ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η τραγικά δύσκολη θέση του κ. Προδρόμου

Η συζήτηση φυσικά στράφηκε ξανά γύρω από τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης και της τέχνης

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Η επαναφορά της περίπτωσης του Διευθυντή Γυμνασίου, και ζωγράφου, Γιώργου Γαβριήλ επανήλθε με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα όταν δημοσιεύτηκε στον Τύπο το περιεχόμενο της πειθαρχικής του δίωξης για παραπτώματα που συνδέονται με την θέση του, ως εκπαιδευτικού που υπηρετεί την δημόσια παιδεία. Όπως και προ μηνών, μέρος της δίωξής του εστίαζε στην καλλιτεχνική του δραστηριότητα και δη στην φιλοτέχνηση πινάκων η θεματολογία των οποίων προκαλούσε αντιδράσεις μεταξύ κύκλων –λόγω της απεικόνισης του Χριστού, του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου του Β’ και του Γεώργιου Γρίβα. Είχε, εξ’ αρχής, διαφανεί πως μέρος της αντίδρασης προς το καλλιτεχνικό έργο του Γαβριήλ αφορούσε συγκεκριμένους πίνακες όπως αυτό που ο Χριστός εμφανίζονταν με κασκόλ της Ομόνοιας ή εκείνο που σκύλος ουρούσε στα πόδια μιας προτομής του Γρίβα. Το κατηγορητήριό του, ωστόσο, που έδειχνε μέχρι και την κατεύθυνση της απόλυσής του από την δημόσια υπηρεσία έκανε εκτενή λόγο για την καλλιτεχνική του παραγωγή –δημιουργώντας τότε αλλά και τώρα έντονες αντιδράσεις από την κοινωνία των πολιτών, κόμματα και απλούς πολίτες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Η συζήτηση φυσικά στράφηκε ξανά γύρω από τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης και της τέχνης –προφανώς στρατευμένης ή πολιτικής από τον συγκεκριμένο εικαστικό- και επεκτάθηκε μέχρι στα περί προσβολής θρησκευτικών συμβόλων ή –στην περίπτωση του Γρίβα- στην προσβολή της μνήμης νεκρών. Πέραν όμως της δημόσιας συζήτησης μια προσεκτική εξέταση της περίπτωσης της δίωξης του εικαστικού κατέδειξε σε μεγάλο βαθμό μια υπόθεση που παραπέμπει σε μια κλασική περίπτωση λογοκρισίας –και πολιτικής δίωξης- παρά στην ουσιαστική συμβολή των καλλιτεχνικών του δημιουργιών σε τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα που προκύπτουν από το εκπαιδευτικό του έργο. Κι αμέσως μετά τον σάλο που προκάλεσε ήρθε το πολλαπλό άδειασμα. Με κύριο αποδέκτη τον πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου Παιδείας, κ. Προδρόμου.

Σωρεία αντιδράσεων

Ήδη από το απόγευμα της Τρίτης, σειρά προσώπων της κυβέρνησης όπως βουλευτές του ΔΗΣΥ αλλά και της αντιπολίτευσης (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ δια του προέδρου του) ανάρτησαν tweets με τα οποία ζήτησαν την άρση τη δίωξης Γαβριήλ. Ακολούθησε και tweet της Προέδρου της Βουλής (σ.σ. 2η τη τάξει ιεραρχικά στην ΚΔ). Την Τετάρτη ΑΚΕΛ –που προχώρησε περαιτέρω ζητώντας και την παραίτηση Προδρόμου- εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης του εικαστικού σημειώνοντας το απαράδεκτο της δίωξής του για τις καλλιτεχνικές του δημιουργίες στην βάση της διασφάλισης της ελευθερίας της έκφρασης Ακολούθησε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ υπό το βάρος του διαχωρισμού της θέσης των στελεχών του από την κυβέρνηση. Το πολιτικό της δίωξης Γαβριήλ ήρθε, σε θεσμικό επίπεδο και πέραν πάσης αμφιβολίας, να επισημάνει ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, που ανέφερε χαρακτηριστικά πως απόφαση για πειθαρχική δίωξη του εκπαιδευτικού Γιώργου Γαβριήλ δεν λήφθηκε από τη Νομική Υπηρεσία, αλλά από το Υπουργείο Παιδείας. Ένα άδειασμα... μεγατόνων προς τον υπουργό Παιδείας Προδρόμου που όχι μόνο τον εξέθεσε ως προς το απαράδεκτο των ενεργειών αλλά και ως προς την ακολουθία των δηλώσεών του σε σχέση με την υπόθεση τις τελευταίες 48 ώρες προς τα ΜΜΕ. Η υπόθεση πήγε στο Υπουργικό όπου έληξε με τις οδηγίες για άμεσο τερματισμό της πειθαρχικής.

Ο τραγικά έκθετος Προδρόμου

Η υπόθεση της δίωξης Γαβριήλ ανέκυψε με τρόπο που δείχνει μικροπολιτική στάση εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, και ίσως κι εμμονή, σε σχέση με το υπό κρίση έργο του. Ήταν μια καλή ευκαιρία εξάλλου να σημειώσει η κοινή γνώμη όχι μόνον τις ανακολουθίες σε σχέση με το τι έγραφαν οι πολιτικοί προ 12 μηνών, όταν τα έργα του Γαβριήλ τέθηκαν στο επίκεντρο του δημόσιου σχολιασμού, αλλά και το πως ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας χειρίστηκε την υπόθεση –στο χειρότερο δυνατό timing μάλιστα μετά το φιάσκο με το σκίσιμο της σελίδας και την σπουδή του ίδιου για απόσυρση του βιβλίου Αγγλικής «που προορίζονταν για την τουρκική αγορά» -όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε τις τελευταίες 72 ώρες στα ΜΜΕ.

Το ζητούμενο είναι τι θα συμβεί με το πολύπαθο, ως προς την διακυβέρνηση Αναστασιάδη, υπουργείο Παιδείας –όπου και οι δύο υποθέσεις έδειξαν μέσα σε διάστημα λίγων ημερών βαθύ συντηρητισμό, αδυναμία μιας δυναμικής και σύγχρονης ευρωπαϊκής αντιμετώπισης των κρίσεων που προκύπτουν και φυσικά αναποτελεσματικότητα. Σε μια άλλη κυβέρνηση πάντως ο υπουργός Παιδείας θα τελούσε ήδη υπό παραίτηση. Ιδίως μετά τα πολλαπλά του αδείασματα από όλους.

Ο κ. Προδρόμου βρίσκεται σε τραγικά δύσκολη θέση που –καλλιτεχνική αδεία- παραπέμπει στον γυμνό Βασιλιά...

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση