ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς τo Brexit αγγίζει τους Κύπριους φοιτητές

Μεγάλος αριθμός μαθητών ταξίδεψαν στην Βρετανία για την διαδικασία προεγκατάστασης για να αποφύγουν την βίζα

Το ζήτημα που ανέκυψε από το φθινόπωρο, σε σχέση με την τότε επικείμενη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον επηρεασμό των Κυπρίων φοιτητών που θα επιλέγουν τα πανεπιστήμια κυρίως της Αγγλίας από το τρέχον έτος και εντεύθεν, είναι, πλέον, πραγματικότητα. Από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, οι Κύπριοι φοιτητές δεν θα απολαύουν των χαμηλών διδάκτρων, αλλά και του δανείου σπουδών το οποίο δικαιούνταν μέχρι πρότινος και ήταν εγγυημένο από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επιπλέον, στην μέση μπαίνει και το θέμα της εξασφάλισης βίζας από τα άτομα που θα επιλέξουν κάποιο πανεπιστήμιο της Αγγλίας για τις σπουδές τους, ωστόσο η αγγλική κυβέρνηση έχει καταστήσει εύκολη την σχετική διαδικασία. Από πλευράς τους, οι Κύπριοι μελλοντικοί φοιτητές δεν έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα, τουλάχιστον προς το παρόν, μετά την εξέλιξη που επήλθε λόγω του Brexit, ωστόσο δεν αποκλείεται να στραφούν προς άλλες χώρες οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τα αγγλόφωνά τους προγράμματα σπουδών, σύμφωνα με τους σύμβουλους σπουδών.

Υφιστάμενοι φοιτητές

Όπως ήταν γνωστό από το καλοκαίρι, όταν είχε τεθεί εντονότερα το πρόβλημα που θα προέκυπτε εξαιτίας της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Κύπριοι φοιτητές οι οποίοι ήδη σπουδάζουν, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στα αγγλικά πανεπιστήμια δεν θα επηρεαστούν με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθήσουν να απολαύουν του φοιτητικού δανείου που εγγυάται η βρετανική κυβέρνηση, καθώς και των διδάκτρων που ίσχυαν για τους Ευρωπαίους φοιτητές τα προηγούμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι τα πιο πάνω θα ισχύουν και για τους Κύπριους φοιτητές που θα εγγραφούν στα πανεπιστήμια της Αγγλίας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021.

Οι αλλαγές

Τις επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα νιώσουν όσοι θα εγγραφούν στα αγγλικά πανεπιστήμια από τον Σεπτέμβριο του 2021 και εντεύθεν. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Κ» ο σύμβουλος σπουδών, Χρύσανθος Σαββίδης, τα παιδιά αυτά αφ’ ενός δεν θα απολαύουν του ευρωπαϊκού σπουδαστικού δανείου σε προπτυχιακό, ούτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Αφ’ ετέρου, οι μελλοντικοί φοιτητές, για να δικαιούνται να μεταβαίνουν στην χώρα και να διαμένουν, πρέπει να εξασφαλίζουν την φοιτητική βίζα. Η διαδικασία έκδοσής της δεν είναι δύσκολη, αλλά θα πρέπει να διαθέτουν την χωρίς όρους εγγραφή τους – αποδοχή θέσης χωρίς όρους - στο πανεπιστήμιο της επιλογής τους.

Επίσης, πρέπει να ζητήσουν από το πανεπιστήμιό τους τον αριθμό CAS, ενώ θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 300, περίπου, ευρώ στην πρεσβεία της Βρετανίας, για να εκδοθεί η βίζα τους. Η εν λόγω άδεια παραμονής θα διαρκεί όσο και τα έτη των σπουδών του κάθε φοιτητή. Σημαντική παράμετρος που έθεσε η αγγλική κυβέρνηση για την έκδοση φοιτητικής βίζας είναι οι εξετάσεις IELTSUKVI. Σε αυτή την περίπτωση, οι εξεταζόμενοι θα βιντεοσκοπούνται, ώστε να γίνεται αποτελεσματικότερος έλεγχος του κατά πόσον είναι καλοί γνώστες της αγγλικής γλώσσας οι υποψήφιοι φοιτητές. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι πιο πάνω αλλαγές δεν θα ισχύουν για όλους τους Κύπριους φοιτητές. Όπως επισημαίνει ο κ. Σαββίδης, εξαίρεση θα αποτελούν όσοι είναι κάτοχοι αγγλικού διαβατηρίου, αλλά διαμένουν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κύπρος.

Η προεγκατάσταση

Το προηγούμενο διάστημα, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση, αριθμός Κυπρίων, που σκοπεύουν να μεταβούν στην Αγγλία για σπουδές μετά τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, ταξίδεψαν στην χώρα για 24 ή 48 ώρες για να κάνουν το «pre-settled status», δηλαδή την διαδικασία της προεγκατάστασης. Παρ’ όλ’ αυτά, η εν λόγω διαδικασία μπορεί μόνο να διασφαλίσει, σε όσους την έχουν κάνει, την ελεύθερη είσοδο και έξοδό τους προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς την έκδοση βίζας. Ως εκ τούτου, εξακολουθούν να μην δικαιούνται το φοιτητικό δάνειο, ούτε και χαμηλότερα δίδακτρα.

Όπως εξηγεί ο κ. Σαββίδης, βάσει της δικής του ενημέρωσης, θα τεθούν κάποια κριτήρια όσον αφορά στο δάνειο. Ένα από τα κριτήρια που θα ισχύουν, είναι η απόδειξη της προηγούμενης τριετούς παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ΕΦΕΚ Ηνωμένου Βασιλείου, Γιώργος Ανδρέου, μιλώντας στην «Κ», αναφέρει πως στην Βρετανία έχει αναφερθεί ότι όσοι έχουν εγκριθεί βάσει του πιο πάνω σχεδίου, είτε πρόκειται για προπτυχιακούς, είτε για μεταπτυχιακούς φοιτητές, θα απολαύουν διδάκτρων μέχρι 9.250 λίρες. Για τους υπόλοιπους δεν θα ισχύει αυτό, άρα θα υποχρεούνται να καταβάλλουν αυξημένα δίδακτρα, αν και εφόσον το πανεπιστήμιό τους αποφασίσει να αυξήσει τις τιμές.

Τα κριτήρια εισδοχής

Καμία αλλαγή δεν παρατηρείται στα κριτήρια εισδοχής σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Συγκεκριμένα, οι προπτυχιακοί φοιτητές πρέπει να έχουν τρία A-Levels ή ψηλή βαθμολογία σχολικού απολυτηρίου, ενώ οι μεταπτυχιακοί φοιτητές πρέπει να έχουν εξασφαλίσει βαθμολογία άνω του 60/100 σε αγγλικό πανεπιστήμιο και άνω του 7/10 σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

Τα franchised προγράμματα

Το Brexit, όπως ήταν αναμενόμενο, θα επηρέαζε τα προγράμματα των αγγλικών πανεπιστημίων τα οποία προσφέρονται στην Κύπρο μέσω των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ωστόσο, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Ιδιωτικών Σχολείων, Γιώργος Κρητικός, βάσει νομοθεσίας δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού σε διαφορετική περίπτωση οι φοιτητές στην Κύπρο, καθώς και τα ίδια τα πανεπιστήμια θα αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα.

Στρέφονται και αλλού

Πλέον, οι Κύπριοι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων, εξαιτίας του Brexit, έχουν αρχίσει να στρέφουν την προσοχή τους σε άλλες χώρες για τις σπουδές τους. Στο μικροσκόπιό τους τίθενται η Ολλανδία, οι Σουηδία, Ουγγαρία, Ιταλία και Ισπανία, χώρες που προόδευσαν όσον αφορά στα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν τα πανεπιστήμιά τους. Μάλιστα, τα δίδακτρά τους κυμαίνονται μεταξύ 1200 και 3000 ευρώ ετησίως, πολύ φθηνότερα από τα βρετανικά πανεπιστήμια, όπου οι χαμηλότερες τιμές κυμαίνονται στις 9250 λίρες Αγγλίας. Πλέον, όλα θα εξαρτηθούν από την βούληση ή μη των αγγλικών πανεπιστημίων να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα το ύψος των διδάκτρων τους. Αν αποφασίσουν να αυξήσουν κατά πολύ τα δίδακτρα, τότε το ενδιαφέρον των Κυπρίων αναμένεται ότι θα μειωθεί. Ωστόσο, για την ώρα, δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί το κριτήριο επιλογής των Κυπρίων, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός ότι είναι παραδοσιακή επιλογή ως προορισμός σπουδών για τους Κύπριους το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