ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Δημήτρης Νανόπουλος μίλησε για τη Φυσική στο ΤΕΠΑΚ

Ανακοίνωση από το ΤΕΠΑΚ αναφέρει ότι ο διαπρεπής καθηγητής και ακαδημαϊκός συμπύκνωσε με πολύ απλό τρόπο, την εξέλιξη της Φυσικής

ΚΥΠΕ

Η Κοσμολογία, το σύμπαν, οι νέοι βασικοί νόμοι της Φυσικής, η επίδρασή τους στην ερμηνεία και τη θεώρηση του κόσμου, ήταν ορισμένα από τα θέματα που πραγματεύθηκε ο Δημήτρης Νανόπουλος, στην ομιλία του στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), στα πλαίσια των εορτασμών για τα δέκα χρόνια λειτουργίας του.

Ανακοίνωση από το ΤΕΠΑΚ αναφέρει ότι ο διαπρεπής καθηγητής και ακαδημαϊκός συμπύκνωσε με πολύ απλό τρόπο, την εξέλιξη της Φυσικής από τα χρόνια των αρχαίων Ελλήνων μέχρι τη Θεωρία της Σχετικότητας και τη σημερινή εποχή της Κβαντικής Φυσικής – θεωρίες που άλλαξαν άρδην την αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο.

Τον κ. Νανόπουλο παρουσίασε στο πολυπληθές κοινό ο πρύτανης καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, ο οποίος αναφέρθηκε στο πλούσιο ερευνητικό και ακαδημαϊκό του έργο σε πανεπιστήμια και κέντρα όπως το CERN, την Ecole Normale Superiere, το Πανεπιστήμιο του Harvard και το Κέντρο Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών του Houston (Texas).

Η κύρια ερευνητική ασχολία του Δρ. Δημήτρη Νανόπουλου είναι η Φυσική Υψηλών Ενεργειών και η Κοσμολογία.

Στόχος των ερευνών του αποτελεί η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων στη Φύση, η θεωρία του Παντός, όπου θα δίνεται μία επιστημονική ερμηνεία του Σύμπαντος, από το πώς εμφανίστηκε, πώς εξελίχθηκε και πώς έχει τη σημερινή μορφολογία του.

Έχει συγγράψει πάνω από 680 πρωτότυπες εργασίες, όλες δημοσιευμένες σε περιοδικά με κριτές και υψηλό impact factor, συμπεριλαμβανομένων 15 βιβλίων. Έχει πάνω από 47.000 αναφορές (h_index=105) και τον Νοέμβριο 2001 και τον Σεπτέμβριο 2004, ανεδείχθη 4ος στην κατάταξη των πιο αναφερόμενων Θεωρητικών Φυσικών όλων των εποχών, που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Stanford.

Από το 1988 είναι εταίρος (fellow) της American Physical Society και από το 1992 μέλος της Italian Physical Society. Το 1996 του απενεμήθη ο τίτλος του Ταξιάρχη του τάγματος της τιμής, της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώ τον Μάιο του 2005, έτους αφιερωμένου στον Einstein τιμώντας τα 100 χρόνια της Θεωρίας της Σχετικότητας, απέσπασε για δεύτερη φορά (πρώτη φορά το 1999) το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητος, εδρεύον στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.

Τον Οκτώβριο του 2006 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ωνάση, ενώ το 2009 απέσπασε από την Ιταλική Εταιρεία Φυσικής το Διεθνές Βραβείο “Enrico Fermi”.

Από τον Ιανουάριο του 2005 έως τον Δεκέμβριο του 2010 και από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2015 υπήρξε Εθνικός Εκπρόσωπος στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN). Από το 2005 έως το 2009 διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ.) και από το 2005 έως το 2006, Εθνικός Εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X