ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Oι πληγέντες παραγωγοί αναμένουν το ουράνιο τόξο των αποζημιώσεων

Τεράστιες οι ζημιές που υπέστησαν ενώ σε μερικές περιπτώσεις κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών προκάλεσαν για άλλη μια φορά τεράστιες καταστροφές στις παραγωγές των γεωργών. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι τα Κοκκινοχώρια, με τις παραγωγές του κολοκασιού και της πατάτας να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Το μέγεθος των ζημιών δεν μπορεί επί του παρόντος να καθοριστεί ακριβώς καθότι δεν ολοκληρώθηκε η καταγραφή. Ηδη στα Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία έχει αρχίσει η υποβολή δηλώσεων για τις ζημιές και θα συνεχισθεί έως τις 7 Νοεμβρίου. Ταυτόχρονα, κλιμάκια εμπειρογνωμώνων αναμένεται να ξεκινήσουν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή την καταγραφή των ζημιών, χωρίς ωστόσο να δίνουν χρονοδιαγράμματα για το πότε θα ολοκληρωθούν. Πηγές του υπουργείου Γεωργίας τόνισαν στην «Κ» ότι η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καλύψει τις ζημιές των πληγέντων.

Ολοκληρωτική καταστροφή

Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο γενικός γραμματέας την ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, έκανε λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή. Τόνισε ότι στην περιοχή των Κοκκινοχωρίων, μεγάλο πλήγμα δέχθηκαν οι παραγωγές της πατάτας και του κολοκασιού. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να ολοκληρωθεί σύντομα η καταγραφή των ζημιών και να αρχίσει εγκαίρως η καταβολή αποζημιώσεων. Αναφερόμενος στο νέο σύστημα αποζημίωσης των παραγωγών το χαρακτήρισε πιο προοδευτικό, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν καλύπτονται οι ζημιές στα θερμοκήπια, οι οποίες στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι αρκετές.

Σύστημα διαχείρισης κινδύνων

Το θέμα των καταστροφών συζητήθηκε και χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή γεωργίας με τον υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή να αναφέρει ότι οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί θα καταβληθούν πριν από το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, έκανε αναφορά στο νέο σύστημα διαχείρισης των κινδύνων στον αγροτικό τομέα, το οποίο, όπως είπε, δείχνει να πετυχαίνει.

Η «Κ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αντρέα Καυκαλιά, ο οποίοςσημείωσε πως «στην συνεδρία εκφράστηκε η πρόθεση του υπουργείου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να καλυφθούν οι ζημιές το συντομότερο δυνατό διότι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα να πληρωθούν οι άνθρωποι αυτοί». Εξέφρασε, ωστόσο, την ανησυχία του για το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές –όπως είπε- εκκρεμότητες. Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση δεν μας έπεισε ότι λειτουργούν με τις ταχύτητες που πρέπει προς όφελος των παραγωγών». Παράλληλα, τόνισε πως έκανε συγκεκριμένες αναφορές στην επιτροπή για περιπτώσεις που εκκρεμούν από το τέλος του 2018 με αρχές του 2019 και αφορούν τους εσπεριδοκαλλιεργητές, στους οποίους δεν έχουν ακόμη καταβληθεί οι αποζημιώσεις. Αναφέρθηκε επίσης και στις περιπτώσεις πατατοκαλλιεργητών που υπέστησαν ζημιές από τον Μάρτιο. «Ελπίζουμε να μην έχουν την ίδια τύχη και οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές τις προηγούμενες μέρες». Την ίδια στιγμή κάλεσε την Κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα και να ενισχύσει τους μηχανισμούς μέσα στο νέο πλαίσιο διαχείρισης γεωργικών κινδύνων.

Εξήγησε πως ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ) έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του από το περασμένο καλοκαίρι και πλέον λειτουργεί το νέο σύστημα το οποίο θα δώσει την δυνατότητα στο κράτος να κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς και να καλύπτονται και καλλιέργειες τις οποίες δεν καλύπτει ο ΟΓΑ.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι το σύστημα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, σημείωσε πως αυτό δεν μπορεί να θεωρείται ως δικαιολογία. Το κράτος οφείλει να βρει τους τρόπους να καλύψει τα διαδικαστικά ζητήματα, τόνισε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας υπογράμμισε πως «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και τα αντανακλαστικά μας να αλλάξουν και να γίνουν πιο αποτελεσματικά».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση