ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πράγματα και θάματα με τις συμβάσεις του υπουργείου Παιδείας

Τι εντόπισε η έρευνα του Γενικού Ελεγκτή για τις αναθέσεις με συνοπτικές διαδικασίες

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σημαντικά ευρήματα που αφορούν τις συμβάσεις με συνοπτικές διαδικασίες εντόπισε ο Γενικός Ελεγκτής στην έρευνα που πραγματοποίησε και αφορά Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Ο έλεγχος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προέκυψε μετά από την διαπίστωση ότι ένας μεγάλος αριθμός έργων των Τεχνικών Υπηρεσιών (ΤΥ) του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) γίνεται μέσω συνοπτικών διαδικασιών, κάτι που προκάλεσε ανησυχία κατά πόσο αυτή η πρακτική εφαρμόζεται καταχρηστικά. Στην ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή παρουσιάζονται τα ευρήματα από τον έλεγχο 62 συμβάσεων έργων της περιόδου 2015-2023, τα οποία προκηρυχθήκαν με τη μέθοδο των συνοπτικών διαδικασιών.

Τα αποτελέσματα

Με βάση τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από το 2015 μέχρι το 2023 προκηρύχθηκε ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός σχετικών διαγωνισμών με τη μέθοδο των συνοπτικών διαδικασιών, ο οποίος ανέρχεται στους 686, που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 76 διαγωνισμούς ανά έτος, με αποτέλεσμα την απώλεια ευκαιριών για καλύτερους όρους και χαμηλότερες τιμές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως διαπιστώθηκε, υποβλήθηκε μόνο μία προσφορά, με τιμή υψηλότερη της εκτιμώμενης αξίας. Συγκεκριμένα ο Γενικός Ελεγκτής διαπίστωσε πως σε αρκετές περιπτώσεις η εκτίμηση δαπάνης δεν ανταποκρινόταν στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο της προκήρυξης των διαγωνισμών, με αποτέλεσμα το ποσό ανάθεσης στο 48,3% του δείγματος των συμβάσεων που έχουν ελεγχθεί, να υπερβαίνει την εκτιμώμενη αξία των διαγωνισμών. Ο Γενικός Ελεγκτής εκφράζει ερωτηματικά για τα κριτήρια επιλογής του ΥΠΑΝ στο να καλέσει συγκεκριμένους προσφοροδότες να υποβάλουν προσφορά. 46,6% των συμβάσεων που ελέχθησαν και για τις οποίες είχε ετοιμαστεί τελικός λογαριασμός, το τελικό κόστος ξεπέρασε σημαντικά την αξία τους.

Παραβιάσεις

Το ΥΠΑΝ σύμφωνα με τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή προχώρησε στην κατακύρωση διαγωνισμών με προσφερόμενη τιμή υψηλότερη των €50.000 εκτός ΦΠΑ, παραβιάζοντας τις σχετικές πρόνοιες του άρθρου 90(1)(γ) του Ν.73(Ι)/2016. Δεν ετοιμάστηκε ο τελικός λογαριασμός, για έργα τα οποία κατακυρώθηκαν από το 2015 μέχρι το 2023. Επίσης διαπιστώθηκε ότι σε πέντε περιπτώσεις, η ημερομηνία επιθεώρησης των Έργων, η οποία αναγράφεται στο πιστοποιητικό παραλαβής τους, ήταν μεταγενέστερη της ημερομηνίας παραλαβής τους.

Τα ευρήματα με αριθμούς

Συνοπτικά ο Γενικός Ελεγκτής εντόπισε:

-Το 35,4% των αναθέσεων είχαν το ίδιο ή πολύ παρόμοιο αντικείμενο. Κατά τον Γενικό Ελεγκτή αυτό μπορεί να καταδεικνύει έλλειψη καλού προγραμματισμού με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό των αναγκών και τη μη αξιοποίηση των οικονομιών κλίμακας.

-Το 29% των αναθέσεων κατακυρώθηκε σε τιμή τουλάχιστον 10% μεγαλύτερη της εκτιμώμενης αξίας.

-Στο 27,4% του δείγματος δεν υπήρξε επαρκής ανταγωνισμός με κίνδυνο να μην επιτυγχάνονται οι πιο οικονομικά συμφέρουσες τιμές.

-Σε 2 αναθέσεις υπήρξε αναθεώρηση εκτιμώμενης αξίας μετά την υποβολή προσφορών, θέτοντας ζητήματα νομιμότητας.

-Σε 2 αναθέσεις, υπήρξε υπέρβαση του ορίου των €50.000 για συνοπτικές διαδικασίες.-Εδώ ο Γενικός Ελεγκτής συστήνει όπως οι Αναθέτουσες Αρχές θα πρέπει συνεχώς να επιδιώκουν να εφαρμόζουν όχι μόνο το γράμμα αλλά και το πνεύμα του Νόμου.

-Για το 27,4% εκκρεμούν τελικοί λογαριασμοί για έργα που αφορούν από το 2015 μέχρι το 2022.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση