ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ταλαιπωρούσαν για 5 μέρες γυναίκα που έπρεπε να κάνει άμβλωση για ιατρικούς λόγους

Ζητά πειθαρχική έρευνα η Βουλή - 6 από τους 8 αναισθησιολόγους στο Μακάρειο αρνούνται να συμμετέχουν στην διαδικασία των αμβλώσεων

Της Ιωάννας Κυριάκου

Έξι από τους οκτώ αναισθησιολόγους στο Μακάρειο Νοσοκομείο αρνούνται να συμμετέχουν στην διαδικασία των αμβλώσεων, επικαλούμενοι θρησκευτικούς λόγους. Αυτό αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, με θέμα «η κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας». Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην άρνηση των αναισθησιολόγων χορήγησης αναισθησίας για τερματισμό κύησης μετά από επιθυμία της κυοφορούσας, όπως καταγράφεται σε επιστολή που έφθασε ενώπιον της Βουλής. Συγκεκριμένα, γυναίκα αποφάσισε για ιατρικούς λόγους να προχωρήσει σε τερματισμό της κύησης όταν διένυε την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της, ωστόσο η διαδικασία διακόπηκε δύο φορές εξαιτίας της άρνησης των αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα να παραμείνει στο νοσοκομείο για πέντε ημέρες βιώνοντας τεράστιο σωματικό και ψυχικό πόνο.

Η επιστολή της γυναίκας


Ζητά πειθαρχική έρευνα η Βουλή

«Όλα αυτά είναι θλιβερό να συμβαίνουν στην ευρωπαϊκή Κύπρο και είναι έγκλημα να βάζεις μια γυναίκα σε τέτοια διαδικασία», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ζητώντας πειθαρχική έρευνα για το περιστατικό αλλά και και γραπτή έκθεση γεγονότων η οποία θα κοινοποιηθεί στον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανό και στην Επίτροπο Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη. Οι βουλευτές ζήτησαν επίσης δημιουργία μηχανισμού από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) που θα καθορίζει τη διαδικασία που θα ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις τόσο προς αποφυγή αχρείαστης ταλαιπωρίας αλλά και για τη διασφάλιση του ανθρώπινου αυτού δικαιώματος της κάθε γυναίκας. Από την μεριά του, ο ΟΚΥπΥ ανέφερε πως θα επιληφθεί του θέματος και θα διεξάγει έρευνα. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι δεν είχε ενημερωθεί για το συγκεκριμένο περιστατικό λόγω του ότι όλα έγιναν προφορικά και δεν υπήρξε καταγγελία προς το τμήμα ή την διεύθυνση του νοσοκομείου.

Παραβιάστηκε η νομοθεσία

«Οι αναισθησιολόγοι παρανόμησαν στην προκειμένη περίπτωση και η διοίκηση έπρεπε να είχε χειριστεί ήδη το θέμα αυτεπάγγελτα», δήλωσε η Ναυσικά Λέπουρα, εκ μέρους της Μαιευτικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου. Όπως ανέφερε, με βάση το νόμο, μια γυναίκα δικαιούται να ζητήσει τερματισμό κύησης κατ’ επιθυμία, αν δεν έχουν ολοκληρωθεί 12 εβδομάδες. Ωστόσο, ορισμένοι γιατροί επικαλούνται τον περί ιατρών νόμο και αρνούνται συμμετοχή σε διαδικασία άμβλωσης, εάν δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι. Από την στιγμή όμως που συντρέχει ιατρικός λόγος, ο γιατρός δεν δικαιούται να αρνηθεί την άμβλωση, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο Ηλίας Ξυνής, εκ μέρους της Αναισθησιολογικής Εταιρείας Κύπρου.

6 στους 8 αναισθησιολόγους δεν διενεργούν αμβλώσεις

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος, Στάλω Παναούρη, δήλωσε ότι από τους οκτώ αναισθησιολόγους του Μακάρειου Νοσοκομείου, μόνο οι δύο συμμετέχουν στην διαδικασία της άμβλωσης. Σε ερώτηση τι γίνεται όταν κάποιος από τους δύο αναισθησιολόγος απουσιάζει με άδεια, ο Χρίστος Χρίστου, Εκτελεστικός Διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας, εξήγησε ότι οι αμβλώσεις γίνονται πάντα μετά από προγραμματισμό και αν απουσιάζει ο γιατρός που συμμετέχει στη διαδικασία τότε η γυναίκα μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο. Την ίδια ώρα εξέφρασε τις απολογίες του προς την συγκεκριμένη ασθενή και τόνισε ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές.

Καταγγελία κατά της ΚΔ στη Γενεύη

Η Σουζάνα Παύλου, διευθύντρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου, ανέφερε ότι θα καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Γενεύη, για πολλαπλές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών. Από την πλευρά της η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, Μαρία Επαμεινώνδα, σημείωσε ότι η άρνηση γιατρών, συμπεριλαμβανομένων και γυναικολόγων, να συμμετέχουν στη διαδικασία της άμβλωσης συμβαίνει εδώ και χρόνια, όχι μόνο στο Μακάρειο Νοσοκομείο αλλά σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια.

«Είναι δικαίωμα των γιατρών»

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, σχολιάζοντας στις αρχές Φεβρουαρίου την επιστολή που έστειλαν αναισθησιολόγοι του Μακάρειου Νοσοκομείου στην Βουλή, γνωστοποιώντας την άρνηση τους για παροχή υπηρεσιών σε γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση, δήλωσε στην εκπομπή «Διασπορά Ειδήσεων» ότι είναι κατανοητό οι γιατροί για κάποιους δικούς τους λόγους να μην διενεργούν κάποιες επεμβάσεις. Σε αυτή την περίπτωση σημείωσε καλό είναι να παραπέμπουν σε κάποιον άλλον γιατρό. Σε ερώτηση αν μπορούν να αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών είπε ότι, «δεν μπορούμε να τους εξαναγκάσουμε, είναι δικαίωμα τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση