ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ημερίδα «Τεχνητή Νοημοσύνη-Βιοηθικοί Προβληματισμοί και Διλήμματα»

«Αναγκαιότητα Εθνικής Αρχής Τεχνητής Νοημοσύνης» τονίζει ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Δελτίο Τύπου

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας φιλοξένησε πρόσφατα σημαντική Ημερίδα με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη-Βιοηθικοί Προβληματισμοί και Διλήμματα», την οποία συνδιοργάνωσαν η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η εκδήλωση αποτέλεσε σημαντικό βήμα διαλόγου για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της Τεχνητής Νοημοσύνης στη σύγχρονη κοινωνία.

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του πως «η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μια τεχνολογία με τεράστιες δυνατότητες. Ήδη αλλάζει την καθημερινότητα μας, διαμορφώνει το μέλλον μας και θα έχει ακόμη πιο βαθιές επιπτώσεις τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, η ανάπτυξη της συνοδεύεται από σημαντικές προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά στη δεοντολογία, την ασφάλεια και τη ρύθμιση».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Καθηγητής Φελλάς εισηγήθηκε τη δημιουργία Εθνικής Αρχής Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία θα διαχειρίζεται και θα κατανέμει ρόλους ανάμεσα σε σχετικές ρυθμιστικές και εποπτικές Αρχές. Η προτεινόμενη Αρχή, εξήγησε, θα λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ παρόχων υπηρεσιών υγείας, τεχνολογικών λύσεων και εκπροσώπων της κοινωνίας πολιτών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να καταστεί προτεραιότητα η μόρφωση και η εκπαίδευση στον τομέα της Ηθικής της Τεχνολογίας. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Καθηγητής Φελλάς, «επιβάλλεται να καλλιεργήσουμε στα σχολεία και στα πανεπιστήμια μια Φιλοσοφία της Τεχνολογίας, που θα θίγει ζητήματα που αναφύονται μέσα από τη ραγδαία ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, του διαδικτύου και της βιοτεχνολογίας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρέθεσε τη ρήση του Αλμπέρ Καμύ: «Κάθε γενιά αναμφίβολα θεωρεί τον εαυτό της προορισμένο να ξαναφτιάξει τον κόσμο. Η αποστολή της δικής μας γενιάς, ίσως είναι ακόμα δυσκολότερη: να εμποδίσει τον κόσμο να καταστραφεί».

Στην Ημερίδα συμμετείχαν επίσης διακεκριμένοι ομιλητές, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργού Υγείας, κ. Μιχάλη Δαμιανού, του Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρος Πέτρου Αγαθαγγέλου, και του Δρος Χαράλαμπου Τσέκερη, Αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Εθνικών Επιτροπών Βιοηθικής Κύπρου και Ελλάδας. Η υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ των δύο Επιτροπών εγκαινιάζει ένα νέο πεδίο συνεργασίας με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση σε σύγχρονα βιοηθικά διλήμματα και δεοντολογικούς προβληματισμούς που προκύπτουν τόσο από τις επιστημονικές και ιατρικές έρευνες, όσο και από τις εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, βιοτεχνολογίας, ιατρικής και βιοϊατρικής επιστήμης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X