ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σχέδιο για αντιμετώπιση της πανδημίας τον χειμώνα

Θωρακισμένα τα δημόσια νοσοκομεία με 150 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και με προοπτική να αυξηθούν σε 200 εάν απαιτηθεί

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η αύξηση που παρατηρείται τελευταία στον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καθώς και ο επικείμενος χειμώνας, είναι δυο παράγοντες που προκαλούν εγρήγορση στο Υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια συγκράτησης της επιδημιολογικής εικόνας σε «ικανοποιητικά» επίπεδα, έως ότου δοθεί στην κυκλοφορία το εμβόλιο ή κάποια φαρμακευτική αγωγή για τον κορωνοϊό. Το Υπουργείο Υγείας, με αιχμή του δόρατος τα πάλαι ποτέ δημόσια νοσοκομεία, προετοιμάζεται πυρετωδώς για το ακραίο σενάριο έξαρσης της πανδημίας, αναθεωρώντας το Σχέδιο Δράσης για αντιμετώπισή της. Προς αυτή την κατεύθυνση στις 7 Οκτωβρίου 2020, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, απέστειλε επιστολή στον Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Χρίστη Λοϊζίδη, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί για το πλάνο διαχείρισης σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων που χρήζουν νοσηλείας. Στην ίδια επιστολή ο κ. Ιωάννου ζητούσε αναλυτική ενημέρωση από τον διαχειριστή των δημόσιων νοσοκομείων, σχετικά με το νοσοκομείο αναφοράς και το πλάνο του ΟΚΥπΥ σε περίπτωση μέγιστης πληρότητας, καθώς επίσης και για τις μονάδες εντατικής και το πλάνο ενεργοποίησης τους (στελέχωση), τους ελέγχους (τεστς) στο προσωπικό, το πλάνο χειρισμού ύποπτων περιστατικών στις πρώτες βοήθειες. Το πλάνο του ΟΚΥπΥ ετοιμάσθηκε ΚΑΙ παρουσιάσθηκε στον Υπουργό Υγείας την περασμένη Πέμπτη.

Οι Μονάδες Εντατικής

Το αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης, πρόνοιες του οποίου παρουσιάζει η «Κ», ετοιμάστηκε από στελέχη του ΟΚΥπΥ που συμμετέχουν στην Κεντρική Επιτροπή Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων Νοσοκομείων ΟΚΥπΥ και υποβλήθηκε στη διεύθυνση του ΟΚΥπΥ από τον Ιατρικό Διευθυντή του Οργανισμού Γεώργιο Παντέλα.

Ένα από τα βασικά στοιχεία του αναθεωρημένου Σχεδίου είναι και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται. Με τα τελευταία δεδομένα στη μάχη αντιμετώπισης των περιστατικών που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, σημαντική βοήθεια θα δώσουν 148 ΜΕΘ. Από αυτές 88 στο νοσοκομείο αναφοράς, αυτό της Αμμοχώστου και άλλες 60 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με δυνατότητα αύξησης σε 110, όπως αναφέρεται στο αναθεωρημένο Σχέδιο δράσης.

Ο δόκτωρ Πάμπος Χαριλάου, εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, που μετείχε στην ετοιμασία του αναθεωρημένου Σχεδίου, διαβεβαιώνει πως τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ είναι πανέτοιμα για τον ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας το επόμενο διάστημα. «Έχοντας υπόψη την επιδημιολογική εικόνα της χώρας αλλά κατά κύριο λόγο την αύξηση των κρουσμάτων, ο ΟΚΥπΥ έχει προχωρήσει στην εκπόνηση ενός αναθεωρημένου Σχεδίου δράσης για αντιμετώπιση της πανδημίας. Έχει λάβει υπόψη και τη χειμερινή περίοδο όπου θα συνυπάρχουν τα περιστατικά κορωνοϊού με την εποχική γρίπη και για αυτό έχουν εκπονηθεί διάφοροι αλγόριθμοι από τις Μονάδες Λοιμώξεων του κάθε νοσοκομείου. Το σχέδιο είναι λεπτομερέστατο, έχει χρησιμοποιηθεί η εμπειρία των προηγούμενων μηνών στο κομμάτι διαχείρισης τέτοιων περιστατικών και η προσπάθεια είναι να καλυφθούν τα όποια κενά και αδυναμίες του προηγούμενου διαστήματος. Το σχέδιο έχει παρουσιαστεί στον Υπουργό Υγείας».

