ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χάπι κατά Covid: Η προϋπόθεση για να το εξασφαλίσει η Κύπρος

Τι αναφέρει στην «Κ» η Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου

Της Ιωάννας Κυριάκου

Για το ενδεχόμενο αδειοδότησης ενός νέου φαρμάκου για την COVID-19 το οποίο θα χορηγείται σε μορφή χαπιού, μίλησε στην «Κ» η αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου. Υπενθυμίζεται ότι η  Pfizer ανέπτυξε ήδη ένα τέτοιο φάρμακο, με τον διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας,  Άλμπερτ Μπουρλά, να δηλώνει ότι το χάπι αυτό ενδέχεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2021. 

Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου, το μόνο που γνωρίζουμε έως τώρα είναι πως πρόκειται για ένα φάρμακο το οποίο θα εμποδίζει τον ιό να εισχωρήσει στο κύτταρο, προλαμβάνοντας έτσι μία σοβαρή νόσηση από τον ιό. «Όταν θα θέσει το φάρμακο ενώπιον μας ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), τότε θα γνωρίζουμε περισσότερα», πρόσθεσε.

Τόνισε μάλιστα ότι το φάρμακο θα πρέπει πρώτα να περάσει από κλινικές δοκιμές ώστε να διαφανεί εάν υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες και να εξακριβωθεί η αποτελεσματικότητά του. Μόνο εάν ο ΕΜΑ δώσει το πράσινο φως για αδειοδότηση του, η Κύπρος θα μπορεί να καταλήξει σε σχετική απόφαση για εξασφάλιση και χρήση του. Εάν το χάπι αδειοδοτηθεί από τον Οργανισμό, υπάρχει το ενδεχόμενο η Κύπρος να επιχειρήσει να εξασφαλίσει συγκεκριμένη ποσότητα μέσω της Επιτροπής της Ευρώπης η οποία είναι αρμόδια για διαδικασίες κοινής προμήθειας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες Πέμπτη, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να επενδύσουν 3,2 δισ. δολάρια προκειμένου να προχωρήσει η ανάπτυξη αντιικών χαπιών κατά της Covid-19.

Στον ΕΜΑ η απόφαση για τρίτη δόση

Σε ό,τι έχει να κάνει με την χορήγηση τρίτης δόσης, η κ. Παναγιωτοπούλου ξεκαθάρισε ότι η απόφαση αυτή ανήκει ολοκληρωτικά στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Για να υπάρξει τρίτη δόση είναι απαραίτητη η θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, επομένως μια τέτοια εξέλιξη δεν εξαρτάται ούτε από την παρασκευάστρια εταιρία, ούτε από την αρμόδια Αρχή της Κύπρου», διευκρίνισε.

Εξήγησε μάλιστα ότι ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι σε περίπτωση που ένα κράτος αποφασίσει να προχωρήσει με την χορήγηση της τρίτης δόσης χωρίς την έγκριση του Οργανισμού, καθώς σε περίπτωση εμφάνισης ανεπιθύμητων παρενεργειών το κράτος θα είναι «ανασφάλιστο».

34 εμβόλια στην ατζέντα του ΕΜΑ

Τριάντα τέσσερα επιπλέον εμβόλια, για τα οποία αναμένονται τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, βρίσκονται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου. Χαρακτήρισε μάλιστα τα εν λόγω εμβόλια ως «καινοτόμα».

Αναφέρθηκε, τέλος, στην ανάγκη συμπλήρωσης και των δύο δόσεων του εμβολίου, ούτως ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, να μειωθούν τα ποσοστά νοσηλείας και σοβαρότητας της νόσου, αλλά και για να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση