ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Πρασινίζοντας την Κύπρο για ένα πιο αειφόρο μέλλον»

Δελτίο Τύπου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 24.01.2020 ημέρα Παρασκευή η Εκδήλωση του Kυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) με τίτλο: «Πρασινίζοντας την Κύπρο για ένα πιο αειφόρο μέλλον» επί ευκαιρία της 13ης Eτήσιας Γενικής Συνέλευσης. Η Eκδήλωση έλαβε χώρα στο χωριό Αγρός και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Ρόδον».

 

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Έντιμου Υφυπουργού Τουρισμού, κ. Σάββα Περδίου.
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση:
- ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος
- ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών κ. Κώστας Χαμπιαούρης,
- o Βουλευτής κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
- o Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγρού κ. Μιχάλης Κωνσταντινίδης
- Κοινοτάρχες ορεινών κοινοτήτων, μέλη, συνεργάτες και φίλοι του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και o πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγρού, Μιχάλης Κωνσταντινίδης ο οποίος εξήγησε ότι ο Αγρός εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους ζωντανούς πνεύμονες των ορεινών κοινοτήτων χάρη στις ιδιωτικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που κρατούν πολλές οικογένειες ακόμη στο χωρίο. Μάλιστα αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο το κοινοτικό συμβούλιο όσο και ιδιώτες επενδυτές εξαιτίας της κρατικής γραφειοκρατίας στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν καινούργιες υποδομές απασχόλησης και εκσυγχρονισμού της κοινότητας.

Θερμής ανταπόκρισης έτυχε ο Κώστας Χαμπιαούρης ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε τα καθήκοντα του Επίτροπου Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών. Στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και τόνισε ότι στόχος είναι οι ορεινές κοινότητες να αποκτήσουν την παλιά τους αίγλη δίνοντας έμφαση στη συνδεσιμότητα και την τουριστική τους δραστηριότητα.
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε τόσο στον χαιρετισμό του όσο και στη συζήτηση ο κύριος Περδίος ο οποίος τάσσεται ανοιχτά υπέρ της δραστικής αντιμετώπισης των προκλήσεων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή στην Κύπρο ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Δεν παρέλειψε μάλιστα να γνωστοποιήσει στους παρευρισκόμενους ότι θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής αποτελούν ένα από τους πέντε κύριους πυλώνες της στρατηγικής του Υφυπουργείου Τουρισμού, όχι μόνο όσον αφορά τις επιπτώσεις, αλλά και όσον αφορά το περιβαλλοντικό κόστος που επιφέρει ο κλάδος στην Κύπρο, ενώ ανακοίνωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα διαχειρίζεται θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ Γιώργος Ζίττης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Κύπρου για την έρευνα για το κλίμα και την ατμόσφαιρα ο όποιος έκανε μια διαφωτιστική παρουσίαση για το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και το αντίκτυπό που έχει στον τουρισμό μας. Ειδική αναφορά έγινε στο πως περιμένουμε η ανθρωπογενής Κλιματική Αλλαγή να επηρεάσει τον τουριστικό κλάδο στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

Ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού, κ. Φίλιππος Δρουσιώτης, παρουσίασε τις δράσεις του Συνδέσμου για το προηγούμενο έτος (2019), μια ομολογουμένως πολύ παραγωγική χρονιά, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε τα παρακάτω τρέχοντα προγράμματα για την χρονιά 2020-2021:

1. “Keep our Sand and Sea Plastic Free” πρωτοβουλία της TUI Care Foundation σε συνεργασία με το Travel Foundation
2. BeMed project “Plastic Free Entertainment Cruises and Water Sport Activities”
3. IUCN Project “Plastic Waste-Free Islands Med” σε συνεργασία με το Together Cyprus
4. Domognostics+ “Ανάλυση δεδομένων για μείωση του ενεργειακού κόστους στα ξενοδοχεία” σε συνεργασία με PHOEBE Research & Innovation και KIOS Research and Innovation Center of Excellence, University of Cyprus
Ακολούθησε συζήτηση σε πάνελ με συμμετέχοντες:
- Σάββας Περδίος - Υφυπουργός Τουρισμού
- Χαράλαμπος Θεοπέμπτου - Βουλευτής
- Δρ Γιώργος Ζίττης - Ερευνητής στο Ινστιτούτο Κύπρου
- Antje Παπαγεωργίου – Διαχειρίστρια Υποστήριξης Επιχειρήσεων για Κύπρο, Μάλτα, Αίγυπτο και Μέση Ανατολή (TUI Cyprus)
- Γιώργος Ιωάννου- Σύμβουλος Επιχειρήσεων για τη Στρατηγική, τη Βιωσιμότητα και την Ποιότητα.

Την συζήτηση συντόνιζε ο περιβαλλοντικός δημοσιογράφος από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, κ. Θεόδουλος Κουλλαπή.
Ανοίγοντας τη συζήτηση, η κα. Παπαγεωργίου ανέφερε την ολοένα αυξανόμενη σημασία που έχουν για τους επαγγελματίες του κλάδου περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή καθώς επίσης και τις αυξημένες τάσεις των τουριστών προς πιο αειφόρες μορφές τουρισμού. Ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ορισμένες από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Κύπρο και ανέδειξε επίσης άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα του τόπου τα οποία μεταξύ άλλων ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις και στον τουρισμό. Σχετικά με τη σημασία του θέματος, ο κ. Ιωάννου στάθηκε στο γεγονός ότι στις τελευταίες εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στον τουρισμό. Μεταξύ άλλων, σχολίασε την απουσία μέτρων προσαρμογής του κλάδου στα υπάρχοντα εθνικά σχέδια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής. Ο κ. Περδίος ανέδειξε επίσης την ιδιαίτερη σημασία που έχουν στους σχεδιασμούς του Υφυπουργείου ο αειφόρος τουρισμός, η ύπαιθρος, οι ορεινές και οι ακριτικές περιοχές. Ο Δρ Ζίττης σημείωσε ότι η σχέση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και τουρισμού είναι αμφίδρομη καθώς ο κλάδος είναι υπεύθυνος για ένα μεγάλο μέρος των συνολικών εκπομπών θερμοκηπικών αερίων και χαιρέτησε το έργο του Συνδέσμου και άλλες πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν σαν στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του τουριστικού τομέα.

Από τη συζήτηση και τη συμμετοχή του κοινού προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:
- Η κλιματική αλλαγή στην Κύπρο ως μια μεσογειακή χώρα είναι γεγονός και αυτό εκδηλώνεται μέσα από την σταθερή άνοδο της θερμοκρασίας κάθε χρόνο και ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Η κλιματική αλλαγή ανά το παγκόσμιο οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
- Οι μεγάλες ταξιδιωτικές εταιρίες αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που προκύπτουν τόσο για δημοφιλείς προορισμούς που ενδέχεται να χάσουν την υπεροχή τους λόγω σοβαρής αύξησης θερμοκρασίας όσο και το δικό τους περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θέτουν σαφείς στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε αεροπορικές, κρουαζιέρες, ξενοδοχεία, γραφεία και άλλα καταστήματα.
- Η Κύπρος χρειάζεται ολοκληρωμένη στρατηγική για αντιμετώπιση των συνεπειών στον τουρισμό από την κλιματική αλλαγή.
- Χρειάζεται να δοθεί έμφαση από τους εμπλεκόμενους φορείς στην δημιουργία ορεινών αειφόρων καταλυμάτων που θα προάγουν τον ποιοτικό και εμπειρικό τουρισμό.
- Η ξενοδοχειακή βιομηχανία οφείλει να υιοθετήσει αειφόρες πρακτικές προς αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν από τους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική αλλαγή ενσωματώνοντας τις πρακτικές αυτές στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και στα πρότυπα ασφάλειας και υγείας.
Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια , ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού δίνει κάποια βραβεία σε άτομα, επιχειρήσεις ή οργανισμούς που αποτελούν πρότυπο καλών πρακτικών Αειφόρας Διαχείρισης.
Βραβεύτηκαν :

Βραβείο COMMUNITY SUSTAINABILITY AWARD – Κοινότητα ΑΓΡΟΥ
Βραβείο BUSINESS TOURISM SUSTAINABILITY AWARD - CYPRUS VILLAGES ΑGROTOURISM
DAFNIS PANAGIDES AWARD – Mr. John Wood - Lifetime Responsible Hotel General Manager
Ξεχωριστή στιγμή στην συνέλευση ήταν η βράβευση της ιστιοπλόου Μαριλένας Μακρή η οποία εξασφάλισε θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο.

Στην ευχαριστήρια της ομιλία η 17χρονη ιστιοπλόος, μίλησε για την επιθυμία της να προπονείται σε καθαρές θάλασσες και πως είναι διατεθειμένη να αγωνιστεί όχι μόνο για ένα ολυμπιακό μετάλλιο αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος
Λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές ανησυχίες της αθλήτριας ιστιοπλοΐας Μαριλένας Μακρής , ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού την ανακήρυξε σε Νεαρή Πρέσβειρα για τα προγράμματα του συνδέσμου που αφορούν την μείωση χρήσης πλαστικού μιας χρήσης προς αποφυγή της ρύπανσης στην Μεσόγειο θάλασσα.

Ακολούθησε δεξίωση η οποία περιλάμβανε Έκθεση Παραγωγών δίνοντας την ευκαιρία στα μέλη του CSTI και στους παραγωγούς να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους αλλά και στους καλεσμένους να πάρουν μια γεύση από κυπριακά εδέσματα και ποτά.
Το Σάββατο, 25 Ιανουαρίου στις 10 π.μ. πραγματοποιήθηκε δεντροφύτευση στον Αγρό σε συνεργασία με την κοινότητα Αγρού και τον Φιλοδασικό Σύνδεσμο Αγρού, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής. Φυτεύτηκαν γύρω στα 100 δέντρα με τη βοήθεια των συμμετεχόντων της εκδήλωσης. Μετά τη φύτευση των δέντρων, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τα εργαστήρια και τους χώρους τριών παραγωγών της κοινότητας Αγρού (Τα γλυκά της Νίκης, Eργοστάσιο Τριανταφύλλων Χριστάκης Τσολάκης, Παραδοσιακά Αλλαντικά Αγρού Καυκαλιά).

Ευχαριστούμε τους κύριους χορηγούς της εκδήλωσης PwC Κύπρου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Eurobank, τους χορηγούς Hermes Airports, TUI Cyprus, Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού και Lazar Collection, τους χορηγούς επικοινωνίας ΡΙΚ, Καθημερινή, Cyprus Mail και Τουριστικός Τύπος και το χορηγό φιλοξενίας Rodon Mount Hotel & Resort. Ευχαριστούμε επίσης τους υποστηρικτές Μουσείο Μύλοι Χατζηγιώρκη, Sunvil, Theova UHS, Top Kinisis και τέλος το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγρού και το Φιλοδασικό Σύνδεσμο Αγρού για την υποστήριξη της εκδήλωσης.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη του συνδέσμου που με την στήριξη τους συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση των εκδηλώσεων μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X