ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:49
 

Μηνύματα Υπ. Παιδείας - οργανώσεων για την παγκόσμια μέρα εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αναφέρουν ότι καθίσταται πιο επιτακτική ανάγκη για αναγνώριση αξίας του εκπαιδευτικού

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα των Εκπαιδευτικών και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης, σε ανάρτηση του στο προσωπικού του λογαριασμό στο Twitter, γράφει: «Τιμούμε τους εκπαιδευτικούς μας και εργαζόμαστε όλοι μαζί για βελτίωση και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος προς όφελος των παιδιών μας».

Εξάλλου, σε κοινό τους μήνυμα για την Παγκόσμια Μέρα των Εκπαιδευτικών, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ,ΠΟΕΔ,ΟΛΤΕΚ αναφέρουν ότι μετά τη βαθιά και παρατεταμένη κρίση που πέρασε η δημόσια εκπαίδευση και η κυπριακή κοινωνία το τελευταίο τρίμηνο, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για αναγνώριση της αξίας και της προσφοράς του εκπαιδευτικού από την ίδια την κοινωνία και ενίσχυσης του επαγγελματικού του κύρους.

«Δυστυχώς, το προηγούμενο διάστημα οι εκπαιδευτικοί, με έναν πρωτόγνωρο τρόπο, διασύρθηκαν και χλευάστηκαν όσο ποτέ. Ο διασυρμός αυτός οδήγησε σε περαιτέρω κλονισμό της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς τον εκπαιδευτικό κόσμο», προσθέτουν.

Αναφέρουν, επίσης, ότι χωρίς αμφιβολία τα ερευνητικά ευρήματα της Διεθνούς Οργάνωσης των Εκπαιδευτικών, καθώς και άλλων Διεθνών Οργανισμών, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατών, καταγράφουν την υποβάθμιση της επαγγελματικής θέσης και τις δυσχερείς συνθήκες εργασίας τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε ό, τι αφορά την συρρίκνωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της επαγγελματικής αυτονομίας του Εκπαιδευτικού, τις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τόσο του Εκπαιδευτικού, ως ατόμου, όσο και των συνδικαλιστικών-εκπαιδευτικών Οργανώσεων, την υποβάθμιση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης που παρέχονται στους Εκπαιδευτικούς.

«Αυτή η αρνητική εξέλιξη πρέπει να αναστραφεί. Οι Κυβερνήσεις και οι εργοδότες έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν πως οι εκπαιδευτικοί απολαμβάνουν της εκτίμησης, της αναγνώρισης και του σεβασμού για το έργο που επιτελούν. Η αναγνώριση και η εκτίμηση του εκπαιδευτικού και του έργου του απαιτεί την παροχή αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας, οι οποίες προϋποθέτουν μεταξύ άλλων, επαρκείς πόρους για την Εκπαίδευση και τα σχολεία, ασφαλές και υγιές εργασιακό (σχολικό) περιβάλλον, ακαδημαϊκή ελευθερία, επαγγελματική αυτονομία, εμπιστοσύνη στον εκπαιδευτικό, υψηλής ποιότητας αρχική εκπαίδευση και κατάρτιση και συνεχή ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση και επαγγελματική ανάπτυξη», σημειώνουν.

Καταλήγοντας, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αναφέρουν στο μήνυμα τους ότι η φωνή των εκπαιδευτικών πρέπει με την ευκαιρία της 5ης Οκτωβρίου να ακουστεί και να αποτελεί μια ακόμα υπόμνηση προς τις Κυβερνήσεις ότι είναι δική τους πρωταρχική ευθύνη η αναγνώριση και η ενίσχυση του κύρους του Εκπαιδευτικού και του έργου του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X