ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου εντός ΓεΣΥ τα ιδιωτικά νοσοκομεία

American Medical Center, Υγεία στη Λεμεσό και το Ιπποκράτειο κρατούν μία ουδέτερη στάση για την ένταξή τους

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Άσπρος καπνός βγήκε από τη συνάντηση που είχαν ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) αναφορικά με το μνημόνιο συναντίληψης για την ένταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων στη δεύτερη φάση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, κατά τη δεύτερη κατά σειρά συνεδρία που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα. Όπως είναι εις θέση να γνωρίζει η «Κ», τα περισσότερα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αναμένεται να υπογράψουν το μνημόνιο συναντίληψης και να ενταχθούν στο Γενικό Σύστημα Υγείας την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Πιθανότερες ημερομηνίες είναι η Τρίτη ή Τετάρτη, 4 και 5 του μηνός, αντίστοιχα.

Αποδείχτηκε καθοριστικής σημασίας η συμπερίληψη πρόνοιας από το Υπουργικό Συμβούλιο στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας ύψους 70 εκατ. ευρώ για κάλυψη τυχόν ελλειμάτων που παρουσιαστούν στην πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων μεταξύ ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα και συγκεκριμένα για τα έτη 2021 και 2022. Αυτή η απόφαση, σε συνδυασμό με την εξίσωση του μνημονίου συναντίληψης που έχει ετοιμαστεί, φαίνεται να ικανοποιεί τα πλείστα ιδιωτικά νοσοκομεία, εκτός από τρία. Όπως πληροφορείται επίσης η εφημερίδα, το American Μedical Center, το Υγεία στη Λεμεσό και το Ιπποκράτειο κρατούν μία ουδέτερη στάση επί της συμφωνίας και αναμένουν περισσότερα από τον ΟΑΥ ώστε να υπογράψουν και να ενταχθούν στο ΓεΣΥ κατά τη δεύτερη φάση του. Ωστόσο, αν υπογράψουν όλα τα υπόλοιπα, θα υπάρξει μία πίεση προς αυτά τα νοσηλευτήρια για να υπογράψουν και αυτά με αντίστοιχους όρους, όπως εκείνους που υπέγραψαν τα υπόλοιπα. Ο χρόνος όμως πιέζει. Μετά το «ναι» των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για να μπουν στο ΓεΣΥ προνοείται να υπογραφούν επιμέρους συμβάσεις με το κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά, οι οποίες ναι μεν θα είναι βάσει της φόρμουλας του μνημονίου συναντίληψης που έχει δημιουργηθεί, αλλά θα είναι και βάσει των δεδομένων του κάθε νοσοκομείου. Κατά τον πρώτο διευκρινιστικό διάλογο μεταξύ ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου είπε ότι η σύσκεψη ήταν για να διευκρινιστούν ερωτήματα. «Η διαδικασία και οι στόχοι της σύσκεψης ήταν προκαθορισμένοι, δεν ήταν για να γίνει διαπραγμάτευση ή διαβούλευση αλλά να διευκρινιστούν τα θέματα του μνημονίου. Το μνημόνιο είναι ένα πλαίσιο. Το πλαίσιο θα μεταφραστεί σε επιμέρους Συμβάσεις με το κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά, που έχει μπροστά του δεκάδες σενάρια και που θέλουν να συζητήσουν. Το μνημόνιο συγκεκριμενοποιείται περαιτέρω στην Σύμβαση αλλά και η Σύμβαση η ίδια είναι σε δεκάδες σενάρια. Άρα έχουμε πολλά να συζητήσουμε, κι αυτά συζητούμε», είχε τονίσει.

Αποδείχτηκε καθοριστικής σημασίας η συμπερίληψη πρόνοιας από το Υπουργικό Συμβούλιο στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας ύψους 70 εκατ. ευρώ για κάλυψη τυχόν ελλειμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΠΑΣΙΝ θα συνεδριάσει στις 30 Ιανουαρίου προκειμένου να τοποθετηθεί εάν θα εισηγηθεί στα μέλη του συνδέσμου να αποδεχθούν ή όχι το μνημόνιο συναντίληψης, ενώ αναλόγως της απόφασης τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια πρέπει να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους στον ΟΑΥ. Χρονικό όριο εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι 15 Φεβρουαρίου του 2020.

Τα 70 εκατ.

Όπως είχε πει ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σκοπός των 70 εκατ. ευρώ είναι «να διασφαλιστεί ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο Συναντίληψης που θα συνυπογράψουν ο Υπουργός Υγείας, ο ΟΑΥ και ο ΠΑΣΙΝ -και κατ’ επέκταση των συμβολαίων που θα υπογραφούν με έκαστο νοσηλευτήριο που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξη στο ΓεΣΥ- θα τηρηθούν και να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από πλευράς ΠΑΣΙΝ για το θέμα της βιωσιμότητας των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων». Είχε διευκρινίσει δε πως «η εν λόγω πρόνοια θα ενεργοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση που διαφανεί ότι προκύπτουν τυχόν ελλείματα ή ότι δεν τηρούνται οι οικονομικές παράμετροι του Μνημονίου. Για σκοπούς ελέγχου, η χορηγία θα παραχωρείται στον ΟΑΥ ανά τριμηνία κατόπιν σχετικής τεκμηρίωσης του ΟΑΥ προς το Υπουργείο Υγείας και εφόσον υπάρξει ανάγκη». Είχε τονίσει όπως πως, «σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάλυση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, δεν φαίνεται να προκύπτει οποιαδήποτε επιβάρυνση στον σφαιρικό προϋπολογισμό, «αλλά επειδή υπάρχουν οι ανησυχίες εκ μέρους των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, προς καθησυχασμό τους, έχουμε προβεί σε αυτή την ενέργεια. Το ποσό αυτό θα είναι για αποκλειστική χρήση για κάλυψη τυχόν ελλειμάτων στην ενδονοσοκομειακή εάν και εφόσον προκύψουν. Εάν δεν προκύψουν, δεν θα χρησιμοποιηθεί το ποσό».

Ανησυχεί το ΚΕΒΕ

Το ΚΕΒΕ είχε εκφράσει τις έντονες ανησυχίες του για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει κονδύλι ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ για εγγυήσεις προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Η πιο πάνω απόφαση, όπως είπε, έρχεται σε αντίθεση με τον όρο που έθεσε το ΚΕΒΕ ότι δε θα δεχθεί καμία επιπρόσθετη αύξηση κάτω από οποιεσδήποτε προϋποθέσεις πέραν του σφαιρικού προϋπολογισμού για το ΓεΣΥ.

ΈΝΤΥΠΗ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X