Πρόνοιες του Σχεδίου

Το Σχέδιο του ΟΚΥπΥ πέρα από το γενικό πλαίσιο, καθορίζει το ρόλο και τις αρμοδιότητες του κάθε νοσηλευτηρίου, ξεχωριστά, ανάλογα με τις υποδομές που διαθέτει, τις ειδικότητες που έχει και το προσωπικό που εργάζεται εκεί. Το Σχέδιο καταγράφει διάφορα σενάρια τα οποία καθορίζουν τον αριθμό των νοσηλευόμενων, ύποπτων περιστατικών, και περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η ανάπτυξη των δυνάμεων για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά από το κάθε νοσηλευτήριο. Όπως σαφώς διευκρινίζεται από τον ΟΚΥπΥ, το ζητούμενο εδώ είναι η νοσηλεία μόνο ύποπτων και όχι επιβεβαιωμένων περιστατικών. Σχετικά με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο σχεδιασμός που έχει γίνει προνοεί ότι στο παρόν στάδιο τα επιβεβαιωμένα περιστατικά θα τυγχάνουν νοσηλείας στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο διαθέτει τις υποδομές και το εξειδικευμένο προσωπικό. Όπως στο αρχικό Σχέδιο έτσι και το αναθεωρημένο, την πανδημία θα συνεχίσουν να την επωμίζονται, στην βάση απόφασης του Υπουργείου Υγείας, τα δημόσια νοσηλευτήρια. Ωστόσο, ο ΟΚπΥ έχει ζητήσει από το Υπουργείο όπως καθοριστεί και δεύτερο νοσοκομείο αναφοράς σε περίπτωση που το ΓΝΑ είναι υπέρπληρες και δεν μπορεί να νοσηλεύσει άλλους ασθενείς. Επιπρόσθετα, ο διαχειριστής των δημοσίων νοσοκομείων εισηγείται και την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην διαχείριση ύποπτων περιστατικών. «Θα ήταν πιο σωστό και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να διαχειρίζονται οποιοδήποτε ύποπτο περιστατικό προσέλθει κοντά τους, δηλαδή να δημιουργήσουν και αυτά έναν θάλαμο ύποπτων περιστατικών όπου θα νοσηλεύονται εκεί τα περιστατικά, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για COVID. Εάν είναι θετικό να παραπέμπεται αν χρήζει νοσηλείας στο ΓΝΑ, εάν όχι να ενημερώνεται η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και να μπαίνει σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό. Με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθηθεί το όλο σύστημα και δεν θα υπάρχει αυτή η υπερφόρτωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων», ανέφερε στην «Κ» ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ. Βασικό στοιχείο του αναθεωρημένου Σχεδίου είναι όπως στα δημόσια νοσοκομεία νοσηλεύονται ύποπτα περιστατικά. Ταυτόχρονα, τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ θα συνεχίσουν την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών και για περιστατικά πέραν του κορωνοϊού.

Καλή η πληρότητα των δημοσίων νοσοκομείων

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ διαβεβαίωσε ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι σε θέση να προσφέρουν υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες, μιας και όπως τόνισε διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές, τον κατάλληλο εξοπλισμό αλλά και το ανθρώπινο (ιατρικό και παραϊατρικό) προσωπικό. Ο κ. Χαριλάου εξέφρασε την διαφωνία του, για τα στοιχεία πληρότητας των δημοσίων νοσοκομείων κατά το πρώτο τρίμηνο (Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο) εφαρμογής της Β’ φάσης του ΓεΣΥ. Το διάστημα αυτό, όπως τόνισε, ο ΟΚΥπΥ δεν υπέβαλε οποιοδήποτε αίτημα στο ΟΑΥ για αποζημίωση παροχής ιατρικών υπηρεσιών και αυτό προέκυψε μετά από απόφαση της πολιτείας. Ως εκ τούτου, όπως διευκρίνισε, τα στατιστικά στοιχεία ανταποκρίνονται μόνο για τον ιδιωτικό τομέα της υγείας. «Τα λιγοστά στοιχεία που εμφανίζονται για τα δημόσια νοσοκομεία αφορούσαν σκοπούς εξοικείωσης με το λογισμικό σύστημα. Η υποβολή αιτημάτων από τον ΟΚΥπΥ έχει ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου και συνεχίζεται». Με βάση τα στοιχεία πληρότητας για το μήνα Σεπτέμβριο, τα δημόσια νοσοκομεία καταγράφουν «μια καλή πληρότητα, μπορεί να είναι μειωμένος ο αριθμός των ασθενών αλλά παρουσιάζουν μια καλή πληρότητα και πραγματοποιείται ένας μεγάλος αριθμός χειρουργείων. Ευελπιστούμε πως ο κόσμος θα συνεχίσει να εμπιστεύεται τα δημόσια νοσοκομεία γιατί διαθέτουν όλες τις υποδομές, διαθέτουν σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και έχουν άριστο προσωπικό», κατέληξε ο κ. Χαριλάου.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Στις 5 Οκτωβρίου, στην 20η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες θα περπατήσουμε μαζί για κάθε γυναίκα με μεταστατικό καρκίνο του μαστού ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΥΓΕΙΑ