
Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, τα έσοδα από τον τουρισμό τον Απρίλιο 2025 ανήλθαν σε 304,2 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 39,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου (217,4 εκατ. ευρώ). Για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2025 τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε 582,5 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 440,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 32,2%.
Όπως συνεχίζει στην ανάλυσή της η Στατιστική Υπηρεσία, η κατά κεφαλή δαπάνη τουριστών τον Απρίλιο 2025 ανέρχεται σε 726,42 ευρώ, σε σύγκριση με 651,69 ευρώ τον Απρίλιο 2024, σημειώνοντας αύξηση 11,5%. Οι Βρετανοί τουρίστες (η μεγαλύτερη τουριστική αγορά με 36,3% του συνόλου των τουριστών τον Απρίλιο 2025) ξόδεψαν κατά μέσο όρο 89,33 ευρώ ημερησίως, ενώ οι Ισραηλινοί τουρίστες (η δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά κατά τον συγκεκριμένο μήνα με 15,2% του συνόλου) ξόδεψαν κατά μέσο όρο 140,08 ευρώ. Οι τουρίστες από τη Γερμανία (τρίτη μεγαλύτερη αγορά με 7,1%), ξόδεψαν 103,23 ευρώ ημερησίως.
Ενώ η Κύπρος έχει εξαιρετική ομορφιά, έχει ήλιο, έχει θάλασσα, δυστυχώς δεν έχει καλό φαΐ να φάει έξω ο τουρίστας. Όχι ακριβό. Καλό. Το καλό δεν είναι συνυφασμένο με το ακριβό. Η γιαγιά μου κάνει μακαρόνια με τη λεγόμενη «ψεύτικη» σάλτσα για παράδειγμα και είναι πεντανόστιμα. Τα μακαρόνια με την «ψεύτικη» σάλτσα δεν είναι σε καμία περίπτωση ακριβά, όλοι γνωρίζουμε το κόστος τους. Οι τουριστικές περιοχές, πλην μερικών «διαμαντιών» εστιατορίων που πράγματι υπάρχουν και μπορείς να απολαύσεις υπέροχο φαΐ, τα περισσότερα σερβίρουν –συγνώμη για την έκφραση- σαβούρα. Φαΐ δίχως ταυτότητα, που δεν έχει καμία κυπριακή γεύση, ξενόφερτες κακές παραλλαγές πιάτων που αυτοί που τα φτιάχνουν μπορεί να μην τα έχουν γευτεί ποτέ στη ζωή τους πως πρέπει πραγματικά να είναι.
Το πρόβλημα εστιάζεται δυστυχώς σε άκρως τουριστικές επαρχίες και περιοχές της Κύπρου. Επαναλαμβάνω για να μην παρεξηγηθώ. Υπάρχουν «διαμάντια». Αλλά σπανίζουν. Η κατανάλωση από τουρίστες συχνά – πυκνά γκρινιάζουν οι φορείς του τουρισμού ότι είναι περιορισμένη. Κόσμος υπάρχει, βόλτα κάνουν, αλλά ψωνίζουν και τρώνε μόνο από σουπερμάρκετ, φούρνους, κάτι γρήγορο. Τους κατηγορούμε ότι έρχονται παραλία με γεμάτες τσάντες από σουπερμάρκετ και δεν αφήνουν λεφτά σε μαγαζιά για ποτό – φαΐ. Πρέπει όμως να τους κατηγορούμε; Εάν ο τουρίστας πάει μία και δύο φορές σε εστιατόριο και φάει ένα υπερκοστολογημένο φαΐ δίχως γεύση, γιατί να συνεχίσει τις προσπάθειές του; Διακοπές έχει έρθει και όχι για κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού.
Είναι κρίμα η Κύπρος με τόσο ωραία προϊόντα να σερβίρει σαβούρα σε περιοχές που είναι ζωντανή διαφήμιση για τη χώρα. Εσείς θα συνεχίζατε να επισκέπτεστε για διακοπές χώρα που στις 5 – 6 ημέρες που μείνατε φάγατε μία φορά καλά;
Πως αλλάζει αυτό; Νομίζω ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει τις ευθύνες του. Αυτοί που είναι στο Υφυπουργείο είμαι σίγουρος ότι οι γευστικοί τους κάλυκες δουλεύουν άψογα, το μυαλό τους επίσης. Πρέπει να προχωρήσουν σε δράσεις που να αφυπνίσουν τους καταστηματάρχες, να αναβαθμίσουν το προϊόν που προσφέρουν γενικότερα. Είναι κρίμα, γιατί έτσι θα πείσεις και τον «καλής ποιότητας» τουρίστα να επισκέπτεται τη χώρα.
Αν συνεχίσεις να του σερβίρεις «σαβούρες», πιθανόν να συνεχίσει να σε επισκέπτεται και αντίστοιχης ποιότητας τουριστικό κοινό.