ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ζητούν πρωτόκολλα για προστασία από ιό οι γιατροί

Νουθεσίες των επαγγελματιών υγείας για τη διαχείριση αναλώσιμων υλικών για τον κορωνοϊό - Τι απάντηση δίνουν στον υπ. Υγείας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η παραλαβή χιλίων προστατευτικών στολών καθώς και η αναμενόμενη άφιξη μεγάλης παρτίδας ιατρικών αναλωσίμων μέχρι το τέλος της εβδομάδας, εν πολλοίς αποσυμπίεσε την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με την επάρκεια του εξοπλισμού προστασίας από τον κορωνοϊό, ωστόσο δεν έχει κλείσει το θέμα που δημιουργήθηκε. Το ζήτημα διαχείρισης του εξοπλισμού προστασίας των επαγγελματιών υγείας, που ανέδειξε ο υπουργός Υγείας στη συνέντευξή του στην «Κ» της περασμένης Κυριακής, παραμένει και θα διαφανεί στην πράξη κατά πόσο οι αναφορές του Κωνσταντίνου Ιωάννου έπιασαν τόπο. Ο υπουργός Υγείας ερωτηθείς αν το δημόσιο σύστημα υγείας αντιμετωπίζει προβλήματα με αναλώσιμα υλικά ή εξοπλισμό προστασίας από τον ιό, εκτός των άλλων με νόημα είχε αναφερθεί στο θέμα της διαχείρισης. «Δυστυχώς, λόγω και της έντονης ανησυχίας επαγγελματιών υγείας έγινε μια κατάχρηση στη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού που μείωσε περισσότερο τα αποθέματά μας». Αναφορά που σαφέστατα είχε αποδέκτες τις διοικήσεις των κρατικών νοσηλευτηρίων, αλλά και τους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας. Η πλευρά των κυβερνητικών γιατρών σήκωσε το γάντι που έριξε ο υπουργός Υγείας, αποφεύγοντας όμως τη δημόσια αντιπαράθεση με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου. Τα ζητήματα που εγείρονται από πλευράς των επαγγελματιών υγείας που έχουν επωμισθεί το βάρος καταπολέμησης του κορωνοϊού, εστιάζονται σε ζητήματα καθημερινότητας και λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων, σε περιβάλλον πανδημίας.

Πρωτόκολλα

Εν αντιθέσει με τα όσα ανάφερε στη συνέντευξή του στην «Κ» ο υπουργός Υγείας, οι γιατροί των δημοσίων νοσηλευτηρίων υποστηρίζουν πως με βάση την πληροφόρηση που είχαν, προφανώς από τον ΟΚΥπΥ, σε μεγάλο βαθμό υπήρχε εξοπλισμός προστασίας γιατρών και νοσηλευτών. Από πλευράς ΠΑΣΥΚΙ το ζήτημα που αναδεικνύεται είναι η διαχείριση η οποία, όπως τονίζεται με νόημα, «γίνεται με σωστό συντονισμό και όχι με επίρριψη ευθυνών». Επί της αρχής, οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων εφιστούν την προσοχή όλων, πως χωρίς τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Επί του θέματος που έχει προκύψει, πηγές από την ΠΑΣΥΚΙ έλεγαν στην «Κ» πως τη μεγαλύτερη ευθύνη στο κομμάτι διαχείρισης τη φέρουν, ο ΟΚΥπΥ καθώς και οι διοικήσεις των κρατικών νοσοκομείων. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές θεωρούν πως μερίδιο ευθύνες έχουν και όσοι χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό προστασίας. «Για τη σωστή διαχείριση του εξοπλισμού σίγουρα δεν είναι υπεύθυνοι μόνο το προσωπικό, γιατροί, νοσηλευτές και οι υπόλοιποι. Πολύ περισσότερο υπεύθυνοι είναι αυτοί που το διαχειρίζονται, οι διοικήσεις του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας οι οποίοι πρέπει να εκδώσουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, σε ένα βαθμό υπάρχουν το αντιλαμβάνομαι, αλλά πρέπει στην κάθε κατηγορία εργαζομένων να σταλεί το συγκεκριμένο πρωτόκολλο».

Οι δυσκολίες

Αποφεύγοντας του υψηλούς τόνους, οι γιατροί του Δημοσίου εξηγούν γιατί θεωρούν πως ακόμα και για τις περιπτώσεις που παρατηρήθηκε κατάχρηση ιατρικών υλικών, η ευθύνη βαραίνει τον διαχειριστή των δημοσίων νοσοκομείων και όχι όσους χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό. «Αν έγινε κατάχρηση ή όχι όλοι μας, οι επαγγελματίες υγείας δεν γνωρίζαμε πώς θα το χειριστούμε. Σημαίνει ότι η απαραίτητη εκπαίδευση που έπρεπε να γίνει δεν έγινε στον βαθμό που έπρεπε να γίνει. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι εάν δεν τους έχουμε εκπαιδεύσει», μας ανάφεραν οι ίδιες πηγές από τον χώρο των γιατρών του Δημοσίου. Η συντεχνία του κλάδου επιμένει πως ο προστατευτικός εξοπλισμός και η διαχείριση των αποθεμάτων, αφορά τους πάντες. Στο πνεύμα αυτό, όπως τονίζεται, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν για τα αποθέματα του προστατευτικού υλικού, την ποιότητα και την ποσότητά του.

Οι καταχρήσεις

Οι καταχρήσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας έχουν να κάνουν περισσότερο με τις προστατευτικές στολές των επαγγελματιών υγείας παρά με άλλα αναλώσιμα υλικά, όπως γάντια ή μάσκες. Σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει στο Υπουργείο Υγείας, αλλά και τον ΟΚΥπΥ, το προηγούμενο διάστημα παρατηρήθηκαν φαινόμενα υπερβολής χρήσης προστατευτικών στολών από επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι δεν είχαν επαφή με περιστατικά μολύνσεων από τον κορωνοϊό. Εδώ λέγεται που εντοπίσθηκαν περιπτώσεις χρήσης εξοπλισμού για λοιμώξεις, από προσωπικό το οποίο εργάζεται σε Παθολογικό Τμήμα συγκεκριμένου νοσοκομείου. Πηγές από την ΠΑΣΥΚΙ δεν απορρίπτουν την υπέρμετρη χρήση ιατρικών αναλωσίμων πλην όμως την αποδίδουν στην απουσία κατευθυντήριων γραμμών. «Τα πρωτόκολλα έχουν σταλεί σε ένα βαθμό. Από εκεί και πέρα αυτό που έχει σημασία είναι αν έφθασαν έγκαιρα. Την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως ξαφνικά τόσοι γιατροί, τόσοι νοσηλευτές, ιδιαίτερα το νοσοκομείο Πάφου, απλώς φωνάζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν τους παραχωρήθηκε ο εξοπλισμός έγκαιρα».

Οι ιδιαιτερότητες

Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται απ’ όσους χρησιμοποιούν προστατευτικές στολές είναι οι αντικειμενικές, όπως λένε, δυσκολίες χρήσης του εξοπλισμού. Επί του προκειμένου η «Κ» ζήτησε την άποψη του προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρη Κούμα. Όπως ο ίδιος μας είπε, το βασικό ζήτημα με την πανδημία του κορωνοϊού είναι πως η κλινική εικόνα ενός ασθενή μπορεί να αλλάξει εντός μισής ώρας από τότε που θα προσέλθει σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο. Όπως μας εξήγησε, ένας ασθενής προσέρχεται στις Πρώτες Βοήθειες απύρετος και σε διάστημα 40 λεπτά είναι εμπύρετος. Σε μια τέτοια περίπτωση ο επαγγελματίας υγείας έχει έναν συγκεκριμένο εξοπλισμό και θα πρέπει να τον αλλάξει στη συνέχεια. «Αυτό το πρωτόκολλο θα πρέπει να το συγγράψουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και να το μεταφέρουν στην πρώτη γραμμή, ώστε όλοι να έχουν γνώση. Τώρα υπάρχει ο θάλαμος ύποπτων περιστατικών ή βραχείας νοσηλείας, όπου γίνεται η πρώτη διαλογή. Υπάρχουν τα ιατρεία δημόσιας υγείας με πλήρη εξοπλισμό, υπάρχει η μονάδα αυξημένης φροντίδας όπου και εκεί πρέπει να φέρεις ειδικό εξοπλισμό, υπάρχει και η Εντατική Θεραπεία όπου οι ιατροί φέρουν τις ολόσωμες προστατευτικές στολές. Αυτό είναι δύσκολο να το συνυπολογίσεις γιατί η κλινική εικόνα του ασθενεί μπορεί να αλλάξει, εντός μισής ώρας». Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ έφερε ως παράδειγμα το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού όπου, όπως μας, είπε υπάρχουν τα κλειστά δωμάτια αρνητικής πιέσεως, όπου νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς. Οι επαγγελματίες υγείες εδώ αναγκάζονται να αλλάζουν προστατευτικό εξοπλισμό συνεχώς. «Είναι κάποια ζητήματα που θα διορθωθούν στην πράξη αλλά κάποια συγκεκριμένα πρωτόκολλα έπρεπε να υπήρχαν» μας επισήμανε ο κ. Κούμας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση