισμό άλλου κρούσματος

13:15 - Επικοινωνία Αναστασιάδη - Ακιντζί: Αποστολή φαρμάκων και εξοπλισμού στα κατεχόμενα

12:45 - ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ: Δίνει ευχαριστίες στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

12:44 - Έτσι θα είναι το Πάσχα μας, ας το χωνέψουμε

12:38 - Nέο διάταγμα του Υπουργού Υγείας για εργασία από σπίτι και ουσιώδεις υπηρεσίες

11:19 - Πλατφόρμα μείωσε δραστικά το χρόνο αντιμετώπισης περιστατικών COVID-19

11:00 - Επιπλοκές στην υγεία της παρουσίασε ηλικιωμένη στο νοσοκομείο Αναφοράς

10:15 - Έφτασε τα ξημερώματα στην Κύπρο η δεύτερη παρτίδα με εξοπλισμό και αναλώσιμα από την Κίνα

Άλλοι 9 τόνοι ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού έφτασαν τα ξημερώματα. Σ' αυτούς συμπεριλαμβάνεται δωρεά από Κίνα και Βουλή των Αντιπροσώπων με πρωτοβουλία του ΠτΒ. 

09:48 - Διάταγμα διακίνησης - Η πόλη με τις περισσότερες καταγγελίες

09:20 - Επαγγελματίας υγείας του χειρουργείου του ΓΝ Πάφου θετικός στον κορωνοϊό

09:14 - Ένας ασθενής στο Θάλαμο Υπόπτων Περιστατικών του ΓΝ Πάφου με συμπτώματα αναπνευστικής δυσχέρειας

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση