ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαρτύριο της σταγόνας τα ημερήσια κρούσματα και νοσηλείες

Παραμένει η επιφυλακή στην ομάδα διαχείρισης της πανδημίας παρά τη μικρή υποχώρηση των δεικτών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μικρή ανακούφιση στην ομάδα διαχείρισης της πανδημίας προκάλεσαν τα ημερήσια επιδημιολογικά δεδομένα της Παρασκευής. Η ελάχιστη υποχώρηση των νέων κρουσμάτων αλλά και του αριθμού των ασθενών COVID-19 που χρήζουν νοσηλείας, δημιουργούν αισθήματα αισιοδοξίας, ωστόσο ο συναγερμός των τελευταίων ημερών παραμένει. Εκ των πραγμάτων τα επόμενα εικοσιτετράωρα θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για ανακοπή της ανοδικής πορείας της πανδημίας. Το πρώτο ζητούμενο για τα πρόσωπα που παρακολουθούν και αξιολογούν σε καθημερινή βάση τις επιδημιολογικές τάσεις είναι η σταθεροποίηση των δεικτών και σε δεύτερη φάση η σταδιακή αποκλιμάκωση. Μια εξέλιξη που θα επαναφέρει σε «φυσιολογικές» συνθήκες τα νοσηλευτήρια και θα αποσυμπιέσει το σύστημα υγείας. Ειδικά τις τελευταίες μέρες που οι νοσηλείες αυξάνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς, ΟΚΥπΥ και επιδημιολόγοι του υπουργείου Υγείας βρισκόντουσαν σε επιφυλακή προκειμένου η νοσοκομειακή υποδομή παροχής υπηρεσιών COVID-19 να είναι σε θέση να ανταποκριθεί. Προς τούτου, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», ο μηχανισμός αντιμετώπισης της πανδημίας πραγματοποίησε τις τελευταίες μέρες απανωτές συσκέψεις έχοντας ενώπιον του τα χειρότερα σενάρια που δεν ήταν άλλα από την αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών.

Τα νοσοκομεία

Μια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ που έχουν αναλάβει τις νοσηλείες COVID-19 έδωσε στην «Κ» ο Δρ Χρίστος Κυπρή. Έκανε λόγο για κρίσιμη κατάσταση καθώς, όπως είπε, οι εισαγωγές ασθενών είναι περισσότερες των εξιτηρίων που δίδονται. Σύμφωνα με τον Δρ Κυπρή, πληρότητα καταγράφεται στους θαλάμους COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, Αμμοχώστου και Λάρνακας. O Δρ Κυπρή τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει το πλάνο του ΟΚΥπΥ για άνοιγμα περισσότερων κλινών στα πρώην κρατικά νοσηλευτήρια.

Τα «καλά» νέα

Τα θετικά σημάδια που μένει να επιβεβαιωθούν τις επόμενες μέρες, ήλθαν από τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Από 1,046 (ποσοστό θετικότητας: 1,17%) νέα περιστατικά που εντοπίσθηκαν την Πέμπτη, την Παρασκευή υποχώρησαν στα 895 περιστατικά (ποσοστό θετικότητας: 1,17%). Η μείωση στα κρούσματα αποτυπώθηκε και στις νοσηλείες οι οποίες επίσης υποχώρησαν κατά 10. Συγκεκριμένα την Πέμπτη οι νοσηλείες ασθενών COVID-19 ανήλθαν στις 264 από τις οποίες 68 σε σοβαρή κατάσταση. Την Παρασκευή οι νοσηλείες έπεσαν στις 254 από τις οποίες οι 63 σε σοβαρή κατάσταση. Και τις δυο μέρες η διαπίστωση της επιδημιολογικής αξιολόγησης ήταν πως η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων, ποσοστό 90%, δεν είχε ιστορικό εμβολιασμού. Στα θετικά των δεδομένων της Παρασκευής, η μηδενική απώλεια ζωών εν αντιθέσει με την Πέμπτη που απεβίωσαν τέσσερα άτομα. Και τις δυο μέρες τα μοριακά τεστ (PCR) και Rapid test που πραγματοποιήθηκαν, έφθασαν τις 80 χιλιάδες ανά ημέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση