ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υποχωρούν τα κρούσματα παραμένει ο συναγερμός με τις νοσηλείες

Καμπανάκι κινδύνου για σκληρότερα μέτρα κατά της πανδημίας από τον υπ. Υγείας στη συνέντευξή του στην «Κ»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε κατάσταση επιφυλακής συνεχίζει να παραμένει το σύστημα υγείας από τον αριθμό τον ημερήσιων νοσηλειών που συνεχίζουν να κινούνται πάνω από τις 250. Την ώρα που παρατηρείται μια σταδιακή αποκλιμάκωση των ημερήσιων κρουσμάτων, οι νοσηλείες όχι μόνο παραμένουν στο κόκκινο αλλά δείχνουν σημάδια αστάθειες. Συγκεκριμένα τις τελευταίες μέρες τα ημερήσια κρούσματα κινούνται κάτω από το όριο συναγερμού που είναι τα χίλια. Την ίδια ώρα οι νοσηλείες, αρχικά παρουσίασαν μια μικρή κάμψη για να αυξηθούν και πάλι στη συνέχεια. Το περασμένο Σάββατο τα νέα κρούσματα ανήλθαν στα 789 (ποσοστό θετικότητας: 1,06%) και οι νοσηλείες στις 259, από τις οποίες οι 69 σε σοβαρή κατάσταση. Την Κυριακή το βράδυ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 727 νέα κρούσματα (ποσοστό θετικότητας: 1%). Και ενώ τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 62, οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 17 φθάνοντας στις 276, από τις οποίες οι 71 σε σοβαρή κατάσταση.

Στα όρια

Σε υπουργείο Υγείας και επιδημιολόγους τα στοιχεία των επιδημιολογικών δεικτών προκαλούν έντονη ανησυχία. Από την περασμένη εβδομάδα σε εξέλιξη βρίσκεται μια έντονη προσπάθεια προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες μελλοντικές ανάγκες στις κλινικές COVID. Η προετοιμασία που γίνεται επικεντρώνεται στην αύξηση των διαθέσιμων κλινών για ασθενείς COVID. Οι ελλείψεις που παρατηρούνται αφορούν ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως νοσηλευτές. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση σε κοινωνικά δίκτυα, το περασμένο Σάββατο, μηνύματος του διευθυντή της ΜΕΘ του ΓΝ Λευκωσίας Λάκη Παλάζης. «Η Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας κατόπιν έγκρισης από την κεντρική διεύθυνση του ΟΚΥΠΥ, ζητά από Νοσηλευτές με εμπειρία στην νοσηλεία βαριά πασχόντων σε όλη την Κύπρο, όπως εάν ενδιαφέρονται για υπερωριακή απασχόληση να επικοινωνήσουν:

-Για υπερωριακή απασχόληση στη ΜΕΘ 1 κ. Χρυσταλλα Ιωάννου 22603811 – 3813

-Για υπερωριακή απασχόληση στη ΜΕΘ 2 με κ. Κυριάκο Κυριάκου 22603890 - 3887

Αγαπητοί συνεργάτες, παρακαλούμε όπως το μήνυμα κοινοποιηθεί σε διάφορα viber groups σε όλη την Κύπρο και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να στελεχώσουμε την Κλινική μας για το καλό των Ασθενών μας. Καλή δύναμη σε όλους».

Δρ Παλάζης

Ο εφιάλτης του Lockdown

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, αναφορικά με τις νοσηλείες ασθενών CONID ήταν ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, στη συνέντευξή του στην έντυπη «Κ» της Κυριακής. Ερωτηθείς ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας απάντησε ευθέως πως είναι ένα νέο Lockdown. «Θεωρώ ότι, με τις συνεχιζόμενες δράσεις και τις στοχευμένες ενέργειες του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία πάντα με τους πολίτες, θα το αποφύγουμε αν και βρισκόμαστε σε οριακό σημείο στον τομέα των νοσηλειών στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ. Παρακολουθούμε ενδελεχώς τις εξελίξεις και τις μεταλλάξεις που προκύπτουν από την πανδημία και το ζητούμενο δεν είναι να οδηγηθούμε σε lockdown, αλλά να δημιουργήσουμε την ανοσία στην κοινότητα». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο κ. Χατζηπαντέλας δεν κρύβει την ανησυχία της κυβέρνησης, απορρίπτοντας απόψεις που εκφράζονται ότι ο Αύγουστος θα παραμείνει ανοικτός πάση θυσία. «Σκοπός είναι να παραμείνει ανοικτή η κοινωνία και η οικονομία γενικότερα και όχι μόνο τον Αύγουστο.

Οι επιδημιολογικοί δείκτες οδηγούν σε lockdown και είναι πάντα μέσα στις επιλογές όλων των κρατών σε όλο την υφήλιο. Το lockdown δεν είναι προτεραιότητα και δεν αφορά κάποιο συγκεκριμένο μήνα. Αν κριθεί απαραίτητο, προσμετρώντας και τις απόψεις των ειδικών θα γίνει, όπως έγινε και στο παρελθόν στην περίοδο των γιορτών. Ο στόχος παραμένει ένας. Να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τη διασπορά του ιού στην κοινότητα και αυτό θα το επιτύχουμε αν εμβολιαστούμε».

Νοσηλευόμενοι

Στο κομμάτι των νοσηλειών από τις 71, σε σοβαρή κατάσταση, οι 32 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, δύο νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 37 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα του υπ. Υγείας, οι θάλαμοι COVID των νοσοκομείων Αμμοχώστου και της Λεμεσού είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένοι. Σε επίπεδα συναγερμού βρίσκεται και ο αντίστοιχος θάλαμος του Γ.Ν Λευκωσίας.

 

Νοσηλευτήριο

Θάλαμος

Αριθμός Ασθενών

Αμμοχώστου

(72 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

66

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

6

Λευκωσίας

(76 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

30

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

12

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

34 (2 εκτός αναπνευστήρα)

Λεμεσού

(90 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

76

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

14

Λάρνακας

(30 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

25

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

5

Μακάρειο

(8 ασθενής)

Θάλαμος COVID

8

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X